ÖZEL HABER: ZELAL SAHİDENUR SARİ
 

Gazete Emek - 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçim hazırlıkları Türkiye’nin her kentinde hız kazandı. Siyasi partilerin çeşitli karalar aldığı farklı ittifaklar kurarak hazırlandığı bu seçimde bir ittifak çalışması da Van’da yapıldı. Gelecek ve Saadet Partisi Van İl Başkanlıkları geçtiğimiz kasım ayında yaptıkları basın açıklamasıyla ‘Şehir İttifakı’ kurduklarını açıkladı. Van’da yerel seçimlerde iktidar partisi olan DEM Parti ve ikinci parti olan AK Parti arasında halkın sıkıştığını ifade eden Şehir İttifakı, Vanlılar için üçüncü bir yol sunduklarını belirtti.

Şehir İttifakı, kent merkezini de alan İpekyolu ilçesi için Yılmaz Kılıç’ı aday gösterdi ve ardı sıra diğer adaylarını açıklamaya devam ediyor. Van Büyükşehir Belediyesi dahil bütün ilçelerde aday göstereceklerini belirten Şehir İttifakına, Demokrat Parti de Van’da aday göstermeyerek destek olacak.

‘Sıkışmış siyasi yapıyı kırmayı hedefliyoruz’

Gelecek Partisi Van İl Başkanı AbdulhekimKarabıyık ve Saadet Partisi Van İl başkanı Özay İlhan ‘Şehir İttifakı’ modelinin ne olduğunu, neden ihtiyaçduyulduğunu anlatırken; İpekyolu Belediyesi Şehir İttifakı Adayı Yılmaz Kılıç’ta bu ittifakla neyi amaçladıklarını belirtiyor.

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, asıl amaçlarının seçmene üçüncü bir yol olduğunu aktararak, “Burada amaç seçmene üçüncü bir yol açmak ve sıkışmış siyasi yapıyı kırmak. İki tarafın baskısı arasında seçmen gidip geliyor. Bir taraf diyor ki işte AKP'ye karşı HDP'ye oy vereyim. Bir taraf da diyor ki HDP'ye karşı AKP'ye oy vereyim. Aslında toplum istemediği noktada bir oy kullanıyor. Biz bu değişimi aşmak adına vatandaşın önüne üçüncü bir seçeneği ciddi olarak koymak için böyle bir ittifak girişiminde bulunduk. Geçtiğimiz seçimlerde Millet İttifakı bir üçüncü yol oldu. Aslında ciddi bir oy da aldı. Biz bunun devamı şeklinde Şehir İttifakı olarak Van merkez ve ilçelerde seçime gireceğiz,” diyor.

‘AK Kayyım uygulaması yanlış bir uygulamadır’

Gelecek Partisi Van İl Başkanı AbdulhekimKarabıyık, son 10 yıldır Van’ın kayyımlarla yönetilmesinden şikayetçi olduklarını ifade ederek tıpkı mecliste olduğu gibi kentte de böyle ittifakların kurulmasının önemli olduğunu vurguladı. Karabıyık, “DEM Parti Van'da birinci parti ama gel gelelim orada da iktidarın şöyle antidemokratik biruygulaması var. Son iki yerel seçimden bu yana halkın iradesi ile halkın oylarıyla seçilen belediye başkanı, belediye meclisi üyeleri görevden alıyor ve hiçbir gerekçe de göstermeksizin oraya ya devletinkayyımını ya da AK Kayyımlarını atıyor. AK Kayyım’da AK Parti’nin seçilmiş ikinci en çok oyu alan adaylarından oluyor. Bu uygulama kesinlikle kabul edilemez,” diyor.

İpekyolu Belediyesi Şehir İttifakı Yılmaz Kılıç ise kendisinin en çok oy alan ikinci olması halinde kendisine kayyım olması üzerine bir teklif gelmesi halinde bunu reddedeceğini belirtti. Kılıç, “Ben ikinci parti olursam, kayyım gelirse ve bana da bunu teklifederse bunu basının huzurunda söylüyorum. Ben kesinlikle gelip hak etmediğim bir koltukta oturmam. Etik de bulmam, doğru da bulmam. Bu bir hırsızlıktır, bu ve antidemokratik bir olaydır. Ben gelip burada belediye başkanlığı yapmam,” diyor.

İktidarın, bize kayyım atamaya gücü yetmez’

DEM Parti’nin (HDP ve daha öncesinde kurulan Kürt partileri) kazandığı belediyelere gerekçe gösterilmeden kayyım atamasıyla başlayan ‘kayyım süreci’ bölgede aday gösteren tüm partiler arasında bir tartışma ve olasılık haline geldi. Bölgede aday gösteren partiler böylesi bir risk durumunda yapılacaklara dair görüşlerini aktarırken Van’da aday gösteren Şehir İttifakı adına da İlhan, kendilerinin böyle bir durumla karşı karşıya kalması halinde bunu kabul etmeyeceklerini aktararak, iktidarın böyle bir gücü olmadığını vurguluyor.

İlhan, “Bizim kazandığımız hiçbir belediyeye, mevcut iktidarın kayyım atamaya gücü yetmez. Bunun altını çizerek söylüyorum. Bizim adaylarımız YSK tarafından zaten onaylı gelecek birincisi bu.İkincisi ise biz adayımızın YSK’nın şartlarına uyduğu herhangi için bir problem çıkacağına inanmıyoruz ve kayyım uygulamasına topyekûnkarşıyız. Hangi partiye, hangi siyasi kuruma veya işyerine olursa olsun bu uygulamaya topyekûn karşıyız. Bu durumun Van’da başımıza gelmesi halinde seçmenimizle gider oraya otururuz. Bedel neyse öderiz ve hiçbir şekilde o belediyeyi teslim etmeyiz,” diyor.

