Gazete Emek- İstanbul 112 Ambulans çalışanları ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası(SES), İstanbul 112 Acil Sağlık Hizmetleri çalışanlarının sorunlarına ve hizmet aksaklıklarına dikkat çekmek için basın açıklaması düzenledi. Avrupa İl Ambulans Servisi Başhekimliği önünde toplanan sağlık emekçileri "Sağlık alarm veriyor, çalışanlar tükeniyor" pankartı açtı. İstanbul Tabip Odasının da destek verdiği açıklamada, "112'de aksaklık ölüm getirir", "Hastalar bekliyor ama araç hurda çalışanlar tükenmiş", "Ambulans yok, olanda da personel yok", "İş yükü, mobbing, şiddet... Artık yeter" dövizleri taşınırken, sık sık "Yaşamak, yaşatmak istiyoruz", "Sağlıkta dönüşüm ölüm demektir" sloganı atıldı.

“SORUNLARA KULAK TIKANIYOR”
Burada ilk sözü İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Fikret Aydın aldı. Aydın, 112 acil servis hizmetlerinin sağlık hizmetlerinin en vazgeçilmez ve en hızlı yapılması gereken hizmetlerden biri olduğunu vurgulayarak kaza, afet, akut hastalık ve kriz durumlarında müdahalenin zamanında, etkin ve doğru bir şekilde yapılmasının hayati önem taşıdığına dikkat çekti. Aydın, AKP döneminde tamamlanan Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın olumsuz sonuçlarının, tüm sağlık hizmetlerini olduğu gibi, bugün 112 acil servis hizmetlerini de olumsuz etkilediğini söyledi. Bu kadar önemli ve hayati olmasına rağmen, sorunların giderilmediğini ve çözüm geliştirilmediğini ifade eden Aydın, 112 acil servisinde çalışan sağlıkçı emekçilerinin bu sorunları sürekli gündeme getirmelerine rağmen yetkililerin kulak tıkadığını belirtti. 112 acil servis hizmetlerinde karşılaşılan sorunlar arasında, nüfusa göre yeterli ambulans ve istasyon sayısının yetersizliğinin yer aldığını söyleyen Aydın, Ayrıca, 112 acil servislerinde çalışan sağlık emekçilerinin özlük hakları ile ilgili ciddi sorunlar yaşadığını, atamalarla ve maaş ödemeleriyle ilgili sorunlarının devam ettiğinin altını çizdi.  Sağlık hizmetlerinin etkin ve zamanında sunulabilmesi için bu problemlerin bir an önce çözülmesi gerektiğini vurgulayan Aydın, iktidarın ve yetkililerin bu sorunlara çözüm geliştirmesi ve sendikaların, meslek odalarının ve kitle örgütü kuruluşlarının önerilerini dikkate alması gerektiğini belirtti.
“ÇALIŞANLAR TÜKENDİ”
SES İstanbul Şubeleri adına ortak açıklamayı SES Bakırköy Şube Hukuk Sekreteri Akın Delen gerçekleştirdi. Delen,  ambulansların hurdaya döndüğünü, sürekli arıza yaptığını, personel yetersizliği yüzünden çalışanların tükenmiş durumda olduğunu vurguladı. Delen, halkın acil sağlık hizmetlerine ulaşmakta zorlandığını ve durumun giderek kötüleştiğini belirtti.

Delen, Ambulansların, 10 yıldan eski olmaması gerekirken, çoğunun 10 yılı aşkın süredir kullanıldığını ifade ederek "Bu araçlar defalarca kez arızalanıyor ve bakım servislerine gitmelerine rağmen aynı arızayı yeniden veriyor. Yine, tamir işlemleri ayları bulan araçlar var! İl sağlık müdürlüğüne bağlı Destek Hizmetleri Başkanlıkları tarafından, ihale usulü ile servis bakım firmalarıyla anlaşma yapılıyor. Ancak bu firmaların, yeterliliği olup olmadığı denetleniyor mu? Tabiri caizse merdiven altı firmalarla bile anlaşmalar yapılıyor. Sonuç olarak araçların tamiri uzuyor, tamir edilen araçlar ise yeniden arıza veriyor" dedi.

Tamir işlemlerinin uzun sürdüğü ve araçların tekrar arıza yaptığını da vurgulayan Delen, personel yetersizliği nedeniyle çalışanların büyük bir yük altında olduğunu ve tükenmiş durumda olduğunu belirtti. Delen ayrıca günlük faal ekip sayısının dörtte bir oranında düştüğünü ve çalışanların insanüstü bir çaba ile hizmet vermeye çalıştığını ifade etti.

Türkiye genelinde, 2022 yılı verilerine göre, acil yardım ambulansı başına düşen ortalama nüfusun 14,870 olduğunu, ancak İstanbul'da bu rakamın yaklaşık iki katı, yani 28,356 olduğunu vurgulayan Delen, bu durumun ciddi bir sorun yarattığını ve durumun son 6 ayda yaşanan ambulans arızaları ile daha da kötüleştiğini ifade etti. Delen, "Bu tablo oldukça vahim olmasına karşın bir de son 6 ayda yaşanan ambulans arızaları eklenince neredeyse her 100 bin nüfusa karşılık bir ambulans ekibi bakacak düzeye gelinmiştir. Soruyoruz; acil sağlık hizmetleri gibi kritik kamu hizmetlerinde tasarruf tedbirleri mi uygulanıyor?" dedi.
“112 EMEKÇİLERİ NE SAHİPSİZ NE KÖLEDİR”
Delen,Bakanlığı'nın 2024 yılı için ambulans başına düşen nüfus sayısını 14,500 olarak hedeflediğini, ancak İstanbul'un bu hedefin dışında kaldığını dile getirdi.

Ayrıca, bakanlığın 2024 yılı için 1000'nin üzerinde ambulans alımı öngördüğünü, ancak yarısından fazlasını hibe şartına bağladığını belirtildi. Açıklamada, "Hibe olmazsa ambulans alınmayacak mı?" sorusunu soran Delen, "Kamu kaynakları patronlara peşkeş çekilirken, halkın sağlık alma hakkı üzerinde tasarruf tedbirleri uygulanmasını kabul etmiyoruz. 112 emekçileri ne sahipsiz ne köledir" dedi.

“KAMU KAYNAKLARI HALK VE SAĞLIK ÇALIŞANLARI İÇİN KULLANILSIN”

"Bizler her geçen gün kötüye giden çalışma koşullarının derhal iyileştirilmesini istiyoruz" diyen Delen şu ifadeleri kullandı; "Yaz aylarının bu kavurucu sıcağında araçlar klimasız! Havalandırma ve iklimlendirme sağlık hizmetlerinin olmazsa olmazıdır. Hastaların sağlığı, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği, tıbbi araç gereç ve ilaçların muhafazası için iklimlendirme zorunludur. Yaz aylarında ambulans arka kabinleri 50 dereceye çıkmaktadır. Biran önce araç klima arızaları giderilmelidir. Şimdi sizlere bir kez daha soruyoruz! Haftada 2 gün, günde 3 ambulansı klima arızasına göndererek yaz aylarında klima arızalarını nasıl gidermeyi düşünüyorsunuz? İstanbul 112 çalışanları olarak öfkeliyiz! Bütün bu olumsuz tablonun içinde, günlük ortalama 3000 acil olaya müdahale ediyoruz. Yaşanan bütün aksaklıklar dönüp dolaşıp biz çalışanların sırtına biniyor. Bir vakadan diğer vakaya koşturuyoruz. Yani fedakârlığı hep bizim yapmamız isteniyor ama yetkililer kılını kıpırdatmıyor! İstasyon koşullarımız kötü, yemek saatlerimiz belirsiz, günlük görevlendirmelerle bir ilçeden bir ilçeye yetişmeye çalışıyoruz, yazın klima kışın ısınma problemleri çekiyoruz. Bütün aksaklıkların müsebbibi bizmişiz gibi bir de idarecilerin baskısına maruz kalıyoruz. Personele tutulan tutanağın haddi hesabı yok! Soruyoruz, aksaklıkları çalışanlar mı yaratıyor? Hükümetin sağlık politikaları ve sorumluluk almayan liyakatsiz idarecilerin tutumu bu çöküşün sebebidir. Sağlık bakanı Sayın Memişoğlu ‘En büyük amacımız önce hasta, sonra çalışan memnuniyeti’ diyor. Sayın bakan, ne hasta ne de çalışanlar memnun! Bu politikalardan vazgeçin. Kamu kaynakları halkın sağlığı ve sağlık çalışanları için kullanılsın."


TALEPLER
Delen,  İstanbul 112 çalışanlarının, acilen yerine getirilmesi gereken taleplerini sıraladı:

-Ambulans filosunun artırılması ve alımların hemen yapılması.
-Anlaşmalı yetkili servislerin artırılması ve arızaların hızlıca giderilmesi.
-Klima arızalarının tamiri için anlaşmalı servislerin artırılması ve gerekli kaynakların sağlanması.
-Acil olarak personel alımı yapılması ve bekleyen on binlerce ATT/AABT (Paramedik) atamasının gerçekleştirilmesi.
-Disiplin soruşturmaları ile çalışanlara baskıların sona erdirilmesi ve kamu yararının gözetilmesi.
-112'nin "çok riskli birim" ilan edilmesi ve teşvik ek ödemelerin buna göre düzenlenmesi.
-Sağlıkta şiddetin önüne geçilmesi için etkin yasaların çıkarılması ve adli vakalarda kolluk kuvvetleri ile koordinasyonun geliştirilmesi.
-Vaka elemeleri yapılarak 112 acil sağlığın yükünün azaltılması.
-Delen son olarak İstanbul 112 çalışanlarının, kötüleşen çalışma koşullarının derhal iyileştirilmesini ve kamu kaynaklarının halkın sağlığı ve sağlık çalışanları için kullanılmasını talep etti.

Kaynak: Evrensel 

Editör: şilan