Gazete Emek- Kurucu 12 takım İngiliz Premier Ligi'nden Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United ve Tottenham; İspanya La Liga'dan Atletico Madrid, Barcelona ve Real Madrid; İtalya Seria A'dan Milan, Inter Milan ve Juventus'u kapsıyor. Avrupa Süper Ligi'ne ilişkin birçok kişiden dikkat çeken değerlendiremeler geldi. Avrupa Süper Ligi ile ilgili kim ne dedi işte haberimiz...

Yazılı açıklamayla duyurulan gelişmeye göre Avrupa Süper Ligi'nin (ESL) Başkanlığı'na Real Madrid Başkanı Florentino Perez getirildi.

UEFA'ya (Avrupa Futbol Federasyonları Birliği) karşı kurulan yeni ligde, maçların hafta arası oynanacağı belirtildi.

Takımlar kendi ülkelerinin lig maçlarında da oynamaya devam edecek, kurucu kulüpler ön ödeme olarak yaklaşık 3,5 milyar euro (4,19 milyar dolar) net hibe alacak.

Yeni lig kurulmasına UEFA ve FIFA'dan sert tepki geldi.

Açıklamada 'ilk sezonun mümkün olan en kısa sürede başlaması ve lige 3 kulübün daha kurucu kulüp olarak katılmasının beklendiği' belirtildi. Diğer 3 kulübün hangileri olduğu açıklanmadı.

Futbol dünyasında son yıllarda mevcut şampiyonaların kalite ve sıklığının artırılması, Avrupa'nın önde gelen takım ve futbolcularının düzenli olarak mücadele edebilecekleri bir lig sistemi kurulması fikirleri tartışılıyordu.

Süleyman Soylu'nun Diyarbakır'da çektirdiği fotoğraf sosyal medyada gündem oldu

AÇIKLAMA METNİNDE NELER VAR?

ESL, Avrupa ve Dünya futbol federasyonları olan UEFA ve FIFA ile iş birliği yaparak futbol ve yeni lig için en iyi sonuçları elde etmek istediklerini belirtti.

Açıklamaya göre:

Maçlar 15'i kurucu kulüpler olmak üzere 20 kulüp arasında oynanacak. Kalan 5 kulüp her yıl önceki sezondaki başarısına göre seçilecek.

Tüm maçlar hafta arası oynanacak.

Ağustos'ta başlaması planlanan ligde kulüpler 10'arlı olarak iki gruba ayrılacak. Her grubu ilk 3 sırada bitiren kulüpler otomatik olarak çeyrek finallere yükselecek.

Grupları 4 ve 5. sırada bitiren takımlar iki maçtan oluşan play-off'ları oynayarak çeyrek finallere gitmek için yarışacak.

Erkek ligi açıldıktan sonra mümkün olan en kısa sürede kadın futbol kulüpleri için de bir lig kurulacak.

NEDEN ŞİMDİ?

Avrupa'da mevcut turnuvaların kalite ve sıklığı bir süredir tartışma konusuydu.

Geçen yıl Ekim ayında, JP Morgan bankasının da dahil olduğu ve Şampiyonlar Ligi'nin yerini alacak 4,6 milyar euroluk yeni bir lig söylentileri çıkmıştı.

Şampiyonlar Ligi'nin de bu hafta başında, 36 takımı kapsayacak şekilde yapı değişikliğine gidileceğini açıklaması bekleniyordu.

Yeni yapının 2024'te devreye girmesi ve en az 2033'e kadar uygulanması planlanıyor. Şampiyonlar Ligi'nde mevcut sistemde 32 takım mücadele ediyor. Şampiyonlar Ligi'nin açıklamayı önceden planlandığı üzere bugün yapıp yapmayacağı ise henüz bilinmiyor.

EUFA, Şampiyonlar Ligi'nde yapılması beklenen bu yapısal değişikliğin, alternatif bir Süper Lig kurulması planlarını rafa kaldırmasını umuyordu.

Ancak Süper Ligi kurduklarını açıklayan 12 kulüp, reformların yeterli olmadığı görüşünde.

ESL'den yapılan açıklamada, süregiden pandeminin mevcut Avrupa ekonomik modelinin istikrarsızlığını artırdığı görüşü belirtildi.

