Gazete Emek- AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu'nun "AK Parti olduğu düşünülenlere pusula verilmedi" iddiasına verdiği yanıtı değerlendirdi. Büyükşehirde kullanılan oy sayısının fazla olduğunu belirten Yıldırım, "Oylar çalınmasa daha fazla olacaktı. O zırva, onun bir anlamı yok" diye konuştu.


AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, Habertürk Televizyonu’nda Didem Arslan Yılmaz’ın sorularını yanıtladı.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul’daki seçimi iptal kararını gerekçesinde, AK Parti’nin oyların çalındığı iddiasının yer almamasını nasıl değerlendirdiği sorulan Yıldırım, “Gerekçeli karada oyların çalındı diye bir tarafında söylemini yazacak halleri yok. Biz bunu neden söylüyoruz? Bu oylar çalınmadıysa 29 bin 400 olarak açıklanan oy farkı nasıl 13 bin 700 seviyesine nasıl düştü?” dedi.


‘OYLAR ÇALINDI HUKUKİ BİR TERİM DEĞİL’

“İki aday arasındaki oy farkı binde 1.5” diyen Yıldırım, “Sayım yaptığımızda düzeltmeler oluyor. Geçersizler geçerli hale geliyor. Her iki adayın da ya oy kaybetmesi lazım ya da kazanması lazım. Burada böyle olmuyor. Aradaki fark bizim lehimize yarı yarıya azalıyor. Normal mi? Biz durup dururken itiraz etmedik. Bu anormallikleri görünce itiraz ettik. Oylar çalındı siyaseten bir söylem derken kasıt, vatandaşın iyi anlaması için söylediğimiz bir şeydir, hukuki bir terim değil. O anlamda söyledim” ifadelerini kullandı.

‘BAZI SANDIKLARDA OY PUSULASI BİTTİ DENİLDİ’

“Bakıyor seçmene; diyelim ki AK Parti adayına verecek gibi anladığı seçmene büyükşehir pusulasını vermiyor” açıklamasına CHP’li rakibi Ekrem İmamoğlu’nun büyükşehirde kullanılan oy sayısının ilçelerde oy sayısından fazla olduğunu söyleyerek yanıt vermesini ise nasıl yorumladığı sorulan Yıldırım, şunları söyledi:

“Fazla olması çalınmadığı anlamına gelmez. Çalınmasa daha fazla olacaktı. O zırva, onun bir anlamı yok. O niye söyledim? O gün insanlar sürekli beni aradı, bizi 2 tane oy pusulası veriliyor, üçüncü pusulayı istediğimiz zaman bazıları verdi, bazıları bitti diyor. Her oy pusulasından da seçmen sayısından fazla var. Beni kim arar, AK Parti seçmeni arar. Bizim hangi mahallede hani seçmenin ağırlıkta olduğu bellidir, seçmen kümelenmesi var. Bana gelen telefonlarda AK Parti seçmenin ağırlıkta olduğu yerler.”

‘YSK BENİ MAĞDUR ETTİ’

CHP’nin iptal kararıyla ilgili açıklamalarını eleştiren Yıldırım, “CHP Antalya’da, Mersin’de, Ankara’da kazanınca demokrasi var, hukuk var; İstanbul’da çalma var, şaibe var, her türlü özensizlik var; bunu YSK ciddi bulup seçim tekrarına karar verince hukuk yok. YSK oluyor çete. Böyle bir anlayış olabilir mi?” dedi.

Adli ve idari soruşturmaların yapılacağını belirten Yıldırım, “Ben üç türlü mağdurum. Bir YSK yapması gereken işleri doğru yapmadığı için, beni mağdur etmiştir. İki oylarımız bu yanlış işlemden dolayı yerini bulmadığı için mağduriyetim var. Üçüncü de oy veren 8 buçuk milyon İstanbullu mağdur” diye konuştu.

Ekrem İmamoğlu’nun da mağdur olduğu yönündeki açıklaması hatırlatılan Binali Yıldırım, “Biz derdimizi anlatıyoruz, arkadaşımız da anlatacak, kamuoyu da kararını verecek” ifadelerini kullandı.

‘KILIÇDAROĞLU, ALGI OPERASYONU YAPMAYA ÇALIŞIYOR’

YSK Başkanı Sadi Güven’in iptal kararına muhalefet şerhindeki itirazın zamanında yapılmadığı ifadesi sorulan Yıldırım, şu yanıtı verdi:

“Bana göre Sadi Bey bir şeyi gözardı ediyor. Yasaya göre sandık kurullarının kesinleşmeden önce bize verilmiyor. Yani siz sandık kurullarında kimin görevlendirildiğine dair bilginizin olmasına imkan yok. Görev alacakların bilgileri partilere verilmiyor. Bilgisine sahip olmadığınız listenin doğru olup olmadığını neye göre iddia edeceksiniz? İstiareye mi yatacağım, rüyamda mı göreceğim? Onun için bu söyleneni tutarlı görmüyorum. Gerekçeli kararda sadece iptal sebebi bu değil. Ayrıca bunların yaptığı işlemlerin sonuca etki değiştirecek olup olmadığına da bakılıyor. O bakımdan bu düşünceye katılmıyorum.”

Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun iptal kararından vicdani rahatsızlık duyan ciddi bir muhafazakar seçmen kitlesi olduğu iddiasını, “O algı operasyonu yapmaya çalışıyor. Öyle bir şey yok. Bizim tabanımız çok iddialı. Haksızlığa uğradığımız, verilen oyların yerini bulmadığı yönünde çok güçlü bir kanaati var. Bunu sahada görüyorum” şeklinde yorumladı.

Kaynak: Duvar
 

Editör: TE Bilişim