Gazete Emek- Bölgede 2014 yılında Demokratik Bölgeler Partisi’nin kazandığı belediyelerin hemen hepsine kayyum atandı. DBP’li Büyükşehir belediye eş başkanları başta olmak üzere çok sayıda kişi cezaevine konuldu. Şimdi yeniden bir seçim sürecine giriyoruz. Mart 2019’da yerel seçimler olacak.

 Ankara, İstanbul gibi büyükşehirlerin yanı sıra Diyarbakır, Van, Mardin gibi büyükşehirlerde nasıl bir tablonun ortaya çıkacağı da çok önemlidir.

HDP, geçtiğimiz aylarda yaptığı birçok açıklamada AKP’ye “madem kayyum atadınız o halde kayyumları aday gösterin” dedi. Evet, HDP’nin istediklerinden bir tanesi oldu.

Diyarbakır’da Kayyum olan Cumali Atilla, AKP’nin adayı olarak gösterildi. Diyarbakır’da sokaktaki insanlarla konuştuğumuzda Atilla’nın hiçbir şansının olmadığını söylüyorlar. Cumali Atilla da Diyarbakır’da hiçbir şansının olmadığını biliyor aslında. Peki, niye aday oldu. Aslında ona bırakılsa kendisi asla aday olmazdı.

Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan kayyum olarak Diyarbakır’a gönderdiği Atilla’yı aday göstererek bir şekilde hem onu sınamak, hem de kayyumluk durumunu meşrulaştırmak istiyor. Tabi Cumali Atilla kaybettiğinde aslında çok şey kaybetmeyecek çünkü Erdoğan onu yine başka bir yere kayyum olarak gönderebilir.

Atilla, memurluğundan ve kayyumluğundan bir şey yitirmez. Örneğin Diyarbakır’da son güne kadar eski bakan Mehdi Eker’in de adı geçiyordu; Ancak Eker, böyle bir mağlubiyetin içinde yer almak istemedi.

Cumali Atilla, 2 yıldır kayyum olmasına rağmen çok fazla konuşmuyor. Onun yerine daha çok AKP il başkanları ve milletvekilleri konuşuyor. Bu seçim süreci için de durum değişmeyecek. AKP, Van’da ise kayyumu terfi ettirerek Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday gösterdi. Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Kayyum’u Murat Zorluoğlu, Trabzon’a terfi ettirildi.

Zorluoğlu’nun Van’dan gönderilmesi özelikle Van’daki AKP basını tarafından büyük bir üzüntü ile karşılandı. Van basını adeta hüngür hüngür ağlayarak gönderdi kayyumu. Bir kayyumun Van’dan gönderilmesine basın neden bu kadar üzüldü sanırım siz tahmin ediyorsunuzdur.

Van’da ise Büyükşehir Belediye Başkan adaylığına Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva gösterildi. Takva, TSO seçimleri öncesi basın ile bir araya geldiği bir yemekte aday olacağını söylemişti zaten. Ancak hangi partiden aday olacağını söylememişti.

TSO Başkanlığına gelmesinde bazı HDP’lilerin ciddi bir katkısı vardı. Hatta ilk seçildiğinde herkes “Takva, HDP’nin adayı “ diyordu. Ancak, Takva, AKP’nin adayı oldu. Takva’nın son 3 yıldır Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya ile olan tartışmaları ve 6-7 Ekim olayları nedeniyle Kaya hakkında verdiği ifade çok tartışıldı. Takva daha sonra bu belgeleri okumadan imzaladığını söylemişti. Tabi bütün bunlar bilinmesine rağmen yine son TSO seçimlerinde HDP’nin Takva’ya yönelik negatif bir tavrı olmadı.

Takva, HDP İl Eş Başkanı Umut Dede ve yönetimini ziyaret ederek samimi pozlar verdi. Geçmişte AKP’ye yönelik yaptığı açıklamalar ve attığı twitler bir kez daha bazı HDP’li sosyal medya hesaplarında paylaşıldı. Hatta rakı içtiği bazı fotoğraflar da paylaşıldı.

Bu fotoğrafların paylaşılmasına kesinlikle karşıyım. İnsanların özel hayatları siyasi çekişmelere malzeme olmamalıdır. HDP’liler de rakı içebilir, AKP’liler de içebilir. Önemli olan insanların nasıl bir politik paradigmaya sahip olduklarıdır.

Necdet Takva ile ilgili bin tane şey eleştirebilirsiniz. Geçmişte yaptığı paylaşımlar da tekrar gösterilebilir, ama ne yediği ne içtiğinin gösterilmesi etik değildir. Bu arada Takva’nın ağabeyi Şemsettin Takva da 24 Haziran seçimlerinde HDP’nin Bayburt milletvekili adayı olmuştu.

Van’da Necdet Takva’nın aday gösterilmesi AKP’yi kurtarmayacaktır. Van’da eğer ki HDP iyi bir aday gösterirse rahat kazanır. Ancak Van’da HDP aday konusunda dikkatli davranmazsa Van nispeten kozmopolitik bir şehirdir.

Son seçime kadar hiçbir parti 2 defa üst üste kazanamamıştır. Genel seçimler, Cumhurbaşkanı seçimleri ile yerel seçimler birbirine karıştırılmamalıdır. Şimdi gelelim HDP için konuşulan isimlere.

Diyarbakır için Ahmet Türk, Selahattin Demirtaş, Başak Demirtaş, Türkan Elçi, Nimetullah Erdoğmuş, Ayhan Bilgen, Celal Doğan, Ayla Akat Ata, Selçuk Mızraklı  gibi isimler konuşuluyordu.

Bu isimler içerisinde Ahmet Türk Mardin’den aday adayı oldu. Selahattin Demirtaş’ın cezası onandı. Eğer ki Selahattin Demirtaş HDP’nin Diyarbakır adayı olsaydı HDP bütün bölgede büyük bir farkla kazanırdır. O hava bütün bölgeyi beraberinde götürürdü.

Başak Demirtaş kesinlikle aday olmayacağını açıkladı. Geriye 3 isim ve kamuoyuna yansımayan belki konuşulan başka isimler kaldı.

Ancak sokakta özelikle Nimetullah Erdoğmuş ismi çok fazla konuşuluyor. Milletvekili Selçuk Mızraklı da olabilir. Olursa kimse şaşırmasın.  Ancak Diyarbakır’da çok güçlü bir ismin aday olması lazım. Çünkü Diyarbakır’da aday olacak olan kişi aynı zamanda diğer kentleri de domine edebilir.

Van’da ise Abdurrahman Doğar, Sırrı Sakık, Gülcihan Şimşek,Celal Doğan gibi isimler konuşuluyor. Sırrı Sakık, Muş’tan aday olduğunu açıkladı.

Celal Doğan ismi hem Diyarbakır hem de Van için konuşuluyor. Celal Doğan’a yakın isimler HDP’nin Van için teklif götürdüğü ancak Doğan’ın düşünmek için süre istediği iddiaları var.

HDP Van il yönetimi ön seçim yapacaklarını söylemişlerdi. Eğer ön seçim yapılırsa yıllarca Van’da il Başkanlığı yapmış, Belediye Başkan yardımcılığı yapmış, PM üyeliklerinde bulunan Abdurrahman Doğar ismi ağırlık kazanır gibi geliyor. Van Mİlletvekili Bedia Özgökçe de konuşulan isimler arasında. Vekilerde karar kılınırsa o olabilir. Ancak bunlar dışında başka isimler de olur mu bekleyip göreceğiz.

 Ancak İlçelerde gösterilecek adaylarında büyükşehir’i çok ciddi etkileyeceğini düşünüyorum.

HDP’den kim aday olursa olsun, halkın kayyumlara yönelik çok ciddi bir tepkisi var. Bu tepkilerin iyi değerlendirilmesi lazım. Erdoğan’ın seçimlerden sonra tekrar kayyum atama olabilir yönündeki açıklaması ise tamamen insanların sandığa gitmemesi ve bir umutsuzluk yaratma yönündedir.

Herkesin mutlaka sandığa gidip oylarını kullanması gerekiyor. Bu kadar çok baskının olduğu, HDP’nin bu kadar çok terörize edildiği bir dönemde her yerde yüzlerce kişinin HDP’den aday adaylığı için başvurda bulunması da önemlidir.

Editör: TE Bilişim