Açıklamada "Geçen aylarda taraflarla Avrupa şampiyonalarının geleceği üzerine çok kapsayıcı görüşmeler yapıldı. Kurucu kulüpler önerilen çözümlerin temel sorunları çözemeyeceği görüşünde." denildi.

Demirtaş, HDP için önerdiği 3. ittifak modelinin detaylarını anlattı

12 KLÜBÜN YÖNETİCİLERİ NE DEDİ?

ESL'in ilk başkanı olarak belirlenen Real Madrid Başkanı Florentino Perez "Futbola her düzeyde katkıda bulunacağız. Futbol dünyada 4 milyarın üzerinde takipçisi olan tek spor. Büyük kulüpler olarak taraftarların isteklerini karşılamak bizim sorumluluğumuzda" diye konuştu.

Juventus Başkanı Andrea Agnelli de UEFA İcra Komitesi'ndeki görevinden ve Avrupa Kulüpler Birliği (ECA) başkanlığı görevinden ayrıldığını açıkladı.

Agnelli 12 takımın "kritik bir dönemde, Avrupa futbolundaki rekabeti dönüştürmek ve futbolun geleceğini sürdürülebilir kılmak için bir araya geldiğini" belirtti.

Manchester United'ın eş başkanı Joel Glazer'in Avrupa Süper Ligi'nin başkan yardımcısı olacağı açıklandı.

Glazer "Dünyanın en iyi kulüpleri ve futbolcularını tüm sezon boyunca mücadele edebilecekleri şekilde bir araya getirerek, Avrupa futbolunda yeni bir sayfa açıyoruz. Dünya standartlarında bir rekabet ve imkanlar ile futbol piramidine daha geniş ve artan finansal destek sunacağız" dedi.

KİM NE TEPKİ VERDİ ?

UEFA, İngiltere Premier Ligi ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson, kulüplerin bu adımını kınadıklarını açıkladı ve yer alan futbolcuların yerel ve uluslararası turnuvalardan men edilebileceği uyarısında bulundu.

UEFA, "gülünç girişim" olarak nitelediği gelişmeyi durdurmak için mümkün olan tüm tedbirlerin alınacağını belirtti.

EUFA ayrıca daha önceden yaptığı uyarıyı da tekrarlayarak, yeni ligde oynayan oyuncuların yerel ligler ve Avrupa liglerinden men edilebileceğini, ülkelerinin milli takımlarında forma giymelerine izin verilmeyebileceğini açıkladı.

FIFA (Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği) da girişimi onaylamadığını açıklayarak "FIFA ancak, uluslararası futbol yapılarının dışında kalan bu 'kopuk ligi' onaylamadığını ifade edebilir" dendi. FIFA tarafları "sakin ve yapıcı diyaloğa" davet etti.

FIFA daha önceden yaptığı açıklamada ise ligi tanımayacağını ve yer alan futbolcuları Dünya Kupası'nda oynamaktan men edebileceğini duyurmuştu.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise Twitter'dan paylaştığı açıklamada "Avrupa Süper Ligi planı futbola büyük zarar verir ve futbol yetkililerinin buna karşı harekete geçmesini destekliyoruz... İlgili kulüpler bu konuda yeni bir adım atmadan önce taraftarlarına ve futbol camiasına açıklama yapmalıdırlar" dedi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson yaptığı açıklamada bu organizasyonu "futbol için çok zararlı" olarak nitelendirdi ve İngiltere hükümetiyle yetkililerin harekete geçmesi gerektiğini belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransız kulüplerinin "Spordaki birlik ve sportif liyakat ilkesini tehdit eden" bu organizasyona katılmama kararını memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Avrupa Kulüpler Birliği, "Kapalı süper lig" modeline şiddetle karşı çıkacağını duyururken "Futbol Taraftarları Birliği" de bu organizasyonu açgözlülük olarak tanımladı.

Manchester United'ın eski kaptanı Gary Neville, Sky Sports'a yaptığı açıklamada bu girişimin "Mide bulandırıcı" olduğunu belirtti.

Bundesliga ekipleri de bu organizasyona karşı çıkmayı planlıyor çünkü Alman futbol modelinde yatırımcıların kulüplerin hisselerinin yüzde 49'undan fazlasına sahip olması engelleniyor.

TARAFTAR GRUPLARI NE DEDİ?

İngiliz takımlarının taraftar gruplarının ilk tepkisi olumsuz oldu.

