Gazete Emek- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 6 ilin koronavirüs salgını seyrinde son durumunu açıkladı. Koca, ”Darboğaz görünen illerin sağlık altyapılarına hızla müdahale ettik. Öncelikle illerde alınan tedbirlerin değerlendirilmesi sonucu bazı tedbirlerin hasta sayısındaki azaltmanın rolünü yakından müşahade ettik. Bugün burada İzmir’i merkez alarak Aydın, Muğla, Manisa, Denizli ve Uşak illerimizin sağlık yöneticileri ile salgınla mücadelemizi değerlendirdik” ifadelerini kullandı.

İzmir, Aydın, Muğla, Manisa, Denizli, Uşak'ı görüştük. 

- Aydın'da son bir haftada, bir ay öncesine göre yüzde 5 oranında düşüş var. Aydın'da yatak doluluk oranı yüzde 42, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 63, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 38.

- İzmir'de yoğun bakım yatak sayımıza 48 yatak ilave ettik, doluluk oranımız yüzde 46, yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 75, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 49. İzmir'de vaka sayısı yüzde 75'e çıktı, sonra yüzde 10'a geriledi.

- Manisa'da son bir ayda yüzde 30 olan vaka artışı son bir haftada stabil. Yatak doluluk oranı yüzde 57, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 66, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 32. 

- Muğla'da son bir ayda vaka sayımız stabil seyrediyor. Yatak doluluk oranı yüzde 43, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 59, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 60. 

- Denizli'de son aya göre yüzde 60 artış var. Yatak doluluk oranı yüzde 46, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 49. 

- Uşak'ta ise son hafta yüzde 40 vaka artışı görülüyor.  Yatak doluluk oranı yüzde 39, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 56, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 17. 

-  Türkiye genelinde erişkin yatak doluluk oranı yüzde 48,5; yoğun bakım yatak doluluk oranı yüzde 66'dır. Genel anlamda bir sorun yok.

- Alacağımız tedbirlerle bir tek hasta kalmayıncaya kadar birlikte mücadelemize devam edeceğiz. Tedavi açıdan en başarılı ülkeler arasına girdik. Bugün burada çok verimli bir saha çalışması yaptığımızın kanaatindeyim.

- Son 1 haftada yakınını kaybeden bir aile, 100 kişi yanına alarak yoğun bakımı bastı. Bir kişi aşı nedeniyle 3 hemşireyi darp etti.  Bu olaylar sağlık çalışanlarının şevkini kırıyor. Bu davranışlara duyarlı her vatandaşımız karşı çıkması kınaması gerekiyor.

- Toplum sağlığını tehdit eden davranış izolasyonda kalması gereken kişilerin evlerinden çıkanların toplum içine karışmasıdır. Bu kişileri yurtlarda izolasyona almaya başladık. Toplumun sağlığı açısından kabul edilebilir bir durum değildir bu.

Soru-Cevap 

- (Okulların açılması) 21 Eylül'de hazırlık ve 1. sınıflar başlıyor. (Yüz yüze eğitime kademeli geçiş) 3 hafta sonra salgının seyrine göre değerlendirilecek. 

- (Aşı çalışmaları) Rusya'da üretilen aşının denemelerine de izin verilecek. Tahminim yıl sonuna doğru aşılardan birine erişim olacak.

SAĞLIKTA ŞİDDETE TEPKİ

Sağlık Bakanı Koca, son günlerde artan sağlık çalışanlarına yönelik şiddete tepki gösterdi ve “Son haftada yakınını kaybeden bir aile, 100 kişi yanına alarak yoğun bakımı bastı. 3 hemşire darp edildi. Bunlar sağlık çalışanlarının şevkini kırıyor” ifadelerini kullandı.

GÜNLÜK VERİLER

Türkiye'de son 24 saatte 111 bin 113 Kovid-19 testi yapıldı, 1771 kişiye hastalık tanısı konuldu.

Editör: TE Bilişim