İş arayan arkadaşlara birkaç öneri!

Abone Ol

Özelikle iş arayan arkadaşlar için yazmak istiyorum. Çevremde çok fazla işsiz kişi görüyorum. Kime dokunsak mutsuzluk ve işsizlik fışkırıyor. Ülkenin geldiği ve getirdiği aşama insanları mutsuz ediyor. Bu ülkedeki eğitim sistemi toplumun içine koca bir dinamit koymuş durumda. "Ne iş olsa yaparım" diyen milyonlarca insan var. Sosyal medya üzerinden iş ilanları veren gençler var. 

Özelikle öğretmenlik okuyanların yüzde 90'dan fazlası atanamıyor iş bulamıyor. Uzun yıllardır bu saçma sapan eğitim sisteminin içinde olduğu için de başka bir iş de bilmiyor öğrenemedi. Ailelerin de bu konuda ciddi bilinçsizliği var. Herkes biriktirdiği bütün parasını çocuklarına yatırıyor ve gelecekte bu yatırımının maddi karşılığını bekliyor. Özel okul, kolej, özel ders, üniversite harçlığı falan fistan derken çok büyük bir para yatırılıyor. 

Sonra hemen karşılığını alamayınca da çocuklara baskı olarak dönüyor bu yatırım. "Filankesin çocuğu okudu doktor oldu şu kadar maaş alıyor, bévankesin çocuğu okudu mühendis oldu şu kadar para alıyor babasına ev almış, gibi bir sürü baskı aracı devreye giriyor. Ama ailelerin birçoğu bir fizibilite çalışması yapmıyor. Örneğin öğretmenlikte para yok, başka bir alana yönel. Çok da bunu bir ideal haline getirmeyin. Biraz daha realist olun. 

Türkiye'de insanları uyutmak için yüzlerce üniversite yapıldı. Türkiye'de insanlar eğitimsiz kalsın diye binlerce eğitim kurumu oluşturuldu. Bir okulu okuyup diploma almak eğitimli olunduğu anlamına gelmez. Geçenlerde bir haber yapmıştık Diyarbakır'da 6-7 diplomalı işsiz diye. Bugün Türkiye'de üniversitelerin yüzde 90'nına torpil ile gidip bütün derslerde kopya çekerek mezun olabilirsiniz. Ya da iyi bir dayınız amcanız varsa hiç o sınavlara bile girmenize gerek yok zaten hocalar sizin yerinize o kağıtları doldurur sizi geçirirler. Üniversitelerdeki öğretim görevlilerinin büyük bir bölümü torpil ile oralara giriyorlar. 

Eğitim sisteminin içine dinamit atılmış derken bunu kastediyorum. Böyle bir eğitim sisteminin içinde liyakatli kişilerin çıkması çok zordur. Onun için bir üniversite mezunu olmanız iş bulmanız için kriter değildir. Kendinizi özel yetiştirmeniz gerekir. Bir alana yoğunlaşmanız gerekir. Çok fazla kitap okuyup, birkaç dil öğrenmeniz gerekir. Ne iş yapmak istiyorsanız o işe ilişkin çok iyi araştırma yapın. Bize çok fazla iş başvurusu yapan arkadaşlar oluyor. Özelikle üniversite mezunu, iletişim fakültesi mezunu arkadaşlar. Çok iyi niyetle hepsine yaklaşıyoruz. 

En başta bir kere yanlış yaklaşıyorlar. "Ben iletişim fakültesi mezunuyum, işi biliyorum öncelik ben olmalıyım" gibi bir yanılsama var. Çünkü bir işi bilip bilmediğiniz 1 gün içinde çok rahat anlaşılır. Habercilik konusunda verdiğimiz birkaç iş ile neyi ne kadar bildiğinizi hemen çözüyoruz zaten. 

Toplumsal karamsarlığın yarattığı çok büyük bir tahammülsüzlük var. En ufak bir eleştiriyi dahi kaldıramıyorsunuz. Mevcut sistemin sizi alıştırdığı çok büyük bir tembellik alışkanlığı var. Herkeste iş yapmadan para kazanma amacı var. Arkadaşlar iş yapmadan para kazanamazsınız. 

Hepiniz birer 'Aleyna Tilki' ya da youtuber olamazsınız. Ha onları da deneyin bir bakın en azından neler yapamayacağınızı görün. Gerçekten doğru düzgün kendisini yetiştirmiş, okumuş, çalışkan, özgüveni hadsizliğe dönüşmemiş arkadaşların iş bulması çok zor değil. Özelikle sevgili genç arkadaşlarıma rica ediyorum lütfen boş vakitlerinizde bol bol okuyun. Mutlaka bir konuda ehil olun. Gazetecilik yapmak istiyorsanız gazeteciliğin gerektirdiklerini öğrenin. Gerekirse 1 yıl stajyerlik yapın ama mutlaka öğrenin. Teorisini bilmeniz yetmez iyi pratik de yapmanız gerekiyor. 

Öğrenmeye çok hevesli, işini seven arkadaşlara gerçekten ihtiyacımız var ve bulamıyoruz. Gelen arkadaşlar da 1 hafta içinde bu işi yapamayacağını anlayıp kaçıyor ya da bize daha çok yük oluyor ve olmuyor. İşini severek yapan, işini yaparken heyecanını koruyan, işi öğrenmek için çok hevesli, idealist arkadaşlar bizim mecrada çok fazla işsiz kalmaz. Belki tam istediği şartlarda hemen iş bulamayabilir ama uzun vadeli işsiz kalma gibi bir durum asla olmaz. Bu durumu konuşup tartışmak isteyen aksini iddia eden arkadaşlar bana gazeteemek@gmail adresinden yazabilirler. Mümkün olduğunca cevaplamaya çalışacağım.