Gazete Emek- Savaşın ortasında olan Suriye topraklarında üretilen ve geçtiğimiz yakın zamanlar da  ithal ettiğimiz kurban bayramında kaçak ve kontrolü yapılmayan küçükbaş hayvanlar, zeytin dalı hareketi ile gelen zeytin yağları , ekonomik krizden kaynaklı Üretimi az tüketimi fazla olan patates ve soğan...

Pamuk, kimyon, baklada Suriye'den geliyor. 


Toprak canlıdır ve canlılık üretir. Sadece erozyon, bitki örtüsünün tahrip edilmesi, endüstriyel veya tarımsal uygulamalar nedeniyle değil, savaşlar yoluyla da toprak zarar görür. Silah, mermi, bomba gibi her türlü öldürme aracı çok ciddi bir kimyasal kirlilik kaynağı. Bu silahlardan açığa çıkan seyreltilmiş uranyum gibi radyoaktif maddelerden; kurşun, kadmiyum, titanyum ve cıva gibi ağır metallere; dioksinlerden, dioksin benzeri PCB’lere kadar pek çok toksik kimyasal çevreye bulaşıyor. Bu kirlilik kalıcı ve nesiller boyunca da yok edici potansiyelini koruyor. 

Toksik kimyasallar hayatı var eden doğal döngülere genellikle bulaşmaz. Örneğin, kurşun, kadmiyum ve cıva gibi en tehlikelileri doğal hayatın içinde genellikle çok ender bulunur. Yeryüzünde savaşlar nedeniyle toksik kimyasalların hem çeşit ve hem de miktar açısından en çok bulunacağı yerlerin başında ise tarihte bereketli hilal olarak adlandırılan coğrafi bölgede yer alan Irak ve Suriye geliyor.

Özellikle ağır metal ve seyreltilmiş uranyumla kirlenmiş topraklarda üretilen yiyecekler, içecekler ve solunan hava yoluyla vücuda alınan bu kimyasallar hava ve suyu kirletirken bir savaşın yetiştirilmiş ağır kimyasallarla  temas etmiş ürünleri bitkileri ithal ederek ülkemize sokuyoruz.

Savaş sırasında kullanılan modern silahlar, patlayıcı ve itici güçleri kadar içerdiği toksik kimyasallar yoluyla da öldürücü olabiliyor. 
Uranyuma maruz kalmak için illa ki savunma sanayinde çalışmanız ya da madenlerine yakın olmanız gerekmez. 

Aslında uranyuma maruz kalmanın bilinen en yaygın yolu onu yemek!


Nasıl mı? 

Afrin'den ithal gelen zeytinyağ 

Soğan, patates, bakla ,mercimek , kimyon ... 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN...

Editör: TE Bilişim