ÖZEL HABER

Gazete Emek- Birçok önemli ligde hakemlik yapmış olan Halil İbrahim Dinçdağ, Gazete Emek’in düzenlediği ‘Yeni Medyada Emek Gazeteciliğini Geliştirmek’ seminerinde cinsel yönelimi nedeniyle kendisine yapılan hak ihlalini ve yaşadığı zorlukları anlattı.

Ana akım medyada gündeme taşınan ve nefret dilinin hakim olduğu haberlerden örnekler verdiği konuşmasında mesleğinden men edilme sürecinde yaşadıklarını şu ifadelerle özetledi:

Haklarımı aramak için sorunumun sağlık sorunu olmadığını dile getirmek için fedarasyona yazmış olduğum resmi dilekçem maalesef ertesi gün medyaya servis edildi. 2019’un Mayıs ayında maalesef medya bunu sürmanşetlerine taşıdı. Hatta ilk haberi yapan gazeteci Hakan Can, Fanatik Gazetesi’nde ‘Gay hakemin düdük mücadelesi’ diye yazmıştı.”

13 YILDIR İŞ BULAMIYORUM”

Türkiye Futbol Federosyonu’na (TFF) dava açan Dinçdağ, verddiği hukuk mücadelesinin halen devam ettiğini ve mücadele etmekten vazgeçmeyeceğini söyledi.

Mücadelesinde kararlılık mesajı veren Dinçdağ, “13 yıldır devam eden bir hukuk mücadelem var. 2015’te davayı kazandım ancak gerekçeli karardaki bazı maddelere itirazımız oldu. Futbol Federasyonu da itiraz etti. Daha sonra Yargıtay itirazımızı reddederek, gerekçeli kararında şunları söylemişti; “Maddi tazminat verilebilir ancak manevi tazminatın koşulları oluşmamıştır.” demişti. Bu manevi tazminatın koşulları nasıl oluşuyor bilmiyorum. Sonuçta 17 yıldır yaptığım ve 14 yıldır yaptığım iki ayrı meslekten de ihraç edildim. 13 yıldır iş bulamıyorum. İstanbul’da yaşıyorum ve maalesef hala işsizim. Dosyamız hala Anayasa Mahkemesi’nde ve 1 buçuk yıldır bekliyoruz.” diyerek çıkacak karara göre AİHM’e gideceklerini belirtti.

ANA AKIM MEDYA DURUMUMU MAGAZİNLEŞTİRMEK İSTEDİ”

Verdiği mücadelenin öneminden çok içinde bulunduğu durumun magazin malzemesi yapılmak istendiğini belirten Dinçdağ, “2009 yılında verdiğim mücadele medyada reyting haberi olarak yer aldı. Gazeteciler o dönemde reyting yapacak ve çok konuşulacak bir haber olarak bunu haberleştirdiler. Tüm gazeteciler bu haberi önce ben yapayım yarışına girmişlerdi. Habercilik anlamında haber çıkarmak isteyebilirler bu gayet doğaldır. Ancak niyetin bir mağduriyeti yansıtmaktan çok daha farklıydı. Daha sonra bir TV programında, “O eşcinsel hakem benim, hakkımı arıyorum ve haksız hukuksuz bir uygulama var. Ben bu hukuksuz uygulamaya karşı direniş gösteriyorum ve haklarımı geri alacağım” diye açıklama yapmak zorunda kaldım.”

Muhalif medyanın kendisine olan yaklaşımına ise şu ifadelerle açıklayarak koşullar ne olursa olsun mücadeleden vazgeçmeyeceğinin altını çizdi: “Muhalif medya ise röportaj yapmadan önce bana, “Nasıl bir başlık atalım” diye soruyorlardı. Tabi bunu ne kadar kadar haber yapabildiler orası tartışılır. Çünkü eminim onlar da belli yerlerden baskı altına alınmıştır. Hukuk mücadelem ile sadece muhalif basın mensubu arkadaşlar ilgileniyor, yaygın medya ise görmezlikten geliyor.”

DERNEKLERDEN DESTEK

İlk zamanlarda derneklerden çok destek gördüğünü belirten Dinçdağ, davanın çok uzun zaman sürmesi sonucu desteğin eskisine oranla azaldığını söyledi. Dinçdağ, “İlk yıllar LGBTIQ derneklerinden çok destek gördüm ve mücadeleme sahip çıktılar. Denek ilk defa futbol alanına girmiş oldu. Böyle bir alanda hiçbir zaman böyle bir mücadele ile karşılaşmadılar. Bu da onlar için ilk olmuştu. Zaman içerisinde onların da farklı mücadeleleri ve davaları oldu. Her ne kadar destek de görseniz zaman içerisinde bu mücadeleyi yalnız yürütmek zorunda kaldım.” diye konuştu.

TIKLAYIN- EMEK GAZETECİLİĞİ NEDİR, NASIL YAPILIR? HOCALAR VE GAZETECİLER EMEK GAZETECİLİĞİNİ ANLATTI. 3 SAATLİK VİDEONUN TAMAMIMA BU LİNKTEN ULAŞABİLİRSİNİZ

Editör: TE Bilişim