ÖZEL HABER SIDDIK GÜLER

Gazete Emek- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Büyükşehir Belediyesi'ne 2016 yılında kayyım atandı. Belediyeye kayyım atanmasından sonra, 2018 yılında taşeron işçilerin kadroya geçiş sınavında bin 706 işçi arasından 306 işçi başarısız sayılarak işten çıkarıldı. Kayyım tarafından işlerinden çıkarılan İşçiler, daha sonra hukuk mücadelesine başladı. Mahkeme, işçiler için işe dönüş kararı verdi. Ancak kayyım yönetimi işçilerin geri dönüşüne izin vermedi.

4 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ 

Geri dönüşleri gerçekleştirilmeyen işçiler, farklı işlerde çalışmak zorunda kaldı. Bu işçilerden dördü iş kazalarında hayatını kaybetti. 3 Eylül 2022'de dördüncü kez mülakata alınan işçiler, bu kez işlerine dönme konusunda oldukça umutluydu. Fakat dün açıklanan mülakat sonuçlarına göre 306 İşçiden hiçbiri işine dönemedi.

2016 yılından bu yana hukuk mücadelesini sürdüren 306 İşçi, defalarca mahkemede haklı görülmelerine rağmen işe dönemeyince bir platform kurdu ve sesini oradan duyurmaya çalıştı. Van Taşeron Emek ve Adalet Mücadelesi adı ile kurdukları platform aracılığıyla sosyal medyada hâlâ seslerini duyurmaya çalışan işçiler son olarak Ankara'da hak mücadelesine başladılar.

SİYASİ PARTİ VE STK TEMSİLCİLERİYLE GÖRÜŞMELER BAŞLADI 

Van'dan yaşanan hukuksuzluğa çözüm bulamayan işçilerden 80 kişi Ankara'ya giderek, mecliste bulunan siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmeler yapmaya başladı. Son olarak işçilerin görüştüğü Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu meclis toplantısında işçilerin feryadını dile getirdi.

VAN'DAKİ SİYASİ PARTİ VE KURUMLARA DESTEK ÇAĞRISI 

Ankara'da hak mücadelesini sürdüren işçilerden Servet Aslan, Van'da bulamadıkları hak mücadelesini Ankara'da sürdürdüklerini dile getirdi. Taleplerine cevap bulamadıkları sürece dönmeyeceklerini de dile getiren Aslan, "Biz temsilen 80 işçi pazar günü Van'dan yola çıktık. Amacımız Van'da sonuç alınmayan Hak mücadelesi burada devam etmektir. Burada işin muhatabı olan meclis ve bakanlıklar başta olmak üzere ilgili kurumları harekete geçirmek için mücadele veriyoruz. Mecliste partilerin genel başkanlar başta olmak üzere milletvekilleri kadar görüşmelerimiz oldu. İçişleri Bakanlığında randevu talep ettik. Halen olumlu yada olumsuz alamadık. burada görüşmelerimiz devam ediyor. Burada sonuç almaya geldik. Sonuç almadan geri dönmeyeceğiz" dedi.

Kalan arkadaşlarının Van'da görüşmeler yaptığını da belirten Aslan, Van'da siyasi parti, basın kuruluşları ve kurumlara çağrıda bulunarak destek talebinde bulundu.

4 YILDIR HUKUKSUZLUĞA KARŞI MÜCADELE EDİYORUZ 

Van'da 4 yıldır yaşanan hukuksuzluğa karşı mücadele ettiklerini dile getiren İşçilerden Fatih Güçlü ise, "4 yıldır haksız bir şekilde işimiz elimizden alındı. 4 kez mülakata girdik. Her seferinde bize tamamdır hayırlı olsun deniliyor. Ama hiçbir arkadaşımız işe alınmıyor. Bu süreçte 6 arkadaşımız yaşamını yitirdi. Biz çözüm için şuan Ankara'dayız yetkililerden beklentimiz bu hukuksuzluğa son verilmesidir" dedi.

Not: Bu haber, "Yeni Medyada Emek Gazeteciliğini Geliştirmek" projesi kapsamında Fransa'nın Türkiye Büyükelçiliği tarafından desteklenmektedir.



 

Editör: TE Bilişim