Gazete Emek- Halkların Demokratik Partisi(HDP) eş genel başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın da katıldığı eylem için anneler İHD İstanbul Şubesi’nde bir araya geldi. Buradan Galatasaray Meydanı’na yürümek isteyen ailelerin önü polis tarafından kesildi.

Tartışmaların ardından polis, annelerin meydana gitmesine engel oldu.

Polis yürümek isteyen annelere müdahale etti. Aralarında Maside Ocak'ın da bulunduğu bazı kişiler gözaltına alındı.

Gözaltına alındığını sosyal medya hesabından duyuran Ocak, "Gözaltına alındım. Susmayacağım" dedi.

CUMARTESİ ANNELERİNİN AÇIKLAMASINI BULDAN VE SANCAR OKUDU

Ailelerin alana girmesine izin verilmemesi üzerine HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile gözaltında kaybedilen Rıdvan Karakoç'un kardeşi Hasan Karakoç da Galatasaray Meydanı'ndaki barikatın önüne geldi. Buldan ve Sancar, saldırı nedeniyle okunamayan basın açıklamasını okudu. Açıklama sonrasında polis bariyerlerinin önünden alana karanfil attılar.

KARAKOÇ: HESAP SORMAKTAN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ

Hasan Karakoç engellemeyi protesto etti. Karakoç, "Galatasaray Meydanı'ndan da kayıplarımızı aramaktan da faillerden hesap sormaktan da asla vazgeçmeyeceğiz. Hiçbir güç bizi mücadelemizden vazgeçiremeyecek" sözleriyle tepki gösterdi.

Hasan Karakoç, konuşmasına devam ederken, polis bir kez daha müdahale etti. Hasan Karakoç gözaltına alındı.

Meydan polis ablukasında tutulmaya devam ediyor.

BULDAN: BU KÖTÜ MUAMELE TARİHE GEÇEN BİR UTANÇTIR

Kayıp annelerinin gözaltına alındığı ve annelerin Galatasaray Lisesi önüne gitmesine izin verilmediği eylemde, kendisi de bir kayıp yakını olan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan polis ablukası ve engellemeleri altında Galatasaray Meydanı'na karanfil bıraktı. Burada Cumartesi Anneleri'nin yapmak istediği fakat polis müdahalesi ile engellenen açıklamanın metnini okuyan Buldan, şunları söyledi:

"Cumartesi Annelerine yönelik bu muamele tarihe geçen bir utançtır. Cumartesi Anneleri'nin kayıplarını aramasının tam 800’üncü haftası. Kayıp yakınlarının bugün buraya gelmeleri güvenlik güçleri tarafından engellenmiş, annelerimizin ailelerimizin buraya karanfil bırakmalarına izin verilmemiştir. Bu herhangi bir yasanın ya da Anayasa'nın sizlere vermiş olduğu bir hak değildir. İşte bunun için ailelerimiz, annelerimiz buraya gelemediği için onların hazırlamış olduğu basın metnini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Ben de bir kayıp yakınıyım. 800. haftasında bu meydanda adalet arayışının engellenmesi bugün burada tarihe geçen en utanç verici manzaradır. Anneler, çocuklarının kemiklerini arıyor. Anneler adalet arıyor, anneler bir mezar yeri arıyor. Ancak onları engellemek, gözaltına almak büyük bir hukuksuzluktur. Bu tarihe geçecek bir utançtır. Tarihin en utanç verici manzarasıdır."

Editör: TE Bilişim