Gazete Emek-  İsveç merkezli sağlık şirketi Mölnlycke, Çin’den İtalya ve İspanya için ithal ettikleri milyonlarca yüz maskesi ve eldivene Fransa tarafından el konulduğunu öne sürdü. Korona virüsü krizi nedeniyle, dört Avrupa Birliği (AB) ülkesi arasında maske krizi yaşanıyor.

İsveç merkezli sağlık şirketi Mölnlycke’nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Çin’den İspanya ve İtalya’ya gönderilmek üzere ithal ettikleri milyonlarca yüz maskesi ve eldivene Fransa’nın el koyduğunu belirtti.

‘YAKIŞIKSIZ BİR HAREKET’

Şirketin Genel Müdürü Richard Twomey, söz konusu malzemenin Fransa üzerinden İtalya ve İspanya’ya gönderileceğini belirterek, ”Fransa, sağlık ürünleri ihracatını yasakladı. Kendi malı olmadığı halde maske ve eldivenlere el koydu. Bu son derece rahatsız edici, yakışıksız bir hareket” ifadelerini kullandı.

Twomey, Fransa’nın beklenmedik hareketinden sonra şirketin Çin’den ithal edeceği yeni sağlık malzemelerini, Belçika üzerinden İtalya ve İspanya’ya göndereceklerini kaydetti. Öte yandan Huffington Post’un geçen hafta yayımlanan haberinde, Çin’den ithal edilen ve Almanya üzerinden İtalya’ya gönderilecek maskelere Almanya’nın el koyduğu belirtilmişti.

FRANSA VE ABD ARASINDA MASKE KRİZİ

Fransa’da Paca Bölgesi ve Fransa Bölgeler Birliği Başkanı Renaud Muselier, bölge yönetiminin Çinli üreticilerden milyonlarca tıbbi maske sipariş ettiğini, parasını ödediğini, ürünün sevkiyata hazır olduğunu ancak son anda ABD’liler tarafından iki katı fiyatına satın alındığını söylemişti.

ABD yönetiminden ismi açıklanmayan üst düzey bir yetkili ise, yaptığı açıklamada iddiayı yalanlayarak ‘tamamen uydurma’ olarak nitelendirdi. Yetkili, yönetimin Çin’nden Fransa’ya sevkiyatı yapılmak üzere olan herhangi bir tıbbi ekipman almadığını belirtti.

Pecresse, Fransa’nın malzemelerin teslimatı için ödeme yaptığı sırada Amerikalıların malları görmeye tenezzül bile etmeden nakit ödeme yaptığını iddia etti. Benzer bir suçlama Fransa’nın kuzeydoğusundaki Grand Est bölgesinin lideri tarafından da yapıldı. 

Kaynak: Duvar

Editör: TE Bilişim