Gazete Emek-  Türkiye'deki ırkçı saldırılar sonrası Almanya'ya gitmek zorunda bırakılan Amedspor futbolcusu Deniz Naki, ırkçılık nedeniyle Almanya Milli Takımı'nı bırakan Mesut Özil'e mektup yazdı.


Amedspor'da forma giyerken yaptığı anti faşist ve ırkçılık karşıtı açıklamaları ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile fotoğraf çektirmesinin ardından hedef haline getirilen Deniz Naki,  TFF tarafından 3 yıl 6 ay futboldan men ve 273 bin lira para cezasına çarptırılmıştı.

Deniz Naki ırkçı saldırıların ardından Almanya'ya gitmek zorunda bırakılmış ve Almanya’da uğradığı silahlı saldırı sonrası 'güvenlik kaygısı' nedeniyle Türkiye’ye dönmeyeceğini açıklamıştı.

Deniz Naki, ırkçılık nedeniyle Almanya Milli Takımı'ndan ayrıldığını açıklayan  Mesut Özil'e mektup yazdı.

'SENİN FAŞİSTİN BENİM FAŞİSTİM YOK FAŞİST FAŞİSTTİR'

Mektubunu Twitter hesabından yayınlayan Deniz Naki, Mesut Özil'e, "Seni yerli ve milli görenler, beni neden terörist gördüler?" diye sordu.

Tıpkı kendisinin HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile çektirdiği fotoğraf gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan ile fotoğraf çektirdikten sonra hedef haline getirilen mesut Özil'e, yanıtlaması için soruylar yöneltti:

"Almanya için söylediğin bana yapılan faşist saldırılardan dolayı Almanya milli takımını bırakıyorum tepkini, Türkiye’de bana ve benim gibi Kürt asıllı futbolculara yapılan ırkçı ve faşist saldırılara neden sessiz kaldın? DFP’nin açıklamalarını yanlış bulduğunu söylüyorsun, TFF’nin hakkımda alınan kararlarını ırkçı bulmuyor musun?

Türkiye’de bir futbolcunun hayatı bitirildi. Bir barışsever futbolcuyu terörist diye ilan ettiler, tepkin ne oldu? Seni yerli ve milli görenler beni neden terörist gördüler? Senin Türklüğünü destekleyenler benim Kürtlüğümü neden kabul etmediler?"

Soruların ardında Türkiyeye gittiğinde kendisine yapılan saldırıları da hatırlamasını isteyen Deniz Naki, Özil'e "Senin faşistin, benim faşistim yok. Faşist her yerde faşisttir" diye seslendi.

DENİZ NAKİ'NİN MESUT ÖZİL'E YAZDIĞI MEKTUBUN TAM METNİ

Deniz Naki'nin Mesut Özil'e yazdığı "Seni yerli ve milli görenler, beni neden terörist gördüler?" başlıklı mektubunun tam metni şöye:

"Seni yerli ve milli görenler, beni neden terörist gördüler?

Futbolun etik kuralları çerçevesi içinde bir sporcuya, futbolcuya görüşleri ve düşüncelerinden dolayı tepki verilmesi ve hedef haline getirilmesi elbette kabul edilemez.

Daha önce paylaştığım demeçler de bir futbolcu sporun dışında kendi çevresinde ülkesinde ya da yaşadığı topraklarda toplumsal olaylara, savaşlara ve ölümlere karşı durması milli olması değerlerine sahip çıkması kadar doğal, vicdani ve insani hiçbir şey olamaz.

Son günlerde benim de vatandaşı olduğum Almanya’da milli takım oyuncusu olan Mesut Özil ile ilgili yaşanan durum elbette üzücüdür. Nereden gelirse gelsin, dünyanın neresinde olursa olsun faşist, aşırı sağcı ve milliyetçi saldırılar kime yapılırsa yapılsın doğru bulmuyorum.