Liverpool taraftar grubu Spirit of Shankly (SOS), kulübün ABD merkezli sahibi Fenway Sports Group'un (FSG) kararından "dehşete düştüklerini" açıkladı.

SOS, sosyal medyadan yayınladığı mesajında "FSG, insafsız ve açgözlülükle paranın peşinden giderken taraftarları görmezden geldi. Kulübümüz bizimdir, sizin değil" dedi.

Chelsea taraftarları da bu adımı "affedilemez" olarak niteledi ve "ihanete uğradıklarını" belirtti.

Arsenal taraftar derneği ise Süper Lig'e katılma kararının "Arsenal'in bir spor kurumu olarak sonu" olduğu yorumunu yaptı.

FIFA'DAN AÇIKLAMA

Avrupa Süper Ligi'nin kurulduğunun resmen açıklanmasının ardından dünya futbolunun patronu FIFA'dan bir açıklama geldi. FIFA'dan yapılan kısa açıklamada "Uluslararası takvime ve değerlere karşı olan, Avrupa'da kopuk ve kapalı bir lig düşüncesine karşıyız. FIFA, her zaman dünya futbolunda birliktelikten yanadır" denildi.

UEFA'DAN ÇOK SERT TEPKİ

UEFA, İngiltere Futbol Federasyonu, İngiltere Premier Lig, İspanya Futbol Federasyonu, La Liga, İtalya Futbol Federasyonu ve Serie A yönetimleri, ortak bir bildiri yayımlayarak Süper Lig projesine karşı çıkmıştı.

Açıklamada, "sözde Avrupa Süper Ligi" denilen turnuvaya katılmayı reddeden Fransız ve Alman kulüplerine teşekkür edilerek, "Biz, FIFA ve tüm üye federasyonlar, bu projeye karşı durmaya devam edeceğiz. Söz konusu turnuva, toplumun dayanışmaya her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğu bir zamanda, yalnızca birkaç kulübün çıkarına dayanan bir projedir. Bunun gerçekleşmesini önlemek için hem adli hem de sportif olmak üzere her türlü önlemi almayı değerlendireceğiz. Futbol, ​​açık müsabakalara ve sportif liyakate dayanır; başka türlüsü düşünülemez." denilmişti. FIFA ve ona bağlı 6 konfederasyonun daha önce yaptığı uyarı hatırlatılarak, "İlgili kulüplerin; ulusal, kıtasal veya uluslararası düzeydeki başka herhangi bir organizasyona katılması yasaklanacaktır. Oyuncularının, milli takımda oynamasına dahi izin verilmeyebilir." ifadeleri kullanılmıştı.

ŞAMPİYONLAR LİGİ FORMATININ DEĞİŞTİRİLMEMESİ FİTİLİ ATEŞLEDİ

Şampiyonlar Ligi formatının, 2024-2025 sezonundan itibaren değiştirilmesi planı konusunda UEFA ile anlaşmazlık yaşayan kulüplerin, organizasyonun ticari hakları üzerinde daha fazla söz sahibi olmak istediği için böyle bir adım attıkları öne sürüldü.

Kredi borcu ertelenen  Serdar Ortaç: Ben Tayyip ağabeyi, Emine ablamı kişilik olarak seviyorum

JUVENTUS BAŞKANI AGNELLİ AVRUPA KULÜPLER BİRLİĞİ BAŞKANLIĞINI BIRAKTI

İtalya Birinci Futbol Ligi (Serie A) takımı Juventus'un Başkanı Andrea Agnelli’nin Avrupa Kulüpler Birliği’nden (ECA) ayrıldığı bildirildi.

İtalya'nın önde gelen Corriere dello Sport ve La Gazetta dello Sport gazetelerinde çıkan haberlerde, Avrupa futbolunda "Avrupa Süper Ligi" adıyla yeni bir yapılanmaya giden 12 kulüpten biri olan Juventus'un, ECA'dan da ayrıldığı belirtildi.

Juventus'un doğruladığı belirtilen haberlere göre, Andrea Agnelli, ECA Başkanlığı ve UEFA yönetimindeki görevlerinden de istifa etti.

Dünyaca ünlü sosyolog Slavoj Zizek: Demokrasiyi yeniden inşa etmeyi Kürtlerden öğreneceğiz

Haberlerde, Juventus’un kurucusu olduğu Avrupa Süper Ligi’ne katılacağı kaydedildi.

