Gazete Emek- Aslında bu süreçte erken seçim üzerine konuşmak son derece zor olacaktır. Ancak biz yine de yapılan anket sonuçlarından yola çıkarak ufukta görünen erken seçimde hangi partinin kaç puan alacağını şu şekilde yorumlayabiliriz. Yıllardır bağımsız heyetlerle seçimleri takip eden biri olarak kısaca erken seçimin nasıl olacağını kaleme alacağım. Böyle bir yazıyı kaleme almamın nedeni ise ortada var olan bilgi karmaşıklığını sizlerle düşüncelerimi paylaşarak gidermektir.

Bayram sonrası kulislerde erken seçimin konuşulmaya başlanacağını söyleyebilirim. Çünkü ülkenin şuan ki ekonomik, sosyal ve siyasal durumu bu seçimin olacağını kesinleştirmektedir. Örneğin anket sonuçlarına bakıldığında iktidarın pandemi sürecini yönetemediğini söyleyenler çoğunluktadır ancak bu tek başına ülkeyi erken seçime zorlamamaktadır. Partiler arası polemiklerin yoğunlaşması, değişik partilerde anlamsız istifaların olması, ülkenin 2023’e kadar gidebilecek takatinin kalmaması ve ülkenin kaosa freni patlak bir şekilde gitmesi bu sonucu doğurmaktadır. Eğer süreç değişmezse yani farklı bir duruma evirilmez ise en geç 3 bilemedim 5 aya erken seçim yapılacaktır. Biz bu yazımızda olacağını varsayarak partilerin bu seçim sonuçlarında oy puanlarını değerlendirmeye çalışalım.

Yapılan son genel seçimde AKP-MHP “CUMHUR İTTİFAKI” ile İYİ PARTİ-CHP-SP-DP ise “MİLLET İTTİFAKI”nı kurarak seçime girerken HDP, tek başına seçimlere girmişti ve sonuç olarak TBMM’de ki dağılım şöyle olmuştu AKP:291,CHP:141,HDP:63,MHP:49,İYİ P:37 milletvekili ile meclisteki yerlerini almışlardı. Tabi, bu seçimden sonra Türkiye’de ve dünyada bazı durum değişikliklerinin yaşanması sonucunda bu ittifaklar arasında da bazı polemikler yaşandı. Ayrıca yine bu süreçte iki parti daha iktidar kanadından koptu ve Gelecek Partisi ile Deva Partisi olarak resmiyetlerini tamamlayarak bu süreçte olası bir seçim için hazırlıklarını yapmaktadırlar. Öncelikle demokrasinin daha da iyi bir duruma getirilmesi için çok partili bir sistemden taraf olan biri olarak yeni kurulan bu iki partiye de başarılar diliyorum.

Evet, şimdi yeni oluşacak ittifaklar üzerinde konuşmaya başlayalım. Yapılacak olan yeni seçimde anket sonuçlarını göz önünde bulundurarak konuştuğumuzda AKP-MHP ittifakının ciddi oy kaybedeceği belirtilse de ben bunun böyle devam etmeyeceğini düşünenlerdenim. Örneğin yapılan anketleri komple harmanladığımızda AKP:%28+MHP:%6+CHP:%38+İYİ P:%10+HDP:%12+GELECEK ve DEVA PARTİLERİ toplamda:%6 bantlarında olduklarını halka uzatılan mikrofonlarda duysak da bunun böyle olmayacağını düşünüyorum. Çünkü iktidar kanadından kopan ciddi iki isimden bahsediyoruz. Yani sayın DAVUTOĞLU ile BABACAN’ın toplamda %6 bandında olduğunu hatta seçim barajı düşürülürse belki ikisi birleşip barajı geçebilir tabi bu birleşmede SP/DP vb. partilerin de yer alacağını söyleyebiliriz. AKP ve MHP ise bu sürecin bu şekilde devam etmemesi için ellerinden geleni yapacaktır bunun ne olduğu üzerine burada konuşmak istemiyorum ancak bir şeyler haliyle yapmak zorunda kalacaklardır. Örneğin İYİ Parti’yi bu süreçte yanlarına çekmeye çalışarak 400 milletvekiline ulaşmaya çalışacaklardır. İkinci bir ihtimal ise; seçim kanununda bazı değişiklikler yapılarak DEVA ve GELECEK partilerinin seçime girmesi engellenebilir, olmaz demeyin benden söylemesi. CHP’nin ise şuan ki milletvekili sayısını koruyabileceğini sanmıyorum. Çünkü yıllardır CHP dışında oy verecek parti bulamayan bir kesimin yeni kurulan partilere veya İYİ partiye milletvekili kaptıracağını düşünüyorum. Bir diğer büyük parti olan HDP ise milletvekili sayısını koruyacaktır. Ancak yukarıda da söylediğim gibi süreç böyle devam etmeyecek ve seçime kadar HDP biraz daha sıkıştırılarak Türkiyelileşmesinin önüne geçilmeye ve baraj altına düşürülmeye çalışılacaktır. AKP-MHP bloğunun İYİ Parti’yi yanına çekmeye çalışacağını yukarıda belirttim. Burada asıl, İYİ Parti’ye söz hakkı doğacaktır ve bence bugüne kadar kilit noktada bulunarak Türkiye siyasetini yönlendiren HDP bu sefer bu konumunu İYİ Parti’ye devredecektir. İYİ PARTİ ise kanaatimce gönül olarak AKP-MHP bloğunun karşısında, ancak sandık olarak yanlarında yer alacaktır.

Sonuç olarak bir seçim yapılırsa ve DEVA ile GELECEK partileri seçime katılmaya hak kazanırsa kaybeden partiler AKP, MHP, CHP partileri olacak ve seçimin kazananı HDP ve eğer stratejisini iyi belirlerse İYİ PARTİ olacaktır. Tabi, şimdilik bunları söyleyebiliriz. Fazla da sözü uzatmak istemiyorum.

Başka bir yazıda görüşmek üzere sağlık, huzur ve sevgiyle kalın…

Mahmut ÇİFTÇİ

Editör: TE Bilişim