Gazete Emek- Bolu F Tipi Cezaevinde gardiyanların uyguladığı şiddetle ilgili şikayetine rağmen etkili soruşturma yürütülmeyen tutuklu Deniz Şah'ın başvurusunu karara bağlayan AYM, “Kötü muamele yasağı ihlal edildi” hükmetti.

 

 

 

Karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

 

Bolu F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan Deniz Şah, 3 Nisan 2018'de Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) odasından dönerken oturma eylemi yapmak istemesi üzerine gardiyanların şiddetine maruz kaldı. Yüzü ve vücuduna çok sayıda darbe alan, yerlerde sürüklenen tutuklu, gördüğü şiddeti protesto edince bir de disiplin cezasına çarptırıldı. Olayın ardından talep etmesine rağmen kurum doktoruna görünme talebi reddedilen Deniz Şah, ertesi gün kurum aracılığı ile Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na 'kötü muameleye maruz kaldığına' dair şikayette bulundu. Başsavcılığın olayın araştırılmasını istediği cezaevi yönetimi ise düzenlediği 3 sayfalık raporda Deniz Şah’ı suçlayarak, “olay günü direnmesi nedeniyle Şah’ın odasına kadar infaz koruma memurlarının elleri ve ayaklarından tutarak götürdüğü” ifade etti.

 

Bunun üzerine avukatı yeniden suç duyurusunda bulundu Bu kez de kavuşturmaya yer olmadığına karar verildi. Başsavcılık kararına yapılan itiraz da Bulu sulh Ceza Hakimliği tarafından reddedilince Deniz Şah bu kez Anayasa Mahkemesine başvurdu.

 

TAZMİNATA HÜKMETTİ

 

Anayasa Mahkemesi, cezaevinde görevli gardiyanların şiddet uyguladığı tutuklunun başvurusunu kabul etti. Yüksek Mahkeme, Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Anayasa'nın 17. Maddesi'ndeki 'Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz, kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya ve muameleye tabi tutulamaz' hükmüne atıf yaparak bu maddeyle güvence altına alınan 'kötü muamele yasağı'nın ihlal edildiğine hükmetti.

 

Kararın 'kötü muamele yasağının ihlaline ilişkin sonuçların ortadan kaldırılması için Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine karar veren Yüksek Mahkeme, Deniz Şah'a 45 bin TL tazminat ödenmesine hükmetti. 


 

Editör: TE Bilişim