Andrea Agnelli'nin de Avrupa Süper Ligi'nin başkanlığına seçilen Real Madrid Başkanı Florentino Perez'in yardımcısı olduğu aktarıldı.

Haberlerde, Agnelli'nin "Süper Lig, geleceğimiz" ifadelerini kullandığı belirtildi.

Rasim Ozan Kütahyalı: En başından beri AKP’ye oy vermiş biri olarak özeleştiri yapmak istiyorum

İNGİLTERE BAŞBAKANI JOHNSON'DAN 12 KULÜBE UYARI

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İtalya, İspanya ve İngiltere’den 12 kulübün kurulması konusunda anlaştığı "Avrupa Süper Ligi"nin futbol için yıkıcı olabileceği uyarısında bulundu.

Johnson, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, futbol otoritelerinin yeni ligin kurulmasına karşı harekete geçmesini desteklediklerini aktardı.

Avrupa Süper Ligi’nin futbol için "yıkıcı" olabileceğini kaydeden Johnson, yeni turnuvanın yerel liglere de darbe vuracağını ve ülke genelinde taraftarları endişeye sürükleyeceğini ifade etti.

Johnson, "Kulüpler adım atmadan önce taraftarlarına ve daha geniş futbol topluluğuna cevap vermelidir." ifadesini kullandı.

Güvensiz 41 maske markası açıklandı

TFF’DEN UEFA’YA DESTEK

Kulüpler Birliği Vakfı, kurulması planlanan "Avrupa Süper Ligi"nin Avrupa futbolunun birliğine darbe vuracağını savunarak, UEFA'ya destek verdi.

Vakfın Twitter hesabından İngilizce yapılan açıklamada, "Kulüpler Birliği Vakfı, son dönemde gelişen olaylar hakkında derin endişe duymaktadır. Sözde 'Avrupa Süper Ligi', Avrupa futbolunun bütünlüğüne düzeltilemez bir darbe vuracaktır. Futbol ailesinin tüm paydaşları için dayanışma ve iş birliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulan bir zamanda, bazı kulüplerin kendi çıkarlarını Avrupa futbolunun ortak çıkarının önüne koyan ayrılık planlarını şiddetle kınıyoruz.

Türk Kulüpler Birliği Vakfı, kıtanın sportif değerini yaşatmak için UEFA'nın yanında yer almakta ve bütün paydaşları futbolun kalbini ve ruhunu yerle bir edecek bu talihsiz fikre karşı Avrupa futbolunu savunmaya çağırmaktadır." ifadeleri kullanıldı.

Avrupa'nın önde gelen kulüplerinin kurulması için çaba sarf ettiği "Avrupa Süper Ligi" projesine, UEFA, İngiltere Futbol Federasyonu, İngiltere Premier Lig, İspanya Futbol Federasyonu, La Liga, İtalya Futbol Federasyonu ve Serie A yönetimleri, ortak bir bildiri yayımlayarak karşı çıkmıştı.

TFF BAŞKANI NİHAT ÖZDEMİR’DEN AVRUPA LİGİ AÇIKLAMASI

TFF Başkanı Nihat Özdemir'den son dakika Avrupa Süper Ligi açıklaması geldi. Türkiye olarak UEFA'nın yanında olduklarını belirten Özdemir ayrıca herhangi bir Türk takımının Avrupa Süper Ligi'ne katılmayacağını ifade etti.

"FUTBOLUN KAOSA DÖNMESİNİ İSTEMİYORUZ"

FOX TV'den İsmail Küçükkaya'ya konuşan Nihat Özdemir, "Biz Türkiye olarak yekvücut UEFA'nın yanındayız, futbolun kaosa dönmesini istemiyoruz" açıklamasını yaptı.

"YAPTIRIM UYGULARIZ"

Özdemir ayrıca, "Herhangi bir Türk takımı Avrupa Süper Ligi'ne katılmayacak! Eğer bir takımımız Avrupa Süper Ligi'ne katılırsa biz de UEFA'nın o takıma yönelik yaptırımını uygularız" ifadelerini kullandı.

