Gazete Emek- Limak İnşaat’ın yapımını üstlendiği Artvin Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santralı inşaatında Valiliğe bağlı İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun kararıyla şantiyeden çıkması yasaklanan işçilerin mağduriyeti sürüyor. Bu yasak nedeniyle işten ayrılan 700’e yakın işçiye yetkililer tarafından haklarının ödeneceği sözü verildi.

Öte yandan çalışmaya devam eden 2 binin üzerinde işçi şantiyede esir durumda. Üstelik şantiyede virüse karşı gerekli önlemler alınmıyor, vaka sayısı sürekli artıyor. Son olarak önceki gün iki işçinin daha test sonucu pozitif çıktı. CHP Yusufeli İlçe Başkanı Av. Barış Demirci, “İşçiler yoksulluk ve işsizlik ile salgın arasında sıkıştı. Çalışmaya devam eden 2 bin üzerinde işçinin can güvenliğinin acilen sağlanması gerekiyor” dedi.

‘SAĞLIĞIMIZ ŞİRKETTEN ÖNEMLİ’

Artvin Valiliği’ne bağlı İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu tarafından 24 Ağustos’ta alınan kararla işçilerin şantiyeden ayrılması yasaklanmıştı. Kararda, Yusufeli Barajı ve HES şantiyesi ile bağlantılı yolların şantiyelerinde çalışanlar arasında Covid-19 pozitif vakalarının yoğun şekilde arttığı belirtilerek, bu nedenle çalışanların şantiyelerde kendileri için hazırlanan yerlerde kalmak zorunda olduğu, bu karara uymayanlar hakkında cezai işlem uygulanacağı ifade edilmişti. İşçiler iş bırakma eylemi yaparak karara tepki göstermişti.

İşçilerin bu tepkisi üzerine şirket, işten ayrılmak isteyenlerin ayrılabileceğini, bu kişilere haklarının verileceğini duyurdu. İşçilerden aldığımız bilgilere göre, dün itibariyle 700 işçi işten ayrıldı. BirGün’e konuşan bir Limak işçisi, “Burada bizim sağlığımızı düşünen yok. Sağlığımız şirketten önemli dedik ve çıktık. Haklarımızın tamamının ödeneceği sözünü verdiler” dedi.

DAHA ÖNCE DE KAPATILMIŞLAR

Limak işçisi bu durumun ilk kez yaşanmadığını, şirketin birkaç ay önce de kendilerini şantiyeye kapattığını aktardı. Üstelik o zaman ortada Valilik kararının da olmadığını anlatan işçi, “Tamamen şirketin keyfi biçimde aldığı kararla 105 gün boyunca şantiyeden çıkmamıza izin verilmedi. En sonunda grev yaparak kararı protesto ettik. Bunun üzerine yasak kaldırıldı” diye konuştu.

POZİTİF VAKALAR ARTIYOR

Şantiyede kalarak çalışmayı sürdüren 2 binin üzerinde işçi ise büyük risk altında; çünkü gerekli önlemler alınmıyor. Vaka sayısı sürekli artıyor. Son olarak önceki gün iki işçinin daha pozitif çıktığı öğrenildi. Testin sonucunu bekleyen işçiler de var. Toplam vaka sayısının 100’ün üzerinde olduğu belirtiliyor.
CHP Yusufeli İlçe Başkanı Av. Barış Demirci, şantiyede kalarak çalışmayı kabul eden işçilerin yoksulluk ve işsizlik ile salgın tehdidi arasında sıkışmış durumda olduğunu kaydetti. Bu işçilerin can güvenliği için gerekli önlemlerin bir an önce alınması gerektiğini vurgulayan Demirci, şunları söyledi:
“Şantiyede hijyen ve sosyal mesafe konusunda ciddi sıkıntılar var. Yatakhaneler 5 kişilik, yemekhanelerde önlem yok, işçiler yemek için kuyrukta bekliyor. Üstelik yeni işe alınan çok sayıda işçi var. Çoğunlukla şehir dışından gelen bu işçilere özel bir klinik tarafından test yapılıyor; ancak test sonucu 3 günde çıkıyor. Bu 3 gün içinde işçi zaten pek çok insanla temas ediyor. İzolasyon çok sıkıntılı; dolayısıyla risk çok büyük.”

KARAR İPTAL EDİLMELİ

İl Hıfzıssıhha Kurulu kararının kabul edilemez olduğunun altını çizen Demirci, “Şantiyede kalan 2 binin üzerinde işçinin can güvenliğinin acilen sağlanması gerekiyor. Aksi halde bu işçiler ölüme terk edilmiş olur. Şirket ‘Tüm işçiler virüse yakalansın, kalan sağlar bizimdir’ mantığıyla hareket ediyor. Devletin de büyük ihmali var. Karar iptal edilmeli” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim