Gazete Emek- Türkiye profesyonel futbol liglerinin mücadele bakımından belki de en zoru olan 2.lig’de kuralar çekildi. Amedspor geçtiğimiz sezon olduğu gibi bu sezon da beyaz grup’ta yer aldı. Yine Manisa BBSK, Samsunspor ve Afjet Afyonspor gibi büyük bütçeli takımlar da Amedspor ile birlikte beyaz grup’ta mücadele edecek. 

Sezon başlamadan elbette ki grup kuralarının büyük önemi var. Mücadele edeceğiniz grup, sezonun başlamasına 45 gün kala transfer politikalarınızı değiştirip, hedeflerinizi yeniden belirlemede etken olabilir. 


Peki, bu sezon beyaz grup’ta mücadele edecek Amedspor’u neler bekliyor, yeni yönetimden beklentiler, takımın şansı, transfer politikaları nelerdir? Bunları incelemeden önce gelin beyaz gruba bir göz atalım. 


Hani derler ya içerisi şampiyonlar ligi gibi. Beyaz grubu tarif edecek en güzel cümle bu sanırım. Sezona büyük bütçelerle giren ve transferlere büyük kaynak ayıran Manisa BBSK, Samsunspor, Afjet Afyonspor grubun en iddialı takımları. Yine Sancaktepe, Sarıyer ve Yeni Çorumspor da bu ligin üst sıralarında kendine yer bulabilecek kadrolara sahip. Manisa BBSK bu takımlar içinde ekonomisi en iyi olan takım desek abartmış olmayız herhalde. Belediyeden oldukça iyi bir destek alan takım, geçen sezon 1.ligin kapısından dönmüştü. Oturmuş kadrolarına bir de Nizamettin Çalışkan, Serdar Deliktaş, Okan Baydemir gibi bu ligin üstünde 3 oyuncuyu transfer ederek, ligde şampiyonluğun en büyük adayı konumuna geçtiler.

Geçtiğimiz sezona çok büyük umutlarla başlayan Samsunspor, bu sezon da şampiyonluk adaylarından. Takımın başına İrfan Buz’u getiren kulüp Caner Arıcı, Guido Koçer, Ferhat Çulcuoğlu ile transferleri erkenden bitirme peşinde. Başkan İsmail Uyanık ile iyi bir yapılanmaya giden Samsunspor bu sezon daha güçlü bir kadroyla ligde mücadele edecek. Başka bir şirket takımı Afjet Afyonspor’da yönetim değişikliği yaşandı. Kulüp başkanı ve aynı zamanda Afjet yönetim kurulu başkanı Yusuf Ulutürk çalışmalara hemen başlarken, teknik direktörlük görevi için Beşiktaş’tan tanıdığımız Erkan Avseren ile anlaştı. Yine Esenler Erokspor’dan kaleci Mehmet Doğan, Nevşehirspor’dan Muhammed Serdar Yazıcı ve Diyarbekirspor’dan tanıdığımız başarılı stoper Emre Tosun, ilk etapta yaptıkları transferler. İç transferlerde de büyük oranda tekrar anlaşma sağlayan kulüp üst sıraları zorlayacaktır. 


Peki, grup’ta sürpriz yapabilecek takımlar hangileri? Bunun için tahminim Sancaktepe ve Yeni Çorumspor. Sancaktepe yıllardır iyi kadrolar kuran bir takım. Her sene üst sıraları zorlar fakat ligin sonlarına doğru performansında düşüşler yaşayarak istediği istikrarı bir türlü yakalayamaz. Bu sezon transferlere erken başlayan Sancaktepe kadrosuna Altınordu’dan çok önemli bir ismi Halil İbrahim’i katarak transfer piyasasına hızlı bir giriş yaptı. Yeni Çorumspor’da grubun sürpriz yapabilecek takımları arasında. Bu sezon 2.lige yükselen takımın en büyük avantajı oturmuş kadroları. İstatistikler de, bir üst lige yükselip kadro iskeletlerini koruyan takımların başarılı olduğu yönünde. Yeni Çorumspor yapacağı 3-4 nokta transferle bu ligde adından söz ettirecektir. Yine Sarıyer ve Şanlıurfaspor da transfer politikalarına göre ligde adlarından söz ettirebilirler. 


Gelelim Amedspor’a. Elbette rakiplerden çok ligde bizim ne yapacağımız önemli. Sezona yönetim değişikliği ile başlayan Amedspor’da başkanlığa Metin Kılavuz seçildi. Ekonomik sıkıntı, taraftarın beklentisi, istenilen hedefleri gerçekleştirme konusunda başkanı elbette ki zorlayacaktır. Başkanın da tecrübeli bir yönetici olduğunu ve kulübün menfaatleri doğrultusunda hareket edeceğinden, bu bağlamda sabırlı olunması gerektiğini düşünenler arasındayım. Başkanın da gerek kongrede, gerekse basın mensuplarıyla buluşmasında yaptığı açıklamalardan izlenimim bunlar. Takımın şansı ve transferlere gelirsek; takımın başına Diyarbakırlı olan Ramazan Erin getirildi. Erin, daha önce de kulüpte görev yapmış takımı 3.ligden 2.lige çıkaran Turhan Özyazanların yardımcılığını yapmıştı. Takımdan Mehmet Sıddık İstemi ve Oğuz Çetinkaya ayrılırken, iç transferde kaleci Erdi Yokuşlu, Bünyamin Yürür ve Yiğitcan Gölboyu ile tekrar anlaşıldı. Takımın eski kaptanlarından Abdullah Çetin ile 1 yıllık sözleşme imzalandı. Çetin özelikle önceki yönetimlerle sorun yaşamış bir futbolcuydu. Tekrar Amedspor'da ter dökecek olması önemlidir.  Özellikle takımın vazgeçilmez oyuncusu olan, geçtiğimiz sezon 34 lig maçının 33’ünde forma giyen istikrar abidesi Oğuz Çetinkaya’nın büyük bir kayıp olduğunu belirtmek isterim. Dış transfer çalışmalarını da sürdüren Amedspor, İsviçre doğumlu sol bek Azad Kevin Odabaşı ve yine sol bek olan Muş Bulanık doğumlu Tolga Tekin’i kadrosuna kattı. İsviçrenin çeşitli takımlarında da forma giyen Azad, geçtiğimiz sezon Gümüşhanespor ile 23 maça çıkarken, Tolga, geçtiğimiz sezon Sivas Belediyespor’da forma şansı bulamadı. 


Şu anda Amedspor’un ligde neler yapabileceğini kestirmek zor. İlerleyen günlerde transferler yapıldıkça tablo daha da netleşir. Fakat yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı büyük beklentilere de girmenin yanlış olacağı kanaatindeyim. Elbette ki büyük bütçeli şirket takımlarıyla ilk etapta baş etmek oldukça zor, fakat iyi bir yapılanmayla geleceğin kadrosunu kurmak mümkün. Amedspor’un geleceğinin çeşitli kategorilerde 2 bine yakın sporcusuna yapacağı yatırımla mümkün olacağını düşünüyorum.

Editör: TE Bilişim