Son anket: MHP’lilerden Erdoğan’a 128 milyar dolar şoku

JP MORGAN AVRUPA SÜPER LİGİ’Nİ FİNANSE EDECEK

Uluslararası yatırım bankası JP Morgan, Avrupa'nın en büyük 12 futbol kulübünün kurduğu Avrupa Süper Ligi'ni finanse edecekleri iddiasını doğruladı. Reuters'ın haberine göre, JP Morgan'ın bir sözcüsü iddiayı e-posta yoluyla teyit etti.

Avrupa'nın en büyük futbol kulüplerinden Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham, Atletico Madrid, Barcelona, Real Madrid, Milan, Inter Milan ve Juventus, UEFA Şampiyonlar Ligi'ne rakip olarak Avrupa Süper Ligi isimli bir lig kurduklarını açıklamıştı. Avrupa Süper Ligi'nin Başkanlığı'na, Real Madrid Başkanı Florentino Perez getirildi.

AVRUPA LİGİ'NDE FIFA VE UEFA' YA MEKTUP

Avrupa Süper Lig Yönetimi, FIFA Başkanı Gianni Infantino ve UEFA Başkanı Aleksander Ceferin'e birlikte çalışma mektubu yazdı. İşte Avrupa Süper Ligi'nden FIFA ve UEFA'ya yazılan mektup:

"FIFA ve UEFA'nın davet mektubumuza katılan kulüplerin oyuncularını kendi yarışmalarından dışlamak için cezai önlemler almak isteyeceklerinden endişe duyuyoruz.

Bizim gibi kuruluşların rekabete ne kadar büyük katkı ve fayda sağlayacağını anlamanızı umuyoruz. Ayrıca, rekabetin futbol ekosistemine nasıl dahil edilebileceği konusunda işbirliğinizi ve desteğinizi istiyoruz. Bu hedefe ulaşmak için bizimle birlikte çalışmanızı arzu ediyoruz.

Resmi ifadeniz, yalnızca hibe kapsamındaki finansman taahhüdünü (Editör Notu: Avrupa Süper Ligi kulüpleri, UEFA'ya 434 milyon euro hibe parası vermeyi teklif etti.) tehlikeye atmakla kalmayacak; aynı zamanda hukuk dışı olacak cezalarınıza karşı da kendimizi güvence altına almak için koruyucu adımlar atmaya zorlayacak.

Bu nedenle Avrupa Süper Ligi, rekabetin yürürlükteki yasalara uygun bir şekilde kurulmasını ve çalışmasını sağlamak için gerekli kurumlara dilekçesini sunmuştur."

MUSTAFA CENGİZ'DEN AÇIKLAMA 

Avrupa futbolunda yaşanan bu kritik olayla ilgili açıklamalarda bulunan Galatasaray Kulübü Başkanı Mustafa Cengiz, kendilerine gelen şu an için bir resmi teklif bulunmadığını belirtti. Cengiz, "Galatasaray menfaatleri neyi gerektirirse onu yaparım. Tabii ki camianın izni ve onayı olmadan karar veremeyiz. Avrupa'da bütün büyük kulüplerin başkanları benim yakın dostum. Özellik

le Real Madrid Kulübü Başkanı Perez ile ayrı bir dostluğumuz var. Hatta bir maç sonrası torunum Mert'e hediye ettiği formayı unutamam. Dediğim gibi şu an için bize gelen resmi bir teklif yok. Böyle bir teklif gelirse, camiamızın menfaatleri doğrultusunda hareket ederiz" diye konuştu.


Avrupa futbolunda kapalı bir lig olarak kurulan ve Şampiyonlar Ligi’ne katılmayarak organizasyona zarar vereceği belirtilen Avrupa Süper Ligi için UEFA Başkanı Aleksander Ceferin’den açıklama geldi. Ceferin, bu lige katılan takımlarda forma giyen milli futbolcuların milli takımlarda forma giyemeyeceğini belirtti.

“Bu projenin saçmalığına karşı birlikteyiz” diyen Aleksander Ceferin, “Açgözlülükten başka hiçbir şeyle motive edilmeyen birkaç kulübün, kendi kendilerine hizmet teklifine karşı bir arada durduğumuzu daha fazla vurgulayamazdım. Kapalı ligde oynayan oyuncular, Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası’nda forma giyemeyecekler. Milli takımlarına davet alamayacaklar” ifadelerini kullandı.

