Gazete Emek- Van'da iki sene önce batan ve 61 kaçak göçmenin hayatını kaybettiği tekne faciasında tutuklu sanık Medeni Akbaş, 1033 yıl hapis cezasına çarptırıldı.


Van'ın Gevaş ilçesinde 27 Haziran 2020 tarihinde mültecileri taşıyan teknenin batması sonucu 61 kişinin yaşamını yitirmesi üzerine tekne sahibi Servet Akbaş'ın da aralarında bulunduğu 12 kişi hakkında “nitelikli göçmen kaçakçılığı yapma” ve “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme” suçlarından açılan davanın karar duruşması Van 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.   
Duruşmada, 2 yıldır tutuklu yargılanan Medeni Akbaş hakkında 60 kişi için 60 kez 16 yıl 8 ay, ölen 1 çocuk için 25 yıl, “göçmen kaçakçılığı” suçundan ise 8 yıl olmak üzere toplam bin 33 yıl hapis cezası verildi. Davada yargılanan 11 sanık için de beraat kararı verildi.


NE OLMUŞTU?


Van'ın Gevaş ilçesinin Altınsaç Mahallesi'nde, 27 Haziran'da mültecileri taşıyan bir tekne battı. Tekne sahiplerinden Medeni Akbaş kurtulurken, yapılan arama ve kurtarma çalışmaları sonucunda 2'si çocuk 61 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Haklarında kayıp ihbarı yapılan bir diğer tekne sahibi Sedat Akbaş’ın da aralarında bulunduğu birçok mültecinin akıbeti ise halen bilinmiyor.  
Facia sonrası Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma sonucu 12 kişi hakkında "Nitelikli göçmen kaçakçılığı yapma" ve "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme" suçlamasıyla dava açıldı.
 

Kaynak: Serhatnews

Editör: TE Bilişim