Daha önce Ak Parti’de siyaset yapan aday Kılıç, AK Parti’den ayrılmasının ana sebeplerinden birinin kayyım siyaseti olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte KHK’lerle insanların işlerinden edilmesini de yanlış buluyor Kılıç.

‘İşleyen bir belediye meclisi şart’

2016 yılından bu yana Van’da yerel yönetimlerin söz hakkının kayyımlara devredilmesinin yanlış bir uygulama olduğunu söylüyor İlhan. Böyle bir durumda kaymakamların ya da valilerin asli görevlerini mi yoksa belediye başkanlığı mı yapacaklarının bir kargaşa yarattığını hatta kaymakam ve valilerin kayyım oldukları süre boyunca kendi makamlarından belediyeye gitmediklerini de ifade ediyor İlhan.

DEM Parti belediyelerinde kayyımlarla başlayan tüm hak gasplarına itiraz etmek adına üçüncü bir seçeneğin olması gerektiğini ve üçüncü seçeneğinŞehir İttifakı olduğunu aktaran İlhan, seçilmeleri halinde yapacakları çalışmaları şu sözlerle aktarıyor. İlhan,” Artık belediyelerde bir belediye başkanı veişleyen bir meclis olması gerektiğini, bu meclislerin de hesap verebilir olması gerektiğini düşünüyoruz. Eğer belediyeleri kazanırsak, belediyelerimiz de mutlaka belediye meclis toplantılarımız canlı olarak yayınlanacak. Aynı zamanda basına açık olacak. Yani şeffaf bir belediyecilik anlayışını ilimize getireceğiz,” diyor.

‘Kararsızlar Partisi’nin oylarına talibiz’

Karabıyık, Van’da oy alan partilerin aksine kararsız kitlenin daha yüksek olduğunu ve kurdukları ittifak modelinin bu seçmene gri bir tercih sunduğunu ifade ediyor. Van’da %30’un üstünde bir kararsızlar partisi olduğunu ifade eden Karabıyık, bu seçmenlerin oylarına talip olduklarını vurguluyor.

Aynı kararsız seçmen kitlesi üzerine vurgu yapan aday Kılıç, kendi aday olduğu ilçede 235 bin seçmen olduğunu söylüyor. Geçen seçimden bu yana oy kullananların yanı sıra herhangi bir partiye oy vermeyen 100 bin seçmenin olduğunu belirten Kılıç, “Bu oylar kimsenin değil, herkesin oyu. Hiçbir partinin çuvalında değil yani. İnsanların oyu, kendi vicdanlarında ve ceplerindedir. Sandığa gidince mantıklarına göre oy kullanacaklarına ben inanıyorum. Çünkü bu seçim şehrimizin seçimidir, evimizin seçimidir. Bu seçimde ya biz mevcuta şu az önce gördüğümüz çamura, yürüyemediğimiz sokaklara devam diyeceğiz ya da dur diyeceğiz,” diyor.

Yerelin başarısı, kentin sorunlarını çözmekten geçiyor

İlhan, büyükşehir yasasına uygun hizmet edilmediğini belirterek insanların köylerinde yaşadığı ulaşım sorunundan, eğitim sorunundan ve diğersorunlardan dolayı köylerini terk ettiğini söylüyor. İlhan, “Köylerini terk eden insanlar şehrin varoşlarına doldu, işsizlik sorunu çıktı, işsiz kalan insanlar gurbete, farklı illere hatta yurt dışına çalışmaya giderek inşaatlarda çalışmaya başladı. Haftada üç beş cenaze evimize gelmeye başladı. Yani Van ciddi anlamda sıkıntılı, problemli bir kente dönüştü. Van'ın her anlamda topyekûn elden geçmesi gerekiyor. Biz bu şehrin yarınlarını hedefleyen, yarınlarda bu şehirde doğacak olan çocukların güzel bir şehirde doğduğu, güzel bir şehirde yaşadığı, yaşamını sürdürmesi için bugün yola çıkmış bulunuyoruz. Yerelde başarı elde etmek amacıyla yarın ülkenin kaderinin değişmesi, şehrin kaderini değişmesi için mücadele vereceğiz,” diyor.

Aday Kılıç, Van kent merkezinin sıkışmış yapısının dağılması için Hacıbekir Mahallesi’nde yeni bir kent projesinin hayata geçirilebileceğini ve en önemlisi İpekyolu’nun bir hastaneye kavuşması gerektiğini söylüyor. Kılıç, “Kent dertli, kent sorunlu. Kent neresinden tutsan dökülecek tarzda bir şehrimiz. Mahallelerimiz daha bu çamur bataklık içerisinde. Büyük bir imar sıkıntısı var. Büyük bir imar adaletsizliği var. Kentte büyük bir trafik sıkıntısı var. Malumunuz şehir 1 milyon 200 bin nüfus. Kentimiz şu an iki ana caddeye sıkışmış durumda. Yeni bir şehir oluşturmamız, yeni bir Van oluşturmamız lazım. Bunun içinde girişimlerimiz mevcut,” diyor.

Haber: Zelal Sahidenur Sari

Editör: Bekir GÜNEŞ