ÖZEL HABER: Yeşim Karaağar

Gazete Emek- Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Van'da büyükşehir belediyesi, merkez ilçeler; Edremit, İpekyolu ve Tuşba ile diğer büyük ilçe Erciş belediye eşbaşkan adaylarını ve meclis üyelerini belirlemek için düğün salonlarında 13 Ocak’ta ön seçim gerçekleştirmişti.

DEM Parti Van İl Eş Başkanı Canan Uzunay, eş başkanlık sistemini ve ön seçimlere kadınların katılımını değerlendirerek bekledikleri kadın katılımının sağlanamadığını vurguluyor. Uzunay, yaşanan teknik aksaklıklara rağmen Van’da güçlü bir ön seçim gerçekleştirdiklerini söylüyor.

Uzunay, eş başkanlık sisteminin kadınlar tarafından binlerce yıllık bir mücadele sonucunda elde edilmiş bir kazanım olduğuna değiniyor. Uzunay, “Daha önce kadın yok sayılırken, bugün her alanda varım diyor. Özellikle de siyaset alanında. Sadece siyasi alanda değil elbette, her alanda varım diyor kadın,” diyor.

Siyasetin geçmişte erkekle bağdaşlaştırıldığını belirten Uzunay, siyasetin sadece parlamentodan ibaret olmadığını ekonomik, kültürel, sosyal alanlarda da etkili olduğunu söylüyor. Uzunay, kadınların sadece parlamentoda değil, evde, sokakta, işyerinde, siyasette iradesini ortaya koyup mücadele ettiklerini ifade ediyor.

Sosyalist parti ve oluşumlardan 1 Mayıs için çağrı Sosyalist parti ve oluşumlardan 1 Mayıs için çağrı

‘Eş başkanlık ve fermuar sistemini vurguladık’

DEM Parti olarak ön seçimlerde eş başkanlık ve fermuar sistemini vurguladıklarını söyleyen Uzunay, “Kadının her alanda söz sahibi olması toplumun geleceğinin inşası demektir. Kadının duygusal ve analitik zekâsı toplumu gelişmiş bir noktaya getirecektir. Ön seçimde özellikle fermuar sistemini vurgulamamamızın temel sebeplerinden biri de budur,” diyor.

Son 8 yıldır kayyım sisteminin uygulandığını belirten Uzunay, “Kayyımlarla beraber erk sistemin kadına, kültüre, dile dair yaklaşımını gördük. Erk sistemin nereye girerse girsin ilk kadına saldırdığını gördük. Biz, bu sistemi nasıl çürütebiliriz, etrafında birleşiyoruz. İlk geldiklerinde kadını hedef almaları aslında toplumu hedef almalarıdır. Kadın toplumun mihenk taşıdır. Biz de parti politikalarımızı kadın mücadelesini esas alarak kuruyoruz,” diyor.

‘Ön seçimlerin güçlü geçtiği kentlerden olduk’

Daha önce de ön seçim yaptıklarını dile getiren Uzunay, bu kadar kapsamlı ve organize bir şekilde ilk defa yaptıklarını söylüyor. Ön seçimleri toplumun genelinde özellikle de kadınlar bir heyecan yarattığını ifade eden Uzunay, “Kadınların toplumun karşısında ‘ben varım’ demesi bir cesaret sembolü oldu,” diyor.

Van genelinde yapılan kadın aday adayı başvurularının eksik kaldığını belirten Uzunay, bekledikleri noktaya ulaşmadığını söylüyor. “Buna rağmen ön seçimin güçlü geçtiği kentlerden olduk,” diyor.

Ön seçimlere katılımın yüksek olduğunu söyleyen Uzunay, “Büyükşehirle birlikte 7 ilçede ön seçimi gerçekleştirdik. Çoğu ilçede kadın başvuruları az olduğu için diğer ilçelerde eğilim yoklamasına gittik. Hava koşulları da etkili oldu. Halka ulaşmakta sorunlar yaşadık. Bazı ilçelerde kadın başvurusu olmadı. Bu da kadını yok sayma politikaları, kadın ölümlerinin cezasızlık politikaları kadınları geri çektirdi. Biz parti olarak da özeleştiri durumunda olduk. Örgütlenme alanlarında kadınlara ulaşma anlamında eksik kaldığımızı da görüyoruz,” diyor.

‘Kayyımları defedeceğiz’

“DEM Parti ön seçimle önemli bir model oluşturdu. Halkı esas alan bir politika yürütüldü. Halkı dinleme boyutuyla bir adımdı,” diyor Uzunay ve ekliyor: “Kayyım politikaları bütün ülkeyi etkiliyor. Yaşanan krizlerin altyapısı Kürt sorununun çözümsüzlüğüdür. Umut ediyoruz ki 31 Mart seçimlerinde kayyımları defedip halkın iradesini geri getirmek. Kayyımlar ardında çok tahribat bırakacak, ama biz halkımızla birlikte tüm belediyeleri geri alıp demokratik bir siyaset oluşturarak hep beraber çalışacağız.”

‘Bütün kadınları çalışmaya davet ediyoruz’

Edremit Belediyesi Eş Başkan Adayı Rabia Başak Koç, eş başkanlık sisteminin erkek egemen zihniyete karşı verilmiş bir mücadelenin sonucu olduğunu söylüyor. Başak, eş başkanlık uygulaması ile birlikte kadınların siyaset sahnesinde çok daha görünür olduklarını vurguluyor.

Başak, ön seçimlerin kadınlar için önemine değinerek, “Erkeklere verilmiş güzel bir cevaptı. Hem ailelerimize hem de topluma verilen güzel bir cevaptı. Kadınlar orada kendilerini, çalışmalarını, güçlerini, varoluşlarını eril zihniyete ve devlete karşı gösterdiler. Önceki dönemlere nazaran kadınların korkularıyla yüzleştiklerini gördük,” diyor.

Kadınların hiçbir alandan çekilmeyeceklerini ifade eden Başak, “Kadınların siyasetteki rolü büyük. Kendimizi siyaset içerisinde tanıdık. Erkeklere karşı mücadelemizi siyaset içerisinde verdik. Bizler, sokakta, cezaevlerinde mücadele vermeye devam ediyoruz. Alanlarda ‘Jin jiyan azadi’ diyerek sesimizi yükselttik,” diyor.

Başak, 31 Mart’ta yapılacak seçimlere ilişkin, “Önümüzde bir seçim var. Bütün kadınları sahada olmaya davet ediyoruz. Bütün kadınları bu zihniyete karşı el ele vererek mücadele etmeye ve çalışmalarımızı beraber yürüterek sahaya davet ediyoruz,” diyor.       

   

Editör: Bekir GÜNEŞ