Gazete Emek-Irak Kürdistan Bölgesi'nde yapılan Bağımsızlık Referandumu'na ilişkin Uluslararası gözlemciler açıklama yaptı. 


Kürdistan Bölgesi ve idaresi dışındaki Kürdistani bölgelerde dün yapılan bağımsızlık referandumuna gözlemci olarak katılan bir grup izlenimlerini anlattı.
 
Uluslararası gözlemciler, Yüksek Seçim ve Referandum Konseyi’nde bugün referandum hakkında basın açıklaması yaptı.
 
Hırvatistan Parlamentosu Üyesi Jessica Mornin, referandumun başarılı geçtiğini belirterek, katılım oranının önemli olduğunu vurguladı.
 
Jessica Mornin, “Buraya gözlemci olarak geldik. Erbil ve Soran’daki oy kullanma merkezlerine gittik. Kürdistan idaresi dışındaki bölgelerde de Müslüman, Hristiyan ve Ezidiler oy kullandı. Halk sorunsuz ve özgürce oyunu kullandı” dedi.
 
Jessica Mornin, oldukça organizasyonlu ve başarılı bir sürecin yaşandığını ifade etti.
 
Fransa’nın eski Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ise, Kürtlerin kendileri adına IŞİD'e karşı savaştığını belirterek, “Kürtlere ulus devlet sözü verdik fakat sözümüzü yerine getirmedik” ifadesini kullandı.
 
Bernard Kouchner, sözlerine şöyle devam etti:
 
“Referanduma yönelik, komşu ülkelerin hassasiyetini anlayabiliriz. Ancak Fransa ve ABD gibi ülkelerin gösterdiği tavra anlam veremiyorum. Kürtlerin kendi kaderini tayin etmesine neden izin vermediklerini gerçekten anlamıyorum.
 
Dün burada demokratik bir devletin temeli atıldı. Kürtler IŞİD’le savaşta büyük mücadele verdi. Dış güçlerin tavrı gerçekten de şaşırtıcı. Bir hafta öncesine kadar Kürtlere karşı tavrınız farklıydı. Bugün ne değişti? Bu referandumu Ortadoğu'da istikrar ve demokrasinin başlangıcı olacak.
 
Kürt değilim ancak ilerde bir kurulacak olan Kürdistan devletinin vatandaşı olabilirim. Mevcut durum sonuç değil, Sayın Barzani’nin de dediği gibi, referandum sonrasında diyalog süreci başlayacak.”
 
Avusturya ve AP üyesi Franz Obermayr de, “Ülke olarak demokratik ve köklü geçmişe sahibiz. Buraya gözlemci olarak geldim. Yapılan referandumda büyük bir başarı elde ettiniz. Hepinizi tebrik ederim” dedi.
 
Franz Obermayr, “Komisyon oldukça başarılı bir görev yürüttü. AP’nin burada olup, göçmenlere yönelik yapılan ciddi yardımlar için Kürdistan Bölgesi’ne teşekkür etmesi gerekiyor” diye konuştu.
 
AP’nin bağımsızlık referandumunu ciddi bir şekilde düşünmesi gerektiğini vurgulayan Avusturyalı parlamenter, “Kürtler kendi kaderini tayin etmek istiyor ve bu da onların en doğal hakkıdır” dedi.

Kaynak: Rudaw
 

Editör: TE Bilişim