Batman da çekilen Kürtçe dizinin daha çok rağbet görmesi adına, andıç vermek pejmürde olsa da, görünmezliği gözler önüne serme eğilimi de ister istemez doğmuyor değil. Yıllarca yasaklanmasına, ezilmesine, dövülmesine müsamaha gösterilen Kürtçe ’nin etkin dil bir olduğunu bir kez daha gözler önüne sermek isteyen bu rayiha ruhlu insanlar. Hiç bir güdüye kapılmadan, hiç bir ranta girişmeden ışıltılı bakışlarıyla görünür hale, göz önüne gelinmek uğraşındalar. Özellikle Kürt halkı bu elzem çabayı görüyorlar mı? Muamma.

Sivil kuruluşları tarafından destek görülüyor mu? Müphem.

İçtihatları, ideolojileri her ne olursa olsun, ortada bir dil minvali var. Muayyen dilin banal olmaması adına yürütülen, uğraşa tasvip vermek için sadece izlemek ile kalınıyor, ki bunu bile kerhen yapan insanlar var. Müessir sonuçlar almak için, çokça izlenilmeli ve bilahare destek olunmalıdır. Bazı fraksiyonlara göre marjinal gelindiği için yapılan iş, bize göre doğru bir iştir. Bu marjinalliği rafine etmek için, tüm Kürt halkı bu diziyi beyinlere telkin edip, iaşe etmelidir.

İzleyenlerde şu bakir duygular kırpışıyorsa eğer; ( konuştukça acıyı unutturan dilin latifliği, O dili konuşurken ki bakışlarının altındaki mahzunluğu ve hala tamamlanmamış kelimelerin soyulan güvela üzümler gibi, derimizi acıtması ve yine de munis oluşu.) Bu tradisyonu tevekkeli ve mütemadiyen sürdürmek gerekir. Mutlaka ama mutlaka her Kürdün yüreğinin bir köşesinde, her zaman yeşerilmeyi bekleyen bir ana dili vardır. Ve bu dile saygı gösterene saygı iptila etmek gerekir.

 Bu hangi platformda olursa olsun, hangi kanalda olursa olsun, hangi minvalde olursa olsun, hangi saikle olursa olsun tezyif değil, iaşe edilmelidir. Bir kameraya ve bir tripoda düşmek yerine, otuz bir alfabeli Kürtçe ’ye verilen mücadeleye konuşlanılsın.

Güzeldir diziniz, güzeldir diliniz, güzeldir kültürünüz, güzeldir varlığınız.