Gazete Emek- Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (Dev-Tekstil), SML Etiket firmasında işten atılan üyeleri için Esenyurt'ta bulunan firma önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada “Sendika düşmanlığına, keyfi işten atmalara, taşeronlaşmaya hayır. Sendikalı ve güvenceli çalışmak istiyoruz“ pankartı açılırken, sık sık “Direne direne kazanacağız”, “SML işçisi köle değildir” ve “SML patronu işçi düşmanı” sloganları atıldı.

EMEKÇİYİ CEZALANDIRMA METOTLARI

İşçiler adına basın açıklamasını yapan işten atılan Derya Sur Budak, salgının ve krizin faturasının emekçilerin omzuna yüklendiğini ifade ederek, işçilere dönük baskıların gün geçtikçe ağırlaştığına işaret etti. İktidarın, tüm imkanlarını patronlara seferber ettiğini, işçileri ise ölümle burun buruna bıraktığını söyleyen Budak, “Her geçen gün ağırlaşan çalışma ve yaşam koşullarına ses çıkaran işçiler ise baskı ve zorbalıkla işten atma saldırısı ile sindirilmek isteniyor. Pandeminin sosyal ve ekonomik etkisini ortadan kaldırmak adı altında devreye sokulan kısa çalışma uygulaması ve ücretsiz izin dayatması ile geniş kesimler açlık koşullarında yaşamaya terk ediliyor. Aynı zamanda bu uygulamalar sermayedarlar tarafından insanca yaşam ve çalışma koşulları isteyen işçi ve emekçileri cezalandırmak için kullanılıyor. Sermayedarların elinde sendikal örgütlenmeye ve işçi haklarına karşı bir silaha dönüşmüş bu uygulamalar işçilere sunulmuş haklar olarak ifade ediliyor. Bu uygulamaların işçilere dönük saldırı, patronlar için azgın sömürü dayatmanın fırsatı olduğu açıktır. Gerçek hak ancak işçi ve emekçilerin örgütlenme hakkının gerçek bir güvenceye kavuşturulması, tüm çalışanlara iş ve gelir güvencesi sağlayan uygulamaların hayata geçirilmesi ile olur” dedi.

SENDİKALAŞMAYA SALDIRI

Budak, işten atıldığı SML Etiket’in de her türlü haksız ve hukuksuz uygulamalarla işçileri baskı altına almaya çalıştığını belirtirken, keyfi ve altı boş bahaneler ile işten atmaların saldırı aracı haline geldiğini vurguladı. “SML’de 20 yıllık işçiler de dahil olmak üzere tüm işçiler düşük ücretler alıyor. Yapılan haksızlıklara hukuksuzluklara ses çıkartan işçilere müdürler ve ustalar tarafından mobbing uygulanıyor” şeklinde konuşan Budak, firmanın anayasa ile güvence altına alınmış sendikalaşma hakkına saldırdığının altını çizdi.

TALEPLER

Ardından Budak işçilerin taleplerini şu şekilde sıraladı:

- “İşten atılan arkadaşlarımız geri alınsın.

- Sendikal örgütlenmeye dönük baskılar son bulsun.

- Taşeron işçiler kadroya alınsın, taşeron çalışma sonlandırılsın.

- Baskı ve mobbing son bulsun.

- Tüm çalışanlara insanca yaşamaya yeten ücret.

- Kısa çalışma, ücretsiz izin gibi hak kaybına neden olan uygulamalar son bulsun.”

Son olarak sendika düşmanlığı barındıran tüm uygulamalara ve baskılara karşı mücadele edeceklerini belirten Budak, SML yönetimi talepleri karşılayana kadar direnecekleri mesajını verdi.

Kaynak: MA 

Editör: TE Bilişim