ÖZEL HABER/N.ARYEN RODİ

Gazete Emek- Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Urfa Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Kenan Gengeç, kentte yaşanan sağlık sorunlarının giderek derinleştiğini söyledi. 

Kentte hastaların çok ama hekim sayısının az olmasından kaynaklı sağlık emekçilerine yönelik baskıyı artırdığını vurgulayan Gengeç, "Sağlık emekcilerine yönelik şiddete karşı caydırıcı adımlar atılmadığını belirten Sağlıkta şiddetin Urfa'ya yansımasında feodalizmin etkisi var. Randevularının geç verilmesi ve hekimler üzerindeki iş yükünden kaynaklı insanların sağlığa ulaşmasında yaşanılan zorluklar şiddet iklimini doğuruyor." ifadelerini kullandı. 

"ÖZELLİKLE GENÇ HEKİMLER GÖÇ EDİYOR"

Yurt dışına gitmek için başvuran hekim sayısının giderek arttığını söyleyen Gengeç, hekimlerin yaşadığı sorunların aslında ülkenin hakim olduğu genel bir şiddet politikasının sonucu olduğunun altını çizdi. 

Gengeç sözlerinde şu ifadelere yer verdi;

"Son dönemde hekimlerin ülke dışına göç etmesiyle ilgili ciddi sorunlar var. Zaten var olan bir hekim eksikliği ve sağlıkçı açığı vardı. Bunun üzerine son dönemdeki "Giderlerse gitsinler" şeklindeki minnet duymaksızın yapılan açıklamalar, genel bir popülist politikalar ve sağlıkta dönüşüm programının getirdiği sıkıntılardan kaynaklı ciddi bir hekim göçü var. Özellikle genç hekimler durmuyor. Uzmanlık için çalışan hekimler kalmıyor. Bu bizim açımızdan son 20 yılın en trajik konularından biri. Bu durumun önlenebilmesi genel politik havanın değişmesine bağlı, çünkü bir şiddet, ötekileştirme ve yanlızlaştırma iklimi var ve bu sağlık ortamına da yansıyor."

"RANDEVU SİSTEMİNDEKİ TUTARSIZLIKLAR HEKİMLER İÇİN CİDDİ PROBLEM OLUŞTURUYOR" 

İktidarın göçmen politikasıyla kentte bulunan göçmen sayısının fazla olduğuna dikkat çeken Gengeç, sağlık emekçilerinin kutuplaşma ve baskı ikliminden nasibini aldığını söyledi. 

Gengeç, sağlık çalışanlarının iş yükünün hekim açığı ile birlikte daha da derinleştiğini ifade etti. Bu durumunun hastası tarafından darp edilen sağlık çalışanlarının sayısını arttırdığını vurgulayan Gengeç, "Sadece sağlıkta değil, ülkede genel bir şiddet ortamı var. Sağlıkta şiddetin en temel unsurlarından biri; sağlıkçı başına düşen iş yükü ve hasta sayısının artmasıyla ilişkilidir. Şiddet iklimi, kutuplaştırma ve genel siyasi havanın sağlık ortamına yansımasının bir sonucudur. Randevu sisteminin sık sık randevu ataması, hasta randevularının orantısız olması, hekim çalışma koşullarının orantısız olması en temel problemdir.Özellikle Urfa'da şiddet sağlıkçıların genel geçer bir problemlerinden biri haline geldi." diyerek randevu sistemindeki tutarsızlıkların hekimlerin işini zorlaştırdığını belirtti.

"SAĞLIKÇILAR GEÇİM PROBLEMİ YAŞIYOR"

Sağlık emekçilerinin halihazırda yaşadığı sorunlara bir de geçim sıkıntısının da eklendiğini söyleyen Gengeç, "Diger bir unsur da geçim sıkıntısı, sağlık emekçileri artık yoksulluk sınırında. Enflasyon ve döviz kurlarının artmasıyla birlikte sağlık çalışanları ciddi bir geçim problemi yaşamaktadır. Sağlıkta yapılan yeni atamalar yeterli değil, sadece Urfa'da ülke genelinin iki katı personele ihtiyaç var. Özellikle göçmen sayısının çok fazla olmasıyla pratikte de çok çok karşılığı olmuyor."diye konuştu.

Not: Bu haber, "Yeni Medyada Emek Gazeteciliğini Geliştirmek" projesi kapsamında Fransa'nın Türkiye Büyükelçiliği tarafından desteklenmektedir. 

Editör: TE Bilişim