Gazete Emek- Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 2 No’lu Şube’nin Darıca Elit Hotel’de gerçekleşen ikinci olağan genel kurulu Şube Sekreteri Engin Kulu’nun açılış konuşması ile başladı. Kongreye Emek Partisi, MMO Gebze Temsilciliği ve Nakliyat-İş yöneticileri de katıldı. Kongrede konuşan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı "Önlük ve flamalarımızı bir kenara bırakalım. Tek pankartın arkasında binlerce kişi bir araya gelerek bu hırsızlık düzenini bertaraf edelim. Bu öneriyi herkese sunuyoruz. Kimse sermaye karşısında gereken duruşu göstermiyorsa biz gerekeni yapacağız. Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Gebze 2 No'lu Şube Başkanı Necmettin Aydın, sürece dair değerlendirmenin ardından sözlerine İsrail’in Filistin işgaline değinerek başladı. Aydın, "Ülkemiz ve dünyamızda sular durulmuyor. ABD ve emperyalizminin savaş politikaları sürüyor. Masum insanlar savaşın karanlık gücüyle karşı karşıya. Filistin'de soykırım var. Batı devletlerinin desteğiyle de süren işgale karşı Filistin halkını direnişlerinden ötürü bir kez daha selamlıyorum" dedi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemiyle beraber emekçiler ve yoksul halk yoksullaştıkça bir avuç insanın daha da zenginleştiğini belirten Aydın, "Pandemiyi fırsat bilen patronlar teşvikler alırken hükümeti de arkalarına alarak işçiler üzerindeki baskıyı artırdı. Hak arayan işçiler işten atılıp yıllarca davalarla uğraştı. Sendikalar asgari ücretin artması, vergilerin azaltılması ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in orta vadeli planının uygulamaya konulmaması için harekete geçmelidir" dedi.
"SENDİKAL ÖRGÜTLENMEDE EN KÖTÜ 10 ÜLKE İÇİNDEYİZ"
Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, bir süre önce Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) Cenevre’deki toplantısına katıldıklarını belirterek, "Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu raporuna göre Türkiye sendikal haklarda en kötü 10 ülke arasında. 12 Eylül sonrası yerli yabancı sermayenin tahakkümü altındaki iktidarların bize giydirmeye çalıştığı bu deli gömleğinin, bu cenderenin sonucunda devam eden durum bu" dedi. Gelirde ve vergide adalet temel sloganı ile sürdürdükleri çalışmalarda yapmaları gereken daha çok iş olduğunu belirten Atar, "Ekonomideki kötü gidişattan ötürü kaşıkla edindiğimizi, kepçeyle geri alıyorlar. Vergi dilimlendirmede her yıl daha yüksek vergilere maruz kalıyoruz.
daha yüksek vergilere maruz kalıyoruz. Kazancımızın yüzde 35’ini vergi olarak işletmeye bırakıyoruz. Ev, otomobil vergileri, KDV idi derken aldığımızın neredeyse üçte ikisini vergi olarak ödüyoruz. Vergi elbette ödeyeceğiz. Bu ülkenin vatandaşıyız ama 2023 yılının Merkez Bankası görev zararı 820 milyar Türk Lirası. Bu görev zararı kamunun ihtiyaçlarını karşılamaktan kaynaklı değil. Ödediğimiz vergileri, yabancı sermaye ve para babalarına vergi affı diye veriyorlarsa, biz buna hayır demek mecburiyetindeyiz. Bizim emeğimizi, sermayeye kaynak olarak kullanmalarına dur demek durumundayız" diye konuştu. Bu yılki 1 Mayıs öncesi çok sayıda emek örgütü ile görüştüklerini belirten Atar, "Önlük ve flamalarımızı bir kenara bırakalım. Tek pankartın arkasında binlerce kişi bir araya gelip bu hırsızlık düzenini bertaraf edelim diye öneride bulunduk. Hiç birisi de sermaye karşısında gereken duruşu göstermiyorsa biz gerekeni yapacağız. Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. DİSK ve BMİS emek hareketinin lokomotiftir. Bunda da öncülük edeceğiz" dedi.
"BİRLİKTE MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ”
Özkan Atar’ın konuşmasının ardından konuklara söz verildi. MMO Gebze Temsilcisi Tanfer Yeşiltepe, "Mücadelenin birleşik olması gerektiğinin farkındayız. Bu kentte biz mühendislerin sorunları sizlerinkinden bağımsız değil. Biz bu süreçte önümüze, mühendislerin sendikalaşmasına yönelik hedef koyduk. Sizlerin örgütlü olduğunuz fabrikalarda TİS ile edindiğiniz kazanımlar, bizlerin de kazanımları olarak dönüyor. TİS görüşmelerinde kapsam dışı bırakılan mühendislerin de işkolundaki sendikaya üye olması için mücadelemiz sürecek" dedi. Yeşiltepe, temsilcilik olarak gerek Gebze’de iki şubesiyle yer alan Birleşik Metal-İş'in gerekse Gebze Sendikalar Birliği’nin tüm eylemlerine destek sözü vererek, "Biz beyaz ve mavi yaka ayrımını bir kenara ittik. Bu kentte yapılacak her ne varsa, birlikte yapmaya hazırız" diye konuştu. EMEP Gebze İlçe Başkanı Yusuf Akar ise EMEP’in emek hareketiyle dayanışmasının süreceğini belirterek, "Birlikte mücadeleyi sürdüreceğiz, birleşe birleşe kazanacağız" dedi.
Delegelere de söz hakkı verilen kongrede Mustafa Dalgalı (Yücel Boru), Fethi Duran (Arfesan), Cihan Konukoğlu (Kroman Çelik), Onur Meral (Yücel Boru), Mehtap Doğan Demir (Legrand), Enes Yiğit (Kroman Çelik), Ahmet Kaçakçı (Kroman Çelik), Murat Gündüz (Yücel Boru), Satı Yalçın (Çayırova Boru) söz aldı. Özetle; Fethi Duran, Onur Meral ve Cihan Konukoğlu, sendikanın Gebze'ye bir sosyal tesis kazandırılmasını istedi.
FABRİKALARDA İŞÇİLERİ BEKLEYEN TEHLİKELER ANLATILMALI
Cihan Konukoğlu, "Daha çok örgütlenmek için üyelerimize daha çok sendikal eğitim vermeliyiz. Örgütlü olduğumuz fabrikalarda işçi sayısı arttı ama sendikal bilinç olmadığı için eylem ve etkinliklerde çok duyarlılık göstermiyorlar” dedi. Onur Meral, vergide adalet eylemlerinin daha etkin şekilde sürmesini isteyip üyelerle sendika arasındaki bağın artması için sendikal eğitimlerin artmasını istedi. Murat Gündüz bu dönem içinde Özer Elektrik, Mitsuba, Teknia, Baldur, MES Makine, Kaynak Tekniği ve Farplas’ta çok mücadele etmelerine karşın toplu sözleşmeye çeviremediklerini belirtip önümüzdeki dönem yeni işyerlerini saflarına katarak büyümeyi sürdüreceklerine inandıklarını dile getirdi. Savaş Sümbül ise, "1 Mayıs’ta gösterdi ki işçileri eylemlere katmakta zorlanıyoruz. Bunu kabul etmemeliyiz.
Fabrikalarda işçi eğitimleri yapmalıyız. Sendikamızın aldığı kararların işyerlerinde güçlü bir şekilde hayata geçirilmesinin üyelerin ikna edilmesinden geçtiğini unutmayalım. Bir eylem kararı alıyorsak neden alıyoruz, biz işçileri bekleyen tehlikeler neler bunları anlatmalıyız" diye konuştu. Delegeler konuşmalarında ayrıca ekonomik koşullarda eriyen ücretler, gelirde vergi adaletsizliği, sendikal örgütlenmelere değinip İsrail’in Filistin işgalini kınadı.
Konuşmaların ardından tek listeyle gerçekleştirilen seçimlerde Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 2 No’lu Şubenin yeni yönetimi şöyle oluştu: Necmettin Aydın (Şube Başkanı), Ahmet Kaçakçı (Şube Sekreteri), Kadir Gedik (Şube Mali Sekreteri), Nesim Kolos (Şube Örgütlenme Sekreteri), Mustafa Dalgalı (Şube Eğitim Sekreteri) 

İnsanca bir yaşam için Befesa işçileri greve çıktı İnsanca bir yaşam için Befesa işçileri greve çıktı


Kaynak: Evrensel 

Editör: şilan