Gazete Emek- Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder hakkındaki hapis kararının onanmasını eleştiren CHP'li Tuncay Özkan, "Bu iki yüzlü siyasetin iki yüzlü yargısı ve kararı zulümdür" dedi. HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli "Cumhurbaşkanı’nın yargıyı maşa olarak kullandığının açık kanıtıdır. Artık kameraların önünde yargıya talimat vermekte" ifadelerini kullandı.

Eski HDP Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş ve eski HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında “silahlı terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla verilen hapis cezaları onandı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi İkinci Ceza Dairesi’nin kararıyla Demirtaş’ın 4 yıl 8 ay, Önder’in de 3 yıl 6 aylık hapis cezası kesinleşti.

Tutuklu olarak cezaevinden bulunan Demirtaş’ın avukatları, bu kararla AİHM’nin Demirtaş’ın tahliye edilmesi kararının “boşa çıkarıldığı” söylediler.

Twitter hesabından açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan, “Bu iki yüzlü siyasetin iki yüzlü yargısı ve kararı zulümdür” diyerek kararı eleştirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “‘AİHM kararının gereği nasıl yerine getirilmez’ siyaset ve yargı ortak çalışmasının sonucu; savunmayı yok sayarak hızla en üst hadden ceza ve jet hızı ile onama… Hukuk devleti ve siyasetin yargı eliyle infazını tarih bu iktidarının hanesine en kara hali ile yazacaktır” ifadelerine yer verdi.

BULDAN VE TEMELLİ: ERDOĞAN KAMERALARIN ÖNÜNDE YARGIYA TALİMAT VERMEKTEDİR 

Kararla ilgili ortak açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, onanma kararının AİHM kararının uygulanmaması için verildiği belirttiler

Açıklamada, “Yani karar hukuki değil, tamamen siyasidir. Bu karar ile Demirtaş ‘tutuklu’ konumundan ‘hükümlü’ konumuna geçmiş ve yürütme tam anlamıyla yargıya hükmederek utanılacak bir kurnazlığa ve hileye imza atmıştır. Erdoğan, AİHM’in son derece açık olan ‘Demirtaş tahliye edilmelidir’ kararından sadece birkaç saat sonra, ‘Karar bizi bağlamaz, karşı hamlemizi yapar işi bitiririz’ demişti. İşte karşı hamle budur” denildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerinin yargıya talimat olarak değerlendirildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Bütün dünyanın gözleri önünde yaşanan bu rezalet, Cumhurbaşkanı’nın yargıyı maşa olarak kullandığının açık kanıtıdır. Artık gizli saklı değil, kameraların önünde yargıya talimat vermektedir. Yargı ise yürütmenin elinde bir araç olduğunu kanıtlamıştır. Demirtaş ve Önder’in ağzından bugüne kadar ‘barış’ dışında bir sözcük çıkmamıştır. Bizler onların bu ülkenin barışı için söylediği her sözün altına imza atıyor, bunun hesabını hukuk ve demokrasi yolunda soracağımızın sözünü veriyoruz. Bizler barışa ve adalete olan inancımızı asla kaybetmeyeceğiz. Sevgili Selahattin Demirtaş’ın dediği gibi, tek bir kişi bile kalsak mücadeleye devam edeceğiz.” 

Kaynak: Duvar

Editör: TE Bilişim