Gazete Emek- İngiltere'de koronavirüs (Covid-19) vakalarında artış yaşandığı bildirilirken, Omicron'dan türeyen yeni BA.4 ile BA.5 alt varyantlarının baskın olduğu belirtildi. Söz konusu varyantların, antikorlara karşı daha dirençli olduğu ifade edildi.

 

 

 

İngiltere'de Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) verilerine göre Covid-19'a yakalanan ve hastanede tedavi görmek zorunda kalanların sayısı artıyor. İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) ise bu kişilerin büyük çoğunluğunda BA.4 ile BA.5 alt varyantlarının tespit edildiğini belirtiyor.

 

Dünya Sağlık Örgütü, (WHO) ilk olarak nisan ayında bu alt varyantları incelemeye başladı. WHO, BA.4 ile BA.5'in önceki varyantlara kıyasla bulaşıcılık oranını ve tehlike düzeyini saptamaya çalışıyor.

 

SATO: AKCİĞERLERİ HEDEF ALIYOR, DAHA AĞIR HASTALIĞA YOL AÇIYOR

 

İngiliz basını, Tokyo Üniversitesi'nde bu alt varyantlar üzerine yapılan çalışmalara işaret ederek, nu çalışmaların ilk bulgularının, BA.4, BA.5 ve BA.2.12.1 alt varyantlarının Alfa ve Delta'ya benzer şekilde yeniden akciğeri hedefliyor olabileceğini gösterdiğini aktardı.

 

Dünyada son dönemde hakim olan Omicron varyantı ise akciğer dışı dokuyu enfekte ediyor, çoğu insanda daha hafif hastalıklara neden oluyordu.

 

BBC'nin haberine göre Tokyo Üniversitesi'nde çalışan ve söz konusu varyantlar üzerinde çalışmalar sürdüren Kei Sato, BA.4, BA.4 ve BA.2.12.1 varyantlarının insanların akciğer dokularında daha etkili bir şekilde yayıldığını belirtti. Sato'nun açıklamasına göre, hamsterler üzerinde yapılan çalışmalarda BA.4 ile BA.5 varyantlarının daha ağır hastalığa yol açtığı tespit edildi

 

‘OMİCRON’UN YENİ ALT VARYANTLARININ KÜRESEL SAĞLIK RİSKİ YÜKSEK’

 

Sato, "Bu yeni Omicron alt varyantlarının yarattığı küresel sağlık riskinin BA.2 varyantından daha yüksek olduğunu görüyoruz" diyor.

 

‘ENDİŞE VERİCİ’

 

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, (ECDC) mayıs ayında BA.4 ile BA.5 varyantlarının endişe verici olduğunu açıklamıştı. Bu açıklamanın hemen ardından ise İngiltere'de vaka sayılarının arttığı ve yeni varyantların baskın olmaya başladığı kaydedildi.

 

Hollanda'da da bu varyantların hızla yayıldığı belirtiliyor.

 

Uzmanlar bu varyantların hastalık sürecini nasıl etkileyeceğini henüz tam olarak bilmiyor.

 

İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı'ndan Dr. Mary Ramsay, "Henüz yoğun bakım girişlerinde bir yükseliş olmaması ümit verici. Ancak verileri çok dikkatli bir şekilde takip etmeye devam ediyoruz" dedi.

 

Öte yandan İngiltere'de 75 yaş üstü kişilerin ve bağışıklık sistemi zayıf olanların ilkbahar ve yaz mevsimlerini kapsayan dönemde 'hatırlatıcı doz aşı' yaptırması tavsiye edildi.


 

Editör: TE Bilişim