Söz konusu Türkiye ve Türk asıllı olan Mesut Özil olunca, hem tarafsızlık hem de hak, hukuk çerçevesinde ve mesut Özil ile kıyaslanması açısından birkaç kelam söylenmesi yerinde olacaktır.

Ben Kürt asıllı bir futbolcu olarak, Türkiye’de Amedspor’da üç yıl futbol oynadım. Bu süre zaefında Amed ve Kürdistan’da çatışmalı süreç vardı. İnsanlar ölüyordu.  Ben insanlar ölmesin diye bir çok kere barışçıl bir duruş sergiledim. Toplumsal olaylara duyarsız kalmadım. Ben de milli davrandım. Çünkü ölenler Kürt çocuklarıydı, Kürt anneleriydi, Kürt gençleriydi, Kürt şehirleri yıkılıyordu. Hiç bie insanın ölmesini istemedim. İnsanlar yaşasın diye direndim.

Nitekim bu duruşumdan Kürt asıllı bir futbolcu olduğum için, üç yıl içinde Türkiye deplasmanlarında yemediğim küfür, fiziki saldırı kalmadı. Defalarca faşistler tarafından tehdir edildim. Haftalarca futbol oynamama cezası aldım. En son Almanya’da silahlı saldırıya uğradım. Hedef haline getirildim.

Onunla kalınmadı, TFF tarafından 273 bin TL ceza aldım ve futbol lisansım süresiz iptal edildi ve futboldan men edildim. Bunlara rağmen barışa olan umudumu kaybetmedim. Her demecimde bunu belirttim. Milyonlarca oy almış bir Kürt partisinin başkanı sn. Selahattin Demirtaş ile çektirdiğim bir fotoğraf için , Türkiye’de defalarca linç edildim. Meramını anlıyorum.

Bu hak ihlalleri maalesef mesut Özil ve benim vatandaşı olduğumuz Türkiye’de oldu ve yaşandı. Bu adaletsizlikler ve yaşanan hak ihlalleri hususunda, dünyaca ünlü olan mesut Özil’e soruyorum:

Almanya için söylediğin bana yapılan faşist saldırılardan dolayı Almanya milli takımını bırakıyorum tepkini, Türkiye’de bana ve benim gibi Kürt asıllı futbolculara yapılan ırkçı ve faşist saldırılara neden sessiz kaldın?

DFP’nin açıklamalarını yanlış bulduğunu söylüyorsun, TFF’nin hakkımda alınan kararlarını ırkçı bulmuyor musun?

Türkiye’de bir futbolcunun hayatı bitirildi. Bir barışsever futbolcuyu terörist diye ilan ettiler, tepkin ne oldu?

Seni yerli ve milli görenler beni neden terörist gördüler?

Senin Türklüğünü destekleyenler benim Kürtlüğümü neden kabul etmediler?

Sen şimdi Türkiye’ye gittiğinde, bana saldıran faşist, ırkçı kişiler seni milli ve yerli karşılayacaklar. İşte o an beni hatırla. ‘Senin faşistin, benim faşistim yok. Faşist her yerde faşisttir.

De ki onlara: Ülkesini, topraklarını seven Kürtlüğü ile Türkiye’de renk olan Almanya vatandaşı Dersimli Kürt Deniz Naki’nin selamları var.

Bu nedenle sevgili meslektaşım, faşizm, ırkçılık, despotluk, insan onurunu kırıcı her ne varsa, nere olursa olsun karşı durmak gerekir. Seni dünya faşizmine karşı mücadeleye davet ediyorum. Seni Türkiye’deki Kürtlere yapılan ırkçılığa karşı duyarlı olmaya davet ediyorum.

Faşizm bir hastalıktır, dün bana, bugün sana, yarın bir başkasına saldırır, bulaşır.

Özgür, barış ve umut dolu bir dünya için yok olsun faşizm, ırkçılık.

Sevgiyle kal, faşizmle kalma   güzel ülkem."

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim