Gazete Emek- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ‘Momo’ oyununa erişimin engellenmesi için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) resmi başvuruda bulundu.

Davet yoluyla yayılan oyunda şiddet içerikli mesajlar, görseller ya da kendine zarar vermekle ilgili mesajlar yer alıyor.

Bakanlık yetkileri, ‘Momo’ oyununu görüşmek üzere Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu yetkilileriyle bir araya geldi.

BTK ile yapılan görüşmede “Uygulamanın İngilizce olduğu, herhangi bir linkinin olmadığı, genellikle Uzakdoğu ülkelerinde yaygın olduğu, Türkçe versiyonu olmadığı için Türkiye’de yaygın olmadığı yönünde bilgi alındığı” belirtildi. Konunun yakından takip edildiği vurgulandı.

Çocukları Momo’dan korumak için ne yapmalı?

Çocuğunuz kötü bir olay yaşamadan önce ona internet güvenliğinin temellerini anlatarak tehditlerle başa çıkmasına yardımcı olabilirsiniz. Ebeveynlere öneriler şunlar:

-Çocuklarınızla düzenli olarak konuşun. Onlara internette kendilerini nasıl koruyacaklarını anlatın. Hangi sitelerin onlara uygun olmadığı konusunda anlaşın ve bunların nedenlerini anlamalarını sağlayın. İnternette kendilerini üzen bir olayla karşılaştıklarında güvendikleri bir yetişkine anlatabileceklerini bilmeleri gerekli.

-Çocuğunuzun gerçekte tanımadığı kimseyle internet üzerinden arkadaş olmaması, kişi listelerine bilinmeyen numaralar eklememesi gerektiğini anladığından emin olun.

-İnternetteki kişiler her zaman gerçekten kim oldukları ve ne istedikleri konusunda dürüst olmayabilir.

-Güvenlik ayarlarını etkinleştirin. Çocukların uygunsuz içerikler izlememesi için otomatik oynatma gibi ayarlar devre dışı bırakılmalı ve ebeveyn kontrolleri kurulmalıdır.

-Sessize alma, engelleme ve rapor etme özelliklerinden yararlanın. Böylece onları zararlı çoğu içerikten korumuş olursunuz.

-Tanımadığınız insanlara telefon numarası ve adres gibi kişisel bilgilerinizi asla vermeyin.

Kaynak: Birgün

Editör: TE Bilişim