Gazete Emek-Kayyum ile yönetilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde 2017-2018 yıllarında belediye ve halk otobüslerinin parasının aktarıldığı havuzdan yaklaşık 5,5 milyon liralık yolsuzluk yapıldığı Mülkiye Müfettişlerinin raporu ile ortaya çıkarılmıştı. 

Rapor, gereğinin yapılması için cumhuriyet başsavcılığına gönderilirken, havuz hesaptan otobüsü olmayan kişilere ve bir kooperatif başkanına çok sayıda haksız ödeme yapıldığını ortaya koşmuştu. 
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine ait otobüsler ile özel halk otobüslerinin gelirlerinin aktarıldığı hesapta 2017 ve 2018 yıllarında yolsuzluk ve nitelikli dolandırıcılık yapılarak kamunun zarara uğratıldığı şikayetleri üzerine Diyarbakır Valiliği, İçişleri Bakanlığı’ndan müfettiş istedi. İçişleri Bakanlığı’nın 16 Mart 2020 tarihindeki onayı ile kente gelen ve olay ile ilgili çok sayıda kişinin ifadesini alan Mülkiye Müfettişi tevdi raporunu hazırladı.

''Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı bünyesinde çalıştırılan belediye otobüsleri ve özel halk otobüslerinin gelirlerinin toplandığı hesaptaki bir kısım paraların hak etmeyen kişilere ödenmesi hususunda hazırlanan” raporda, valiliğin yazısına da atıf yapıldı.
HAK ETMEDİĞİ HALDE 1 MİLYON 135 BİN LİRA YATIRILMIŞ
Müfettişler tarafından 2022 yılında hazırlanan raporda, Özel Halk Otobüsleri Kooperatif eski Başkanı Fesih Kaya’ya otobüsü için banka hesabına hak etmediği halde 1 milyon 135 bin lira aktarıldığı da belirtildi.

Müfettiş raporuna göre, tespit edilen usulsüz ödemelerin toplamı 5 milyon 416 bin 411 lira. “Nitelikli dolandırıcılık” yapıldığı sonucuna varılan raporda, Fesih Kaya, Yusuf Sönmez, Ömer Öngül, Muhsin Talay, Umut Akbal, Maruf Narin ve Erdal Yamaç hakkında soruşturma açılması istendi.

ESKİ KOOPERATİF BAŞKANI ANLAŞMA ÖNERDİ

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde yaşanan yolsuzluk ile ilgili eski Halk Otobüsleri Kooperatif Başkanı Fesih Kaya’nın belediyeye anlaşma önerdiği ortaya çıktı.

Belediye Meclisine Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığınca sunulan yazıda, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı otobüs havuz hesabı incelenmiş olup İnceleme Raporunun sonuç bölümüne göre ilgililer hakkında Hukuk Müşavirliğimizce alacak davaları ihtiyati hacizli olarak açıldığı vurgulandı.

Yazının devamında şöyle denildi:

“Hakkında dava açılmış bulunan Fesih KAYA vekili aracılığıyla Hukuk Müşavirliğimize dilekçe vererek devam eden davadan feragat edilmesi halinde, Kamu Zararı olan 1.135.240,93 TL tutarı ödediği mahkeme giderleri ve vekalet ücretinin alınmaması talep edilmiştir. 5393 sayılı Kanunun 18 inci maddesinin (h) bendi " Vergi, resim ve harçlar dışında kalan ve miktarı beşbin TL' den fazla dava konusu olan Belediye uyuşmazlıklarını sulh ve tasfiyeye, kabul ve feragate karar vermek." hükmü mevcuttur. Büyükşehir Belediye Başkanlığı Hukuk Müşavirliğimizden hukuki mütallaa alınmış olup 5393 sayılı Kanunun 18 inci maddesinin (h) bendi gereğince söz konusu feragat talebinin değerlendirilmesine ilişkin başkanlık yazısı.”

CHP’den içişleri Bakanı için istifa çağrısı CHP’den içişleri Bakanı için istifa çağrısı

Kaynak: Vega Medya 

Editör: şilan