Gazete Emek- Van'da mitingde taşınan beyaz tülbentler ve kadınların beyaz kıyafetleri alanı beyaza bürüdü. Musa Anter Barış Parkı'ndaki miting için Aydın Perihan İş Merkezi önünde toplananan halk sloganlarla alana yürüdü. Aralarında belediye eş başkanlarının da olduğu çok sayıda kadın ise arbeneler, beyaz kıyafetler ve tülbentler ile alana geldi. 'Savaşa karşı barış için sen de ayağa kalk' pankartı taşıyan kadınların alana girmesi kitle tarafından alkışlarla karşılandı.

HDP ise 'Savaşa, darbelere, baskılara karşı barışa ses ver' pankartını pankartı ve 'Baskılar bizi yıldıramaz' sloganıyla alana girdi. İki farklı kontrol noktasında iki şer kez yapılan aramanın ardından alana giren kitle çalınan türküler eşliğinde halay çekti.

'ÖZGÜRCE BİR ARADA YAŞAMAK İSTİYORUZ'

HDP'li milletvekilleri ve yerlerine kayyum atanan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Bedia Özgökçe Ertan ile Mustafa Avcı halkı selamladı. Daha sonra konuşma yapan Özgökçe, "1 Eylül barış içinde yaşama bilincinin her daim zihinlerde canlı tutulması ve 1 Eylül'ün insanların özgürce, bir arada yaşamasının mümkün ve kaçınılmaz olduğunun sembolüdür, günüdür. HDP'yi var eden bilinç tam da 1 Eylül mesajıdır" dedi.

'KAYYUM DARBESİ HALKIMIZA BÜYÜK BİR SAYGISIZLIK VE HAKARETTİR'

31 Mart seçimlerini hatırlatan Özgökçe şunları söyledi:

"Nasıl bir seçime girdiğimizi hepiniz hatırlıyorsunuz. Baskıyla, zulümle sandığa gittiğimizi biliyorsunuz. Daha 'bismillah' demeden 3 belediyemizi YSK eliyle, üç büyükşehir belediyemize ise Süleyman Soylu imzasıyla el konuldu. Bu açık bir darbedir. 19 Ağustos yeni bir siyasi darbedir. Halkımız bu darbeyi büyük bir saygısızlık ve hakaret olarak algılıyor ve bunu kabul etmiyor, evinde, meydanlarda, sokakta bu dayanışmayı büyütüyor. Halkın bu kararlılığıyla onlar asla meşru seçilmiş olamaz, olmayacaktır da. Amed'in meşru belediye eş başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin'in Sayın Ahmet Türk ve Van'ın meşru belediye eş başkanları bizleriz."

'ATTIĞIMIZ HER ADIMI SUÇ SAYMIŞLAR'

"Halkımızın karşısında her daim başımız dik, anlımız açıktır. Belediyelerimize el koyanlar günlerdir belediye başkanlarımızı hedef göstererek kendilerine gerekçe oluşturmaya çalışıyorlar. Bizlerin görevden alınma gerekçesi arasında usulsüzlük yoktur, Kandil'e ya da başka bir yere para göndermek falan da yoktur. Bunlar iftira ve yalandan ibarettir. Milletvekili iken yaptığım konuşmalar, kürsüde yaptığım ve yapmadığım konuşmalar. Pervin Buldan'ı sessizce dinlediğim ve protesto etmediğim için hakkımda propagandadan soruşturma açmışlar. Konuştuğumuz her söze, attığımız her adıma gerekçeler oluşturmuşlar. Bu gerekçelere kimse inanmadı, inanmayacaktır."

Özgökçe konuşmasını "Mutlaka kazanacağız" diyerek bitirdi.

Miting Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Leyla Güven yaptığı konuşmada Mesut Barzani'ye çağrıda bulundu.

LEYLA GÜVEN: HER YERE KAYYUMLARI GÖTÜRECEKLER

Mitingde dakikalarca alkışlar eşliğinde “Leyla Güven onurumuzdur” sloganıyla kürsüye çıkan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, cezaevinde bulunan siyasetçilerin isimlerini tek tek sayarak selam gönderdi.
Kayyumlara karşı bir sesin yükseldiğini ancak bunun yeterli olmadığını ifade eden Güven şunları söyledi: “CHP, HDP ve diğer STK’lar bunu kabul etmediğini söyledi. Bu söylemler yetmiyor. Sağlam bir duruş gerekiyor. Bu dedikleri anlamlıdır ama yetmiyor. Her yerde sesimizi yükseltelim. Bizler kayyumlara ‘hayır’ diyeceğiz. Kim yanımızda duracaksa da gelsin beraber mücadele edelim. Bu kayyımları göndermezsek her yerdeki belediyelere kayyumları götürecekler. Bu nedenle AKP-MHP muhalefetin bir araya gelmesini istemiyor. Çünkü muhalefet bir araya geldiğinde İstanbul, İzmir, Adana, Antalya, Ankara’yı kazandı. MHP ile bir araya geldiler ve bir MHP varken şimdi iki MHP oldular. Bunlar iktidarlarını sağlamlaştırmak için Kürtlere saldırıyorlar.”

‘MALAZGİRT’İN ZAFERİ KÜRTLERE AİTTİR’

“Onlara, ‘Elinizi Kürtlerin iradesinden çekin’ diyoruz. Eğer siz elinizi irademizin üzerinden çekmezseniz altında kalırsınız. Türkiye tarihi hep yalanlar doludur. Sayın Öcalan bu konuda ‘Tarih çok yanlış yazıldı ve halk yanlış bilgilendirildi’ diyor. Malazgirt Savaşı buna en iyi örnektir. Malazgirt’in zaferi Kürtlere aittir. Öcalan bu yüzden Kürt halkına tarihini bilmesi için çağrı yapıyor. 100 yıl önce sınır çizerek Kürtleri dört parçaya ayırdılar. Kürt halkını bu dört devletin içerisine bölerek asimile etmek istediler. Biz Kürtler asla bu sınırları tanımadık. Biz 4 parça aynı ruhla hareket ediyoruz. Bunun en iyi örneği ise Kobanê direnişidir. Şimdiki baskılara karşı da Kobanê ruhuyla direnelim.”

BARZANİ’YE ÇAĞRI

“Siz Kürt iradesini Kürdistan’ın dört parçasında da kabul edeceksiniz. Bize düşen en büyük görev ulusal birliği sağlamaktır. Sayın Öcalan buna ilişkin yıllardır bu konuda çağrı yapıyor. Ancak bizler bu çağrılara doğru temelde bir cevap olamadık, çözüm üretemedik. Kürtlerin illeri gelenlerine, değerlerine ve siyasi partilerine çağrı yapıyorum. Gelin ulusal birliğimizi gerçekleştirelim. En başta da Sayın Mesut Barzani’ye sesleniyorum. Siz de Kürtlerin bir liderisiniz, gelin ulusal birliğimizi sağlayalım. Öcalan yine son görüşmesinde, ‘1 haftada bu sorunu çözerim’ dedi. Kürt halkı Sayın Öcalan’ın dediklerini önemser ve ona göre yaklaşır. Savaşta ısrar kazandırmaz barışa dönmeniz lazım. Sayın Öcalan bu konuda en önemli aktördür.”
Güven’in konuşmasının ardından miting Mikail Aslan’ın konseriyle sona erdi. 

Editör: TE Bilişim