Gazete Emek-DİSK heyeti, iş yerlerinde şiddetin ve tacizin önlenmesini hedefleyen ILO 190 Sözleşmesi için bakanlık ile siyasi partilerle görüştü. Arzu Çerkezoğlu "Tüm partiler üzerlerine düşeni yapacaklarını söylediler" dedi.

 

DİSK, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO), çalışma yaşamında şiddet ve tacizin önlenmesi amacıyla 190 sayılı ILO Şiddet ve Taciz Sözleşmesi’nin hayata geçirilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerle görüşmeler gerçekleştirdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ile görüşen DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu görüşmelerin detaylarını anlattı.

‘KADINLARIN GÜÇLENDİRİLMESİNİN ÖNEMİNİ ANLATTIK’

DİSK’in son 1 yıldır ILO 190 sayılı sözleşmenin Türkiye tarafından onaylanması için çalışma yürüttüğünü söyleyen Arzu Çerkezoğlu, gerçekleştirdikleri görüşmelerde hazırladıkları dosyayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ve siyasi partilere sunarak bu konuda destek olmalarını istediğini ifade etti. Çerkezoğlu, şunları kaydetti:

"Görüşmelerimizde ILO 190 sayılı sözleşmenin kapsamını paylaştık, DİSK’in sözleşmeye ilişkin değerlendirmelerini, sözleşmenin önemini ifade ettik. Özellikle kadınların çalışma hayatına katılımının önündeki engeller, pek çok kadın işçinin şiddete, tacize maruz kalması ve bunu çoğu zaman dillendirmekten imtina etmesini konuştuk. Patron korkusu, işten çıkarılma korkusu, toplumdan ya da aileden çekinilmesi gibi konularda kadınların güçlendirmesinin önemini anlattık.”

SİYASİ PARTİLERDEN DESTEK

DİSK’in toplu iş sözleşmelerinde sıklıkla ILO 190 sözleşmesine atıfta bulunulduğunu, şiddet konularında ILO 190 sözleşmesinin maddelerinden yararlanıldığını söyleyen Çerkezoğlu, görüşmelerde siyasi partilerin tümünün sözleşmeye ilişkin olumlu yanıt verdiğini ifade etti. Çerkezoğlu, şunları söyledi:

"Kadına yönelik şiddet herkesin gündeminde. Bütün siyasi partiler üzerlerine düşeni yapacaklarını, tam destek vereceklerini söylediler. İktidar partisi, konuya dair bir zaman ya da planlarının olmadığını ifade etti. Türkiye’de kadına yönelik şiddet çok ciddi boyutlarda. Biz 25 Kasım’a kadar çalışmalarımıza devam edeceğiz. Özellikle kadın işçilerin söz sahibi olmasını, daha fazla örgütlenmesini ve sendikalı olmasını hedefliyoruz.”

DİSK’İN ILO 190 SÖZLEŞMESİ KAPSAMINDA TALEPLERİ NE OLDU?

DİSK’in, kadınlara yönelik ayrımcılık, şiddet ve tacizin ortadan kaldırılmasına ilişkin talepleri şu şekilde:

- İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Yasa etkin bir biçimde uygulanmalıdır.

- 25 Haziran 2021’de yürürlüğe giren ILO 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi onaylanmalı, etkin biçimde uygulanmalıdır.

- Toplumsal cinsiyet temelli suçlarda, kadın cinayetlerinde cinsiyetçi iyi hal, tahrik indirimi gibi uygulamalardan vazgeçilmelidir.

- İktidarın politikalarında kadın istihdamını artırmak için önerilen esnek çalışma biçimleri yerine kadınlar için tam zamanlı ve güvenceli istihdam olanakları yaratılmalıdır.

-Kadınların işgücüne katılımının önündeki en büyük engellerden olan ve kadınlara özgü görülen ev içi sorumluluklar için kamusal politikaların hayata geçirilmesi şarttır. Özellikle kamu kurumları ve yerel yönetimler tarafından kreş, gündüz bakım evi, hasta ve yaşlı bakım evleri gibi merkezler açılarak herkesin ücretsiz yararlanabileceği bir hak olarak tanımlanmalıdır.

-Kamu-özel ayrımı olmaksızın, zorunlu hizmet ve üretim alanında çalışan ebeveynlere dönüşümlü ve eşit olarak ücretli izin verilmelidir.

Kaynak: Duvar 

Editör: TE Bilişim