Gazete Emek- Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için Türkiye genelinde oy verme işlemi devam ediyor

Seçimde, yurt içinde toplam 56 milyon 322.632 seçmen, 180.065 sandıkta oy kullanacak. Yurt dışı seçmen kütüğün kayıtlı seçmenlerin 7 Haziran'da başlayan oy verme işlemi 19 Haziran'da tamamlandı. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler, bugün saat 17.00'ye kadar gümrük kapılarında oy verebilecek.

Türkiye genelinde seçmenler, saat 08.00-17.00 saatleri arasında sandık başına gidecek. Ancak saat 17.00'ye geldiği halde, sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacak.

Seçmenler, üzerinde Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası bulunan, kimliği tereddütsüz ortaya koyan, resimli, resmi nitelikteki belgelerden biriyle oy kullanılabilecek.

CEP TELEFONU VE YA KAYIT CİHAZI YASAK

Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak. Seçmen bilgi kağıdı kendisine ulaşmayanlar, nerede, hangi sandıkta oy kullanacağını YSK'nin internet sitesinden öğrenebilecek. Seçimin ikinci tura kalması halinde seçmen bilgi kağıdı yeniden gerekli olmayacak.

Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazlar, oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılacak.

Seçmen, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulunduğu iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak. 

Önce cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.

Yatağa bağımlı hastalar için seyyar sandık uygulaması, bu seçimde ilk kez hayata geçirilecek. Bu kapsamda, seyyar sandıklarda oy kullanabilmeleri için hastalığı ve engeli sebebiyle yatağa bağımlı olduğunu beyan eden seçmenlerin ayağına sandık götürülecek. Yatağa bağımlılık kriteri aranan uygulama kapsamında, 17 bin 258 seçmen bin 303 sandıkta oy kullanacak.

CUMHUR BAŞKANI ADAYLARI

Cumhurbaşkanı seçiminde 6 aday yarışacak. AK Parti ve MHP'nin kurduğu Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, CHP Muharrem İnce'yi, HDP ise Selahattin Demirtaş'ı cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdi.

Seçmenlerin imzasıyla cumhurbaşkanı adayı olmak üzere başvuran ve gerekli 100 bin imzayı toplayan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de cumhurbaşkanı olabilmek için yarışacak.

PARTİLER

Vatandaşlar, bu seçimde 550 yerine 600 milletvekili için oy kullanacak. Seçime AK Parti, CHP, HDP, HÜDA PAR, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi ile Vatan Partisi katılacak. BBP'nin adayları AK Parti, DP'nin adayları ise İYİ Parti listelerinden seçime girecek. 

Siyasi partilerin ittifak yaparak, seçime katılmasına olanak tanıyan yeni yasa değişikliği sayesinde ittifaklar da kuruldu. AK Parti ve MHP Cumhur İttifakı, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ise Millet İttifakı adı altına oy pusulasında yer alacak. HDP ise herhangi bir ittifaka dahil değil.

SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI

Seçim yasakları kapsamında bugün saat 06.00'dan 24.00'e kadar alkollü içki satılamayacak, içkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak, eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek. Çay bahçeleri de kapalı olacak.

Seçim yasaklarına ve kurallara uyulmak şartıyla bugün saat 18.00'den sonra alkolsüz düğün yapılabilecek.

Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka kimse silah taşıyamayacak. Radyolar ve her türlü yayın organlarınca seçim günü saat 18.00'e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek.

Seçim günü bütün yayınlar, saat 21.00'den sonra serbest olacak, ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

11:12
KILIÇDAROĞLU, OYUNU KULLANDI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte Ankara'da oyunu kullandı. Kılıçdaroğlu, okuldan çıkışta gazetecilere şu açıklamayı yaptı:

"Yorucu bir maratondan sonra hep birlikte sandığa gidiyoruz, oylarımızı kullanıyoruz. Ankara'da ben, eşim ve oğlum oylarımızı kullandık. Genel merkezde arkadaşlarım çalışıyorlar. Türkiye'nin değişik illerinde görevlendirdiğimiz vekil arkadaşlarım var. Türkiye'nin genelinde şu anda ciddi bir sorunla karşılaşmadık ama belli bölgelerde ciddi şikayetler geliyor. Vekil arkadaşlarımız sorunu çözmek ellerinden gelen çabayı gösteriyorlar.

YILDIRIM, OYUNU KULLANDI: GÜZEL BİR SEÇİM ORTAMI GEÇİRİYORUZ

Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oyunu Karabağlar ilçesinde Bahar Yıldırım İlkokulu'nda kullandı. Sandık görevlilerine başarı dileyen Yıldırım, "Vatana millete hayırlı uğurlu olsun" diyerek oyunu kullandı.

Yıldırım, okuldan çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Oyumuzu kullandık, vatandaşlık görevimizi yaptık. Memleketimiz için hayırlı olsun. Bildiğiniz gibi bu seçimde hem cumhurbaşkanını hem de bizleri temsil edecek vekillerimizi aynı anda seçiyoruz. Yeni sistemde Türkiye yeni hedeflere, yeni ufuklara, istikrar ve güven içerisinde ilerlemeye devam edecek. Seçimlerin bütün milletimize huzur, barış, kardeşliğe vesile olmasını diliyorum. Gayet demokratik bir bayram havasında, güzel bir seçim ortamı geçiriyoruz. İnsanlar akın akın oy kullanmaya geliyorlar. Seçim, ülkemize, milletimize hayırlı olsun."

'KAÇIRILAN MÜHENDİSLER KURTARILDI'

Yıldırım, yaptığı açıklamanın devamında Libya'da kaçırılan 3 Türk mühendisin kurtarıldığını söyledi:

"233 gün önce ENKA şirketine ait 3 mühendis, kaçırılmıştı. Yoğun, titiz, zahmetli bir çalışma neticesinde kurtarıldılar ve bu sabaha karşı ülkemize geldiler, ailelerine kavuştular."


10:34
İNCE, OYUNU KULLANDI: AKŞAM YSK'NIN ÖNÜNDE OLACAĞIM

CHP'nin cumhrubaşkanı adayı Muharrem İnce oyunu Yalova'da Saffet Çam İlkokulu'nda kullandı. İnce, oyunu eşi Ülkü İnce, oğlu ve gelini ile birlikte kullandı.


1118 numaralı sandıkta oyunu kullanan İnce, "Hayırlı uğurlu olsun vatana millete. En iyisi neyse o olsun. Şimdi Ankara'ya gidiyorum. Akşam YSK'nın önünde olacağım" dedi. 


10:32

AKŞENER, OYUNU KULLANDI: HEMEN ANKARA'YA GİDİYORUZ

İYİ Parti Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener, İstanbul Beylerbeyi Sabancı İlkokulu'nda oyunu verdi.

Akşener, oyunu verdikten sonra şu açıklamayı yaptı:

"Çok farklı bir seçime gidiyoruz. Hem partili cumhurbaşkanını hem de milletvekillerini seçeceğiz. Allah hayırlı uğurlu etsin. Demokrasilerde her şey tartışılır ama sadece hür irade ile seçmenin yaptığı tercihin sandık sonuçlarına itiraz edemezsiniz. Burada en önemli kelime hür iradedir. Hem hayırlı olsun seçimler hem de seçmenin hür iradesinin sandığı yansımasını diliyorum. Biz bunun için elimizden geleni yapacağız. Hayırlı uğurlu olsun, Allah hiçbirimizi utandırmasın."

'BİR HACI OLARAK GEREKENİ YAPTIM'

Hemen Ankara'ya gideceğini ve seçim sonuçlarını genel merkezde takip edeceğini söyleyen Akşener, sabah kalktığında ilk ne yaptığı sorusuna da, "Bir hacı olarak gerekeni yaptım" yanıtını verdi.

10:10

DEMİRTAŞ, OYUNU KULLANDI

HDP'nin Kasım 2016'dan beri tutuklu bulunan cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Edirne F Tipi Cezaevi'nde oyunu kullandı.

Demirtaş, aynı hücrede kaldığı HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan ile bir fotoğrafını Twitter'dan paylaştı ve şu mesajı yazdı:

"Biz de oyumuzu, cezaevinde kullandık. Herkesin sandığa giderek ülkenin geleceği için, tercihini demokrasiden yana kullanmasını diliyorum. Oy verme işleminin sakin ve huzurlu bir ortamda tamamlanmasını umuyorum. Sonuçların çok güzel olacağına inanıyorum. Hepimize hayırlı olsun."

09:46

TEMELLİ, OYUNU VAN'DA KULLANDI

HDP Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Adayı Sezai Temelli, oyunu seçim bölgesi olan Van'da Cumhuriyet Lisesi’nde kurulan 1068 nolu sandıkta kullandı.

Sezai Temelli

Temelli, sosyal medyadan paylaştığı mesajında "Rojbaş Wan, Günaydın Türkiye; Oyumuzu Taybet Anay’la, Ali İsmail’le, Esvet Şenyaşar’la ... Berkin, Cemile, Ceylan, Uğur ... için kullandık" diye yazdı.


09:31
BİR İLK: SEYYAR SANDIKLARDA OY
Cumhurbaşkanını ve 27. Dönem milletvekillerini belirlemek bu seçimde ilk kez bu seçimde görev yapacak seyyar sandık kurulları aracılığıyla hasta ve engeli nedeniyle yatağa bağlı durumdaki seçmenler, Edirne'de oylarını kullandı.

Seyyar sandık, 24 Haziran, oy
Ayrıca Kırklareli Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde, Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekilliği seçimleri için sandık kuruldu. 


09:05

BAŞAK DEMİRTAŞ: HAKSIZLIĞA SON VERMEK BİZİM ELİMİZDE

HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, oyunu kullandı. Demirtaş, oy kullanması sonrası “Yıllardır yaşadığımız haksızlığa ve hukuksuzluğa son vermek bugün itibariyle artık bizim elimizde” dedi.

Başak Demirtaş oyunu Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinin Peyas Mahallesi’nde bulunan Kayapınar İlkokulu’nda kayıtlı olduğu 2165 nolu sandıkta kullandı. Demirtaş, oy pusulasını sandığa 'hayırlı olsun' diyerek attı.

Başak Demirtaş, çıkışta basın mensuplarına şunları söyledi:

“Bugün erkenden gelip oyumu kullandım. Çünkü çok heyecanlıyım. Bugün çok güzel bir gün olacak. Buna yürekten inanıyorum. Yıllardır yaşadığımız haksızlığa ve hukuksuzluğa son vermek bugün itibarıyla artık bizim elimizde. Bu nedenle tüm halkımız bir an önce gelip, oyunu kullanmalı ki demokrasiye, barışa, kardeşliğe, eşitliğe ve özgürlüğe bir an önce ulaşabilelim. Bir oy çok şeyi, değiştirebilir. Bunu unutmayalım, o yüzden de bir an önce gelip oyumuzu kullanalım. Unutmayalım ki güzel günler çok yakında."

Ayrıca Diyarbakır genelinde önceki seçimlere oranla yoğun katılım olduğu bildirildi. 

09:02
İNCE: SANDIKLAR SİZE, YSK BİZE EMANET

Saat 08.00 itibarıyla Türkiye'deki seçmenler cumhurbaşkanı ve milletvekillerini belirlemek için oykullanmaya başladı. CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, kişisel sosyal medya hesabı Twitter'dan yayınladığı fotoğrafını, "Sandıklar ve ilçe seçim kurulları size, Yüksek Seçim Kurulu bize emanet. Haydi hepimize kolay gelsin. Geleceğimizi geri alacağız" notuyla paylaştı.


İnce, gerçekleştirdiği mitinglerinde halkı sandıklara sahip çıkamaya çağırmış, "Sandık başlarından ayrılmayın. Sonra seçim kurullarının önüne gelin. Ben Pazar sabahı Yalova'da oyumu kullanıp Ankara'da YSK'nın önünde bir sandalyede oturup bekleyeceğim" demişti. 

Editör: TE Bilişim