Gazete Emek- PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Türkiye'ye getirilmesinin 24’üncü yıldönümünde Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde gerçekleştirilen “Özgürlüğe Yürüyoruz” şiarlı yürüyüşe polis müdahale etti. Polis, halk ile birlikte Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri ve gazetecileri darp etti. 

ÇOK SAYIDA GÖZALTI 

Polis saldırılarında, Mezopotamya Ajansı muhabiri Mazlum Engindeniz, JINNEWS muhabiri Rabia Önver, HDP İlçe Eş Başkanı Şoreş Diri’nin de aralarında olduğu en az 20 kişi gözaltına alındı. 

EKSİK, HASTANEYE KALDIRILDI

Polis müdahalesinde HDP milletvekilleri Habip Eksik ve Sait Dede, yerlerde sürüklenerek darp edildi. Eksik, çağrılan ambulansla hastaneye kaldırıldı. Gözaltına alınan yurttaşlar ise gözaltı otobüsünde bekletiliyor. 

EKSİK'İN AYAĞI ALÇIYA ALINDI

Hastaneye kaldırılan Eksik’in ayağında iki kırık tespit edildi. Bacağı alçıya alınan Eksik, halen hastanede tutuluyor. Eksik'in, Ankara'ya götürülerek burada tedavi altına alınacağı öğrenildi.

İHD HAKKARİ ŞUBESİ: TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

İHD Hakkari Şubesi'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, polis şiddeti şu ifadelerle kınandı: "9 Ekim komplosuna karşı yapılmak istenen yürüyüşe karşı kolluk kuvvetlerinin uygulamış olduğu sert müdahaleler sonucu ÖHD Hakkâri Şube Başkanı Onur Düşünmez, HDP Yüksekova İlçe Başkanı Şoreş Diri göz altına alınmış, vekillere de şiddet uygulanmıştır.

Kolluk şiddetinin sergilemiş olduğu hukuksuzluğa karşı gözaltına alınan HDP yöneticilerine ve milletvekillerine, ÖHD Şube Başkanına, HDP İlçe Başkanına yapılan bu saldırıyı kınadığımızı ve olayın takipçisi kalacağımızı kamuoyu ve basına bildiriyoruz."



 

DİYARBAKIR'DA 50'DEN FAZLA KİŞİ GÖZALTINA ALINDI


 

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Tevgera Jinên Azad (TJA) öncülüğünde yürüyüş düzenlenmek istendi.

BÖLGEDE POLİS YOĞUNLUĞU

Yürüyüş öncesi Bağlar Cezaevi etrafı başta olmak üzere Emek Caddesi ve HDP ilçe binasının bulunduğu bölgede yoğun önlem alındı. Bölgeye TOMA, zırhlı araç ve otobüsler konuşlandıran polis, ilçe binasına çıkan tüm yolları kapattı. Bölgede çok sayıda çevik kuvvet ekibi konuşlandırdı.

POLİS YÜRÜYÜŞE İZİN VERMEDİ

“Özgürlüğe Yürüyoruz" sloganı ile düzenlenmek istenen yürüyüş Diyarbakır E Tipi Cezaevi bölgesine başlayacaktı. Aralarında HDP’li milletvekillerinin de olduğu kitle cezaevi alt caddesinde bir araya geldi. Emek Caddesi’nde esnafı ziyaret eden kitle yürüyüşe geçeceği sırada önü polis tarafından kesildi. Çevik kuvvet ekipleri aralarında milletvekillerinin de olduğu kitleyi çembere aldı.

HDP İL EŞ BAŞKANLARI GÖZALTINA ALINDI

Kitlenin etrafını kalkanlarla kapatan polis, alana gözaltı otobüsleri getirdi. Çember içine alınan kitle teker teker gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar kendilerine yönelik uygulamaya tepki göstererek “İşkence var” diyerek bağırdı. Alanda aralarında HDP Diyarbakır il Eş Başkanları Gülistan Atasoy ve Zeyyat Ceylan’nında bulunduğu yaklaşık 50’yi aşkın kişi gözaltına alındı.


 

VALİLİK POLİS ŞİDDETİNİ SAVUNDU

Hakkari Valiliği, Yüksekova ilçesinde dün yapılan 9 Ekim yürüyüşündeki polis şiddetine dair açıklamasında HDP'li milletvekillerini suçladı.

Valilik, polis saldırısında bir ayağı kırılan HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik ile hastaneye kaldırılan HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede'nin "algı oluşturmak için kendilerini yere attıklarını" iddia etti. Valiliğin açıklamasında, "Grup içindeki milletvekilleri görevlilerimiz tarafından darp edildiklerine ve aşırı güç kullanıldığına dair algı oluşturmak amacıyla arbede esnasında kendilerini yere atmışlardır. Ardından yaralanma görüntülerini sosyal medya aracılığı ile paylaşmışlardır" denildi. 


 

Kaynak: MA

Editör: TE Bilişim