Gazete Emek-Zafer Partisi Genel Başkanı Zafer Özdağ’ın sinemacı Yılmaz Güney hakkında sarf ettiği sözler mahkemelik oldu. Güney Ailesi'nin avukatı Bişar Abdi Alınak, Şile Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusunda, Özdağ'ın kullandığı ifadelerin basit bir hakaret suçu olmadığını söyleyerek aşağılama suçu işlediğini belirtti. Alınak, Özdağ için, "Islah edilmesi önem arz etmekte" dedi.

 

 

Özdağ, geçen hafta katıldığı bir Youtube yayınında Yılmaz Güney hakkında "Tam bir lümpen serseri" ifadelerini kullanmıştı. Özdağ'ın bu sözleri tepkilere neden olurken Güney Ailesi'nin avukatı savcılıkta suç duyurusunda bulundu. Gazete Duvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre, Alınak, "Toplumun önemli bir kesiminin sevgi ve saygısını kazanmış Yılmaz Güney'i küçük düşürme amacıyla hareket ettiği aşikardır" dedi.

 

 

Suç duyurusunda, Güney'in, Türkiye sinema tarihine senarist, oyuncu ve yönetmen olarak damga vuran bir sanatçı olduğu belirtilirken Özdağ için, "Kişinin hatırasına hakaret, halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçlarını işlendiği şüpheye yer vermeyecek şekilde açıktır" ifadeleri yer aldı.

 

"BASİT BİR HAKARET SUÇU DEĞİL"

 

Suç duyurusunda şu ifadeler yer aldı:

 

"Yılmaz Güney Umut filmi ile sinema tarihinde gerçekçilik akımını başlatan, 1971 olaylarında mazlum halkların yanında saf tutan mücadele eden, halkların kardeşliği ve eşitlik için kendini ortaya koyan dünya sinemasında da saygınlık yaratan öncü bir kişilikti. Bu sebeple bazı karanlık odaklar  Yılmaz Güney'in saygınlığına gölge düşürmek için beyhude bir çaba içine girmeyi görev addetmişlerdir. Şüphelinin suça konu eylemi de bu yönüyle değerlendirilmeli. Zira suça konu eylemin cezalandırılması ve sonuçları basit bir hakaret suçu olarak değerlendirilmemeli. Burada Türkiye sinema tarihine damga vurmuş dünya markası bir sinema dehasının ve temsil ettiği değerlerin korunması da amaç edinmeli. Bu sebeple savcılık makamı soruşturmayı yaparken toplumsal değerleri ve müteveffanın kişilik haklarını da koruması gerektiği gerçeği ile hareket etmesi fevkalade önem arz etmekte."

 

Alınak, Özdağ hakkında soruşturma başlatılarak fezleke hazırlanmasını, dokunulmazlığı kaldırılması durumunda da dava açılmasını talep etti.


 

Editör: TE Bilişim