Buna göre; Milan’da forma giyen Hakan Çalhanoğlu, Juventus’tan Merih Demiral ve Liverpool’da oynayan Ozan Kabak, EURO 2020’de A Milli Takımımızda yer alamayacak.

Manchester United, Manchester City, Chelsea, Arsenal, Liverpool, Tottenham, Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Juventus, Milan ve Inter, ‘Avrupa Süper Ligi’nin' kurulması konusunda anlaştıklarını duyurdu.

UEFA yöneticisi ve Polonya Futbol Federasyonu Başkanı Zbigniew Boniek’tek çarpıcı bir değerlendirme geldi.

Boniek, Avrupa Süper Ligi’nin sporun neyle ilgili olduğunu bilmeyen kişiler tarafından oluşturulmuş bir format olduğunu belirtti. Beniek'in yaptığı açıklamalardan oluşan haber şu şekilde:

“Futbol herkes içindir. Çocuklar geceleri milli takımlarında oynamayı ve Şampiyonlar Ligi’ni kazanmayı hayal eder. Avrupa Süper Ligi, sporda rekabet etmenin ne demek olduğunu bilmeyenlerin projesidir.”

Yeni turnuva ile futbolda büyük sıkıntılar yaşanacağını söyleyen Boniek, “Atom bombası çoktan patladı” dedi.

“Karar sonrası şok oldum ve kesinlikle karşıyım. Benim için futbol fikri ve güzelliği her zaman önemliydi ancak bunlar farklı zamanlardı. Süper Lig planında sporun kendisi arka plana atılıyor. Ödemeler önceden garanti ediliyor. UEFA’nın pozisyonu net ve dün yapılan açıklamada ifade edildi. Kabul edelim, 3. Dünya Savaşı için hazırlanın. Bu kez futbolda. Birileri bu savaştan çok fazla yaralanacak. Atom bombası çoktan patladı ve her türlü karara hazır olun. Futbolcuların güveni ciddi zarara uğradı ve iyi bir iklimi yeniden inşa etmek zor olacak.”

“AVRUPA BİRLİĞİ DEVREYE GİRECEKTİR”

“Bu kulüpler yalnız kalabilir. Yerel liglerde, kupalarda oynama imkanları olmayabilir. UEFA ve FIFA organizasyonunu kabul eden kulüplerden transfer yapmaları engellenebilir ve Süper Lig’de oynayan futbolcular, milli takıma gidemeyebilir. Resmi bir karar alınmadı ama bu konular hukuki olarak değerlendirilecek. Politikacılar konuşacak, hatta Avrupa Birliği de devreye girecektir.”

“KİM BUNU HER YIL GÖRMEK İSTER?”

2019’da verdiği bir röportajda “Umarım bu Süper Lig asla olmaz” diyen Alman teknik adam Klopp, “Fikrim değişmedi. Haberi dün aldım. Zor bir maça hazırlanmaya çalışıyordum. Benim için Şampiyonlar Ligi, her zaman aynı takımlara karşı oynamadığınız Süper Lig’dir. Elbette ekonomik açıdan önemli ama Liverpool’un Real Madrid ile 10 yıl üst üste maç yaptığı bir sistemi neden yapalım? Kim bunu her yıl görmek ister?” dedi.

Türkiye'den ise uzun yıllardır Süper ligde antrenörlük yapan Hikmet Karaman ve Yılmaz Vural değerlendirmelerde bulundu. 

HİKMET KARAMAN: BU BİR POKER

“Bu takımların hepsi Avrupa’nın en büyük takımları. UEFA ve FIFA futbolun patronları. Ama esas emekçiler kulüpler. Türkiye’de kulüpler yayın sözleşmesinde kulüpler olarak yer almak istiyoruz dedi. Yeni sezon anlaşmasını TFF ve Kulüpler Birliği birlikte yapacak. Türkiye’de kulüpler neden bunun içinde olmak istedi? Bu pastadan gerçek payı almak istiyorlar. Dünya ve Avrupa da bunu istiyor.”

“DOĞRU BULUYORUM”

“Bu turnuvaya katılan kulüpleri Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası’ndan men edebilirler. Bütün futbol federasyonları UEFA’ya bağlı. Bunun karşısında onlar da kendi liglerini kurmak isteyebilirler. Ama bu bir poker, bu bir restleşme. Biliyorsun ülkemizde de restleşmeler oluyor, sonra uzlaşılıyor. UEFA inanılmaz derecede paralar kazanıyor. Kulüpler de haklarını istiyor. Ben kulüplerin haklarını aramasını doğru buluyorum.”

