Gazete Emek-Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Süleymaniye kentinde yerel saat ile 21:18'de bir deprem meydana geldi.


7,3 büyüklüğündeki depremin Irak ve İran’da yarattığı yıkım sabah saatlerinde ortaya çıkmaya başladı. Merkez üssü Irak’ın Halepçe kenti olarak tespit edilen depremde çoğu İran’da en az 413 kişi hayatını kaybetti, 6 bin 600’ü aşkın yakın yaralı var. Sayılar artabilir. Binlerce ev hasarlı.


Deprem dün gece saat 21.20’de meydana geldi. ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu, depremin merkez üssünün İran sınırına yakın Halepçe kentinin güneybatısı olduğunu bildirdi.


Deprem Irak’ın tamamında ve İran’da geniş bir bölgede şiddetli şekilde hissedildi. Türkiye’nin güneydoğusu, Azerbaycan, Ürdün, Suriye ve Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Suudi Arabistan’da da hissedilen deprem korkuya yol açtı.

                             İran Kirmanşah: Foto Reuters


Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ndeki Erbil, Duhok ve Süleymaniye’de insanlar evlerini terk etti. Resmi tespitler Irak’ta en az altı kişinin öldüğünü, 50 kişinin yaralandığını gösteriyor.

İran devlet televizyonu akşam saatlerinde ülkedeki ölü sayısını 341 olarak verdi. 6600’u aşkın kişinin da yaralandığı duyuruldu. Ancak bu sayı saatler geçtikçe arttı.

Deprem özellikle batıdaki Kermanşah ve Kasr Şirin kentlerinde can aldı.

Henüz sağlıklı haber alınamayan kırsal kesimde binlerce evin hasarlı olduğu resmi kaynaklarca rapor edildi.


Türkiye’de de özellikle Irak’a komşu doğu ve güneydoğu kentlerinde yurttaşlar sarsıntıyı hissetti. Birçok kentte halk panikle sokağa çıktı.

Deprem en çok Van, Şırnak, Siirt, Mardin, Batman, Diyarbakır ve Hakkari kentleriyle Hakkari’nin Şemdinli, Yüksekova ve Çukurca ilçelerinde hissedildi.

Depremin bu bölgelerde herhangi bir yıkıma yol açıp açmadığıyla ilgili yerel yönetimler çalışmalar başlattı. Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, kentte deprem nedeniyle can ve mal kaybının olmadığını söyledi.

Cizre Devlet Hastanesi acil servisinin kısa süreliğine tedbir amaçlı boşaltıldığı bildirildi.


 

Kızılay ekipleri yola çıktı

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık “Ekiplerimizi bölgeye sevk ediyoruz, Irak Kızılayı’yla irtibat halindeyiz” dedi.

Kınık, Halepçe’deki yaklaşık dokuz köyde yıkım olduğu bilgisini aldıklarını söyledi. Öte yandan AFAD ve UMKE ekiplerinin de Irak’a gönderileceği bildirildi.

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, “Kuzey Irak’tan gelecek talebe göre her türlü hazırlığımızı yaptık bekliyoruz” dedi.

Depremi hisseden Bağdatlı Majida Ameer, deprem sırasında çocuklarıyla yemek yediğini belirterek “Bina aniden havada dans etmeye başladı. İlk başta büyük bir bomba olduğunu düşündüm. Daha sonra çevremdeki herkesin ‘Deprem!’ diye çığlık attığını duydum” dedi.

 
Artçı depremler
 
21.18'deki 7.3'lük depremin ardından saat 00.33'te 4.8'lik bir deprem meydana geldi. 00.33'te Güney ve Doğru Kürdistan sınırda meydana gelen depremin ardından Güