ÖZEL HABER/İHSAN BİRGÜL

Gazete Emek- 2021 yılının Ağustos ayında susmak zorunda kalan öğretmenlerin sesi olmak için kurulan ve kendilerini çoğulcu- yeni nesil bir sendika olarak tanımlayan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, başta taban maaş talepleri olmak üzere kendilerine karşı yapılan ihlallerini gündeme taşıyıp çözüm bulmak istiyorlar.

Türkiye'nin en çok özel sektör öğretmenlerine sahip olan illerden İzmir'in sendika temsilcisi Rabia Atbaş, başta taban maaş olmak üzere öğretmenlerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti.

ÖĞRETMENLERİN SABRI KALMADI

Eğitim ödeneğinin verilmemesi, 10 aylık sözleşmeler, Haziran ayında istifaya zorlama, sigortalarının asgari ücret üzerinden yatırılması ve ara tatillerde öğretmenlerin ders verilmeye çağrılması gibi konulara değinen Atbaş, “Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, 1 buçuk yıl önce susmak zorunda kalan öğretmenlerin artık sabrı kalmadığı için kurulan yeni nesil bir sendikadır.” diye konuştu.

ÖĞRETMENLER İSTİFAYA ZORLANIYOR”

Atbaş, öğretmenlerin sorunlarını şu ifadelerle sıraladı;

“Biz özel sektör öğretmenlerinin iki büyük sorunu var. Zaten yasada var olan haklarımızın, kar hırsı patronlar tarafından gasp edilmesi. Eğitim ödeneğimizin verilmemesi bu en büyük sorunlardan bir tanesidir. 10 aylık sözleşmeler, yasal olmamasına rağmen Haziran ayı geldiğinde öğretmenin istifaya zorlanması ve yaz maaşından mahrum edilmesi. Asgari ücrete anlaşmadığımız halde maaşımızın asgari ücret olan kısmının hesabımıza yatması ve geri kalanın elden verilmesi, sigortamızın da asgari ücretten yatırılması. Ara ve resmi tatillerde öğretmenlerin ders vermesi için okullara çağrılması. Öğretmen sendikası olara 1 buçuk yıldır hakkımızı gasp eden patronlara karşı susmadık, bundan sonra da susmaya niyetimiz hiç yok.”

TABAN MAAŞ TALEBİMİZ İÇİN VERİLEN ÖNERGE AKP- MHP OYLARIYLA REDDEDİLDİ”

2014 yılında kaldırılan taban maaş hakkının geri getirilmesini talep ettiklerini söyleyen Atbaş,

2014’ten önce, “özel sektör öğretmeni, kamudaki öğretmenden daha az çalıştırılamaz” denilen bir yasal güvenceye sahiptik. Fakat 2014’te maalesef ki bu yasal güvencemiz elimizden çalındı ve patronların insafına bırakıldık. 2 Kasım’da İYİ Parti, CHP ve HDP’nin Meclis’e araştırma önergesi olarak sunduğu taban maaş talebimiz AKP- MHP’nin oylarıyla reddedildi.AKP’li vekil Cemal Taşar, Meclis gündemini meşgul ettiğimizi ve asgari ücretin taban maaşı belirlediğini söyledi. Bundan iki sene önce hatta şimdi bile 50 veya 60 saat derse girip asgari ücrete çalışan öğretmenlerimiz var. Bu ülkede özel sektör öğretmenlerinin ek ders veren kurum sayısı çok az. Devletten para kaçırarak, öğretmenlerin maaşını asgari ücret gösterip geri kalan ücreti elden ödeyen yüzlerce kurum var. Meclis’te taban maaş talebimize ‘hayır’ diyenler, aslında tüm bunlara göz yummuş oluyor. Biz öğretmenin kamu, ücretli, özel sektör, sözleşmeli, uzman gibi ayrımlara tabi olmasını kesinlikle karşıyız.” diye konuştu.

Not: Bu haber, "Yeni Medyada Emek Gazeteciliğini Geliştirmek" projesi kapsamında Fransa'nın Türkiye Büyükelçiliği tarafından desteklenmektedir. 

Editör: TE Bilişim