İmralı cezaevindeki PKK lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan 'tecritin' kaldırılması için başlatılan ve dün sona eren açlık grevi ve ölüm oruçlarına öncülük eden DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, 11 aylık milletvekilliğinin 7 ayını hapiste, bir kısmı hapiste olmak üzere 6.5 aydan fazla bir kısmını da açlık grevinde geçirdi. 


Cezavinde iken vekil seçilen ve tahliye edildikten sonra açlık grevini evinde sürdüren Güven, daha meclise gidip yemin etmezken, dün bitirdiği açlık grevinden sonra yeniden hastaneye kaldırıldı. Güven'in tedaviden sonra Ankara'ya gidip mecliste yemin edeceği öğrenildi. 

DTK Eşbaşkanı iken hakkında yürütülen soruşturma nedeniyle 31 Ocak 2018 tarihinde tutuklanan Leyla Güven, 24 Haziran 2018 seçimlerinde cezaevinde iken HDP'den Hakkari Milletvekili seçildi. Vekil seçildikten sonra yapılan itiraz ile yargılandığı 9.Ağır Ceza Mahkemesinde hakkında tahliye kararı verilen Güven'in tahliyesi beklenirken, Cumhuriyet Başsavcılığının bir üst yaptığı itiraz ile cezaevinden çıkmadan yeniden tutuklandı. 


HDP Hakkari Milletvekili Güven, cezaevinde iken İmralı'da uygulanan tecriti gerekçe göstererek 7 Kasım 2018 tarihinde açlık grevine başladı. Güven'in başlattığı açlık grevine hem cezaevinde bulunan PKK'lı tutuklu ve hükümlüler hem de yine cezaevinde bulunan eski HDP'li vekiller ve belediye başkanları da katılarak destek verdi.

TAHLİYE EDİLDİ, AÇLIK GEREVİNE EVİNDE DEVAM ETTİ


Milletvekili Leyla Güven, yargılandığı mahkemede  25 Ocak 2019 tarihinde tahliye edilirken, cezaevinde başlattığı açlık grevini evinde sürdürmeye devam etti. Güven7in açlık grevine 90 cezaevinde 30'u ölüm orucu olmak üzere yaklaşık 3 bin 50 kişi açlık grevlerine katılırken, açlık grevlerinin yapılmasına neden olan imralı adasına Öcalan'n avukatları 8 yıl aradan sonra ilk kez 2 Mayıs'ta gidebildi. 2 Mayıs'taki imralı ziyaretinden sonra da açlık grevleri devam ederken, 22 Mayıs'ta bir kez daha İmralı adasında Öcalan ile görüşen avukatların dün Öcalan adına yaptığı açıklama ile açlık grevleri sonlandırıldı. 


VEKİLLİĞİ CEZAEVİ VE AÇLIK GREVLERİNDE GEÇTİ 

DTK Eşbaşkanı iken cezaevinde HDP Hakkari Mlletvekili seçilen Leyla Güven, 11 aylık milletvekilliğinin 7 ayını hapiste, bir kısmı hapiste olmak üzere 6.5 aydan fazla bir kısmını da açlık grevinde geçirdi. Cezavinde iken vekil seçilen ve tahliye edildikten sonra açlık grevini evinde sürdüren Güven, daha meclise gidip yemin etmezken, dün bitirdiği açlık grevinden sonra yeniden hastaneye kaldırıldı. Güven'in tedaviden sonra Ankara'ya gidip mecliste yemin edeceği öğrenildi. 


LEYLA GÜVEN KİMDİR?


Leyla Güven, siyasete 1994'te Konya HADEP İl Yönetim Kurulu üyeliği ile başladı ve aynı ilde HADEP Kadın Kolları Başkanlığı görevini yaptı. 2001 yılında HADEP Merkezi Kadın Kolları Yöneticiliği yaptı, 2002 yılında da DEHAP Parti Meclisi üyeliğine seçildi. Aynı yıl Adana Kadın Kolları Başkanlığı'na seçildi. 2004 yılında yapılan yerel seçimlerde Adana'nın Seyhan İlçesi'ne bağlı Küçük Dikili Beldesi Belediye Başkanlığı'na seçildi. 29 Mart 2009 Yerel Seçimlerinde  ise Viranşehir Belediye Başkanlığına seçildi. Viranşehir Belediye Başkanı iken tutuklandı. 7 Haziran seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi Şanlıurfa Milletvekili olarak meclise giren Leyla Güven, 1 Ksım seçimlerinde aday olmadı. Güven, 24 Haziran 2018 seçimlerinde cezaevinde iken HDP'den Hakkari Milletvekili seçildi.

Haber: Ferit ASLAN

Editör: TE Bilişim