Gazete Emek- Van Büyükşehir Belediyesinde 696 sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçişleri yapılması gereken ancak mülakatla elenen işçilerin 6 yıllık mücadelesi kazanımla sonuçlandı. Mahkeme, işçilerin işe iadesine karar verdi.
İşçilerden Hakim Abi, zorlu bir süreç yaşadıklarını fakat mücadeleden vazgeçmediklerini belirtirken yerel seçimlerin ardından işten atılan belediye işçilerine, “Sonuna kadar direnin ve haklarınızın peşinden koşun. Mücadele ederlerse haklarını bir gün mutlaka alacaklar” dedi.
Van Büyükşehir Belediyesinde çalışan 306 taşeron işçi, 2018 yılında uygulamaya koyulan belediyelerde çalışan taşeron işçilerin kadroya geçişini sağlayan 696 sayılı KHK’nin ardından mülakata sokulmuş ve dönemin kayyum belediye başkanı tarafından kadroya alınmamış, işten çıkarılmıştı. Bu süreçte 5 kez mülakata giren fakat girdikleri her mülakatta elenen işçiler 6 yıldır yaşadıkları hak gasbına karşı hukuki mücadelesini sürdürdü. Son mahkemede işe iade kararı verilmesiyle işçilerden 221’i işlerine iade edildi.
İşe geri dönen işçilerden Hakim Abi, “Mülakat, güvenlik soruşturmalarını tamamladık. Bütün arkadaşlarımız büyükşehir belediyesinde, sözleşmelere imza attı. 696 sayılı KHK ile taşeron işçilere verilen kadro hakkını elde etmiş, sonrasında da elenmiştik sınavdan. Şu an aynı hak ve statüden girişlerimiz yapıldı. Bugün de görev yerlerimiz belli olacak. Görevlerimize geri döneceğiz” dedi.
SONUNDA İŞLERİMİZE GERİ DÖNDÜK"
Altı yıllık süreç boyunca ekonomik olarak çok zorlandıklarını anlatan Abi, “Hasta olan, hayatını kaybeden arkadaşlarımız oldu. İş bulamadığı için intihar eden, kanser nedeniyle ya da çığ altında kalarak hayatını kaybeden arkadaşlarımız oldu. İşçilerden bazıları yurt dışına gitmek zorunda kaldı. Eşinden ayrılan, ailesiyle sorunlar yaşayan birçok arkadaşımız oldu. Bazı arkadaşlarımız şehir dışında farklı işler buldu, yeni yaşamlar kurdu. 3-5 kişi yurt dışına gitti. Çok ciddi bir hukuk mücadelesi verdik. 4 Van’da, 4 de Erzurum’da dava kazandık. Mahkemelerle uğraşmak, git gel yapmak bizi çok yordu. Ama biz mücadelemizden vazgeçmedik. Süre uzadıkça biz de inada bindirdik. Eğer bir hak varsa, biz de bu hakkı elde etmişsek, bu hakkın peşinden koşacağız dedik. Sonunda da istediğimizi elde ettik, işimize geri döndük” dedi.
MÜCADELELERİNDEN VAZGEÇMEDİLER
Birçok engelle karşılaştıklarını söyleyen Abi, “O zamanın AKP il başkanı, şimdiki AKP Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu iftiralarda bulundu. Kendisine söylediğimizde kabul etmedi. İşe dönemememizdeki en büyük engelin bu olduğunu biliyorduk. Her seçim döneminde bizi malzeme yapmak isteyenler oldu. Biz buna fırsat vermedik. Seçim olunca gündeme geliyorduk, bitince unutuluyorduk. Bunu istemedik. Çünkü bizim haklı bir mücadelemiz vardı. Çocuğumuzun geleceği söz konusuydu” dedi.
"SEÇİM SONRASI İŞTEN ATMALAR HUKUKİ DEĞİL"
Halihazırda belediyelerde işten atılan işçilere seslenen Abi şöyle konuştu: “Sonuna kadar direnin ve haklarınızın peşinden koşun. Seçim malzemesi olarak, seçime iki üç gün kala işe alınmışlarsa bu belediyelerin sorunudur. Yapılan hukuki değildir. Cezası işçilere ödetilemez. Bir işçinin yaşadığı en zor şey çocuğuna ekmek götürürken zorlanmasıdır. Ben bunu birebir yaşadım. Bazı günler eve ekmek götürüyordum. Çocuklarıma veriyordum, kendim yemiyordum bir şey. Böyle zor zamanlardan geçtik. İnsanları böyle bir şeye düşürmek doğru değil. Keşke A parti, B parti ayrımı yapmaksızın işçilerle hiçbir zaman uğraşılmasa, malzeme edilmese. Partilerin siyasi işçilerine alet edilmeseler. Keşke bunun için bir düzenleme yapılsa. Çünkü işçi hangi parti gelirse gelsin kendi işine bakıyor. Ama biz bu ayak oyunlarıyla işten atılmıştık. Mücadele ederlerse haklarını bir gün mutlaka alacaklar."
Kaynak: Evrensel