Gazete Emek- Adalet ve barış için yıllardır aktivistler, sivil toplum örgütleri, meslek örgütleri, bağımsız bireyler bir ilden başka bir ile uzun erimli yürüyüşler yaptı. Kısa yürüyüşler zaten nerdeyse her ilde yıllarca yapıldı. Barış ve adalet isteyen futbolculardan tutun atanamayan öğretmenlere kadar nerdeyse bir çok kesim bu ülkedeki adaletsizliklere karşı tepkisini yürüyüş eylemleri ile dile getirdi. 

Kürtler zaten her zaman adaletsizliğe karşı savaşa karşı kalkan olmaktan tutun çatışma bölgelerine bizatihi giderek çatışmalara engel olmaya çalışmış uzun ve kısa mesafeli yürüyüşler organize etmiştir. Adalet için barış için örgütlü, örgütsüz o kadar çok yürüyüş yapıldı ki şimdiye kadar bunların bir çoğu iktidar odakları ve savaşın, adaletsizliğin muhatapları tarafından görmezden gelindi. 

Bu yürüyüşlerde polis kurşunu ile vurulan, hayatını kaybedenler de oldu. Bu yürüyüşler süresince gözaltına alınanlar da oldu. Bu yürüyüşlere katıldıkları için ‘örgüt propagandası’ ‘örgüt üyeliğinden’ tutuklananlar bile oldu. Şimdi yıllardır Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ana muhalefet partilerinden olan Cumhuriyet Halk Partisi genel başkanı öncülüğünde ‘adalet’ yürüyüşü yapılıyor. 


15 Haziran Perşembe günü Ankara Güvenpark’tan başlayan yürüyüş İstanbul’da sonlanacak. Yani CHP Ankara Güvenpark’ta sırtını doğuya çevirip İstanbul’a doğru yürüyor. Bir yürüyüş eyleminin günü ve güzergahı çok mesaj verebiliyor. 


Örneğin; Roboski’den Ankara’ya, İstanbul’dan Şemdinli’ye olan yürüyüşler ‘yerelden merkeze veya merkezden yerele’ doğru yapılması bile anlam ifade ediyor. Yürüyüşü anlamlı kılıyor. Veya 5 Nisan Avukatlar günü tarihi, 1 Eylül Dünya Barış günü tarihi de önemli mesaj içeriyor. 

Peki CHP’nin seçtiği 15 Haziran tarihinin önemi nedir? 

Yazının devamını  okuyun...
 

Editör: TE Bilişim