YILMAZ VURAL: “DİĞERLERİ HİZMETKÂRI DEĞİL”

“Bu bir FIFA-UEFA organizasyonu değil. Bu organizasyona karşı tepki oluşuyor. Bunu neden yapmak istediler? Amaçları daha fazla para kazanmaksa, diğerleri onların hizmetkârı değil ki. Onlar zaten UEFA yüzünden bu kadar paralandılar. Hep Şampiyonlar Ligi oynadılar, finallere geldiler, kazandılar. Oradan aldıkları dünya paralarla bu hâle geldiler.”

“BÜYÜK BİR SAÇMALIK”

“Bu tarafta çok sevimsizleştirecek işi. İnsanlar o takımları görmek için genelde Şampiyonlar Ligi’ne ilgi duyuyordu. Kendi organizasyonlarını yaparlarsa futbolun geleceğini olduğu gibi ikiye bölüyorsunuz. Dünya şampiyonası düzenleyeceklerini söylüyorlar kendi aralarında. Bu tamamen büyük bir saçmalık. Futbolu artık zenginler oynayacak, fakirler seyredecek. Kendi organizasyonlarına sahip çıkmaları lazım. Yıllardır UEFA yönetiyor şimdi başka bir grup daha mı çıkacak? Bakalım zaman neyi getirecek, ama ben bunun uygulanabileceğini düşünmüyorum.”

Dünyada futbol kamuoyunun bir numaralı gündem maddesi olan Avrupa Süper Ligi için daha önce katılan 12 takımda forma giymiş futbolculardan tepki dolu açıklamalar geldi. Mesut Özil, Lukas Podolski ve Ander Herrera açıklama yapan ilk faal futbolcular oldu.

Fenerbahçe'nin yıldız futbolcusu Mesut Özil, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, taraftarlar için anlaşılması zor bir karar olduğunu belirttiği ‘Avrupa Süper Ligi' hakkında şunları söyledi:

“Çocuklar, Dünya Kupası ve Şampiyonlar Ligi’ni kazanmanın hayaliyle büyürler, herhangi bir Avrupa Süper Ligi’ni değil. Büyük maçların keyfi her hafta değil, yılda birkaç kez çıkar. Taraftarlar için anlaşılması zor bir karar.”

“EN GÜZEL OYUNU ÇALMASINA İNANMIYORUM”

PSG’de forma giyen İspanyol futbolcu Ander Herrera da, Avrupa futbolunu derinden sarsan Süper Lig için eleştiri getirerek, “Takımımın en iyilerle oynama hayaliyle futbola aşık oldum. Eğer Süper Lig yürürlüğe girerse bu hayaller son bulacak. Bu yüzden buna sessiz kalamam. Gelişmiş Şampiyonlar Ligi’ne inanıyor ama zenginlerin, insanların yarattığı en güzel oyunu çalmasına inanmıyorum” diye konuştu.

Kariyerinde Bayern Münih, Arsenal, Inter ve Galatasaray formaları giyen Dünya Kupası şampiyonluğu yaşayan Antalyasporlu Lukas Podolski, alınan karar karşı savaşılması gerektiğini belirterek, “Avrupa Süper Ligi, futbol inancıma bir hakaret. Futbol; mutluluk, özgürlük, tutku, taraftarlıktır. Ve futbol herkes içindir. Bu proje mide bulandırıcı ve adaletsiz. Önceki kulüplerimi burada görmek beni hayal kırıklığına uğrattı. Önemli olan buna karşı savaşmak” ifadelerini kullandı.

AVRUPA SÜPER LİG DURDURULDU İDDİASI

12 kulüp tarafından kurulan Avrupa Süper Ligi'nin, gelen tepkiler üzerine durdurulduğu iddia edildi.

talkSPORTS, Avrupa Süper Ligi'nin kurucusu 12 kulübün yöneticilerinin organizasyonun geleceği ve dağılıp dağılmayacağına ilişkin bu akşam bir araya gelerek bir karar alacaklarını belirtti.

talkSPORTS, bu toplantısının 'dağılma' anlamına gelebileceğini okurlarına servis etti.

Kaynak: BBC 

Editör: TE Bilişim