Gazete Emek-İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınarak yerine kayyım atanan Sur Belediyesi Eş Başkanı Filiz Buluttekin, partisinin düzenlediği etkinliklere katılmaktan dolayı “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklu yargılandığı davanın duruşması Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Buluttekin’in tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden bağlandığı, avukatları Suzan Akipa ve Sertaç Buluttekin’in hazır bulunduğu duruşmayı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Eşbaşkanları Zeyyat Ceylan ve Gülistan Atasoy ile HDP il yöneticileri, Tevgera Jınên Azad (TJA) ve Buluttekin’in ailesi takip etti. 

İddia makamı dosyadaki hususların giderilmesini talep ederek, Buluttekin’in tutukluluğunun devamı yönünde karar verilmesini talep etti. 

‘ANAYASAL HAKLARIMI KULLANDIM'

Suçlamalara karşı savunma yapan Buluttekin, “Daha önce ifade ettiğim gibi ben HDP’nin üyesiyim. Katıldığım tüm basın açıklamaları, siyasi faaliyet çerçevesinde ve anayasal haklarım çerçevesinde katıldım. Herhangi bir şekilde suça iştirak etmedim. Bu nedenle beraatımı ve tahliyemi talep ediyorum” dedi. 

Buluttekin’in avukatı Suzan Akipa, müvekkiline isnat edilen suçların basın açıklamaları ve eylemler olduğuna işaret ederek, bu eylem ve açıklamaların siyasi parti faaliyetleri kapsamında anayasal bir hak olduğunu belirtti. Bu eylem ve açıklamaların suç teşkil etmediğine işaret eden Akipa, açık tanık Kezban Kuday’ın müvekkili hakkında beyanda bulunduğunu ama bu beyanların somut anlatım içermediğine dikkati çekerek, “Söz konusu tanığın beyanlarının somut anlatım içermediği gibi beyan tutanaklarının bir kısmı da tanığın müdafisi tarafından imzalanmamıştır. Bu haliyle hükme esas alınması mümkün değildir” ifadelerini kullandı. 

Akipa, belirttiği tüm hususların dikkate alınarak müvekkilinin tahliyesini ve beraatını talep etti. 

Avukat Sertaç Buluttekin de müvekkili ile aynı dosyadan gözaltına alınan ve tutuklananların hepsinin tahliye edildiğini kaydetti. 

TAHLİYE KARARI 

Mahkeme, açık tanık Kezban Kuday’ın beyanlarının tespiti için adresinin belirlenerek gerekli işlemlerin yapılması, Buluttekin hakkında Diyarbakır 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde bozulan davanın görülen davayla birleştirilip birleştirilmeyeceğinin sorulmasına karar verdi. Mahkeme, Buluttekin’i delillerin toplanması ve cezaevinde kaldığı süreyi göz önüne alarak, tahliyesine karar vererek, duruşmayı 15 Kasım’a erteledi.

Editör: TE Bilişim