Gazete Emek-Binali Yıldırım'ın istifası ile boşalan TBMM Başkanlığı koltuğu için AKP ve CHP'nin ardından HDP ve İYİ Parti de adaylarını belirledi.

HDP grubu eski eş genel başkan Serpil Kemalbay'ı aday gösterirken İYİ Parti'nin adayı Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz oldu. Seçimde AKP Mustafa Şentop, CHP Engin Altay'la yarışacak. TBMM Genel Kurulu, 24 Şubat Pazar günü yeni Meclis Başkanı'nı seçecek.

GENEL KURUL SEÇİMİN ARDINDAN ÇALIŞMALARA ARA VERECEK

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Danışma Kurulu önerisine göre, Genel Kurul 24 Şubat Pazar günü TBMM Başkanı seçimi için toplanacak.

Seçimin ardından TBMM Genel Kurul çalışmalarına ara verecek; 26 Şubat, 27 Şubat, 28 Şubat, 5 Mart, 6 Mart ve 7 Mart tarihlerinde toplanmayacak. TBMM, çalışmalarına 12 Mart 2019 tarihinden başlamak üzere 15 gün ara verecek.

ENGİN ALTAY KİMDİR?

15 Aralık 1963 yılında Sinop ili Erfelek ilçesinde doğdu. Anne adı Nazile, baba adı Kazım. İlk ve orta öğrenimini Erfelek ilçesinde tamamladı. Dokuz Eylül Üniversitesi Denizli Eğitim Yüksek Okulunu bitirdi.

Sivas ve Sinop illerinde öğretmenlik ve eğitim yöneticiliği yaptı. Erfelek ilçesinde Belediye Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu.

22,23 ve 24. Dönem Sinop milletvekili, 25, 26 ve 27. Dönem de İstanbul milletvekili seçildi. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ve Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyeliklerinde bulundu. 22. Dönemde Türkiye-Moğolistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanlığını yürüttü. 2004 - 2008 yıllarında CHP MYK Üyeliği, 2010-2012 yıllarında CHP Genel Başkan Yardımcılığı görevlerini üstlendi. Cumhuriyet Halk Partisi 18. Olağanüstü Kurultayında Kurultay başkanlığı yaptı. Halen İstanbul Milletvekili ve TBMM CHP Grup Başkan Vekili olarak görev yapmaktadır.

Orta düzeyde İngilizce bilmekte ve bir çocuk babasıdır.

SERPİL KEMALBAY KİMDİR? 

Ardahan'da doğmuştur. Kimya Mühendisi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Kimya Metalurji Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi. Sosyalist Dayanışma Platformu kurucuları arasında yer aldı. HDP MYK Üyeliği, HDP Çalışma Yaşamı Emekten Sorumlu İş Genel Başkan Yardımcılığı yaptı. 1 dönem HDP Eş Genel Başkanlığı yaptı.

MUSTAFA ŞENTOP KİMDİR?

1968 yılında Tekirdağ'da doğdu. Öğretim Üyesi, Prof. Dr; İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Yüksek lisans ve doktorasını Marmara Üniversitesinde Kamu Hukuku alanında yaptı.

1993 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başladı. 2002'de doktor, 2005'te doçent, 2011'de profesör oldu. Marmara Üniversitesi dışında birçok üniversitede lisans ve lisans üstü seviyesinde dersler verdi. Marmara Üniversitesinde çeşitli idari görevlerde bulundu. Öğrencilik yıllarından itibaren çeşitli dergilerde yazarlık, yöneticilik ve editörlük; akademik dergilerde yayın kurulu üyeliği, editörlük ve hakemlik yaptı. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezinin (ESAM) İstanbul Başkanlığı görevini yürüttü. 4. ve 5. Olağan Kongrelerde AKP MKYK Üyeliğine seçildi ve 2012-2015 yılları arasında Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

24, 25 ve 26. Dönemde İstanbul Milletvekili seçildi. Anayasa Komisyonu Başkanvekilliği yaptı. 24. Dönemde Anayasa Uzlaşma Komisyonunda AK PARTİ'yi temsilen görev aldı. 26. Dönemde Anayasa Komisyonu Başkanlığı görevini yürüttü. TBMM Başkanvekilidir. İyi düzeyde İngilizce ve Arapça bilen Şentop, evli ve 4 çocuk babasıdır.

İMAM HÜSEYİN FİLİZ KİMDİR?

Gaziantep doğlumlu. Makine Mühendisi; 1973 yılında ODTÜ Makine Mühendisliği Bölümünü bitirdi. 1975 yılında aynı bölümde yüksek lisans çalışmasını tamamladı. Doktora derecesini İngiltere'de UMIST'ten aldı. ODTÜ Gaziantep Mühendislik Fakültesine 1982 yılında yardımcı doçent, 1985 yılında doçent unvanı aldı.

1983 - 1984 yılları arasında Bölüm Başkan Yardımcılığına, 1984 yılında Dekan Yardımcılığına, 1986 yılında Dekanlığa atandı. 1993 yılında Gaziantep Üniversitesi Konstrüksiyon ve İmalat Ana Bilim Dalına profesör olarak atandı. Çeşitli tarihlerde Fakülte Yönetim Kurulu, Üniversite Senato ve Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu. 1987 - 1990 ve 1993 - 1996 yılları arasında Rektör Yardımcılığı görevini yürüttü. 2000 - 2003 yılları arasında Kredi ve Yurtlar Kurumu Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. 2 dönem (1996 - 2004) Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğü görevini yürüttü. 1 Kasım 2017 tarihinde emekli oldu. Uluslararası indekslerce taranan dergilerde yayımlanmış çok sayıda makalesi, ulusal ve uluslararası kongrelerde sunulmuş bildirileri bulunmaktadır. Machine Elements I ve II isimli problem kitapları olup, NC and CNC Fundamentals, Machine Desing ve Machine Tool Design isimli ders notları kitap hâlinde basılmıştır.

Çok iyi düzeyde İngilizce ve orta düzeyde Almanca bilen Filiz, evli ve 2 çocuk babasıdır.

Kaynak: Cumhuriyet

Editör: TE Bilişim