Gazete Emek- Son yayımlanan iki KHK ile birçok yeni düzenleme getirildi. TBMM'de görevli milletvekilleri hakkında getirilen düzenleme ise birçok tartışmayı da beraberinde getirdi. 

OHAL KHK’si ile milletvekilleri hakkında soruşturma ve kovuşturma yetkisi tek elde toplandı. 

550 milletvekili hakkında tüm süreç Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve mahkemelerince yürütülecek. Meclis Anayasa Komisyonu Üyesi Muharrem Erkek, doğal yargıç ilkesine aykırı bu kararın, yargı sopasıyla Meclis’in üzerinde en ağır vesayeti kurmak anlamına geldiğini söyledi.

694 sayılı KHK ile Ceza Muhakemesi Kanunu’nun “Cumhuriyet savcısının görev ve yetkileri” başlıklı maddesine bir fıkra eklendi. Buna göre seçimden önce veya sonra bir suç işlendiği ileri sürülen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma yapma yetkisi Ankara Cumhuriyet Başsavcılığında olacak. Yargılamaların adresi de yine Ankara Ağır Ceza Mahkemeleri olacak.

‘CEZA HUKUKUNUN TEMEL İLKELERİ YIKILIYOR’

Düzenlemenin doğal yargıç ilkesine aykırı olduğunu belirten Meclis Anayasa Komisyonunun CHP’li üyesi Muharrem Erkek şunları söyledi: “Zaten milletvekillerinin işlediği tüm suçlarla ilgili savcılar soruşturma yürütüyor, fezleke hazırlıyor Meclis’e gönderiyor. Ben Çanakkale milletvekiliyim. Kovuşturma, soruşturmada Çanakkale mahkemeleri, savcıları yetkilidir. Ama bu düzenleme ceza hukukunun temel ilkelerini yıkan, tamamen merkezileşme, otoriterleşme, hukuktan kopma sürecinin bir örneğidir. Demokrasilerde güçlü parlamentolar, güçlü milletvekileri ile vardır. Demokrasilerde siyasi güç merkezleri parlamentolardır. Bu parlamentoları tamamen güçsüz hale getirmek, milletvekillerini hizaya sokmak, milletvekillerini sindirmek, milletvekillerini tek bir soruşturma makamından denetlemek isteniyor. Şimdi milletvekillerini soruşturmak için atanan savcılar da HSK tarafından ona göre atanacak. Bu Meclis’in üzerinde Saray’dan kontrollü, yargı sopasıyla en ağır vesayeti kurmaktır. Ama bedeli ne olursa olsun, hiçbir şeyden korkmuyoruz, Mücadele edeceğiz, bu ülkeye demokrasi, adalet ve özgürlüğü getireceğiz.”


 
Son yayınlanan KHK’ların Saray’daki korku duvarlarının ne kadar büyüdüğünün göstergesi olduğunu savunan Erkek, “Korku güçlüyü haklı kılar. Adalet, özgürlük, demokrasi gibi değerler kültüründe ise haklılar güçlüdür. Bu korku kültürüdür. Tüm gücü yetkiyi kendinde toplayıp kendi partisindeki dahi kimseye güvenemeyen, korkan, otoriter bir süreçle karşı karşıyayız” dedi.

Kaynak: Duvar

Editör: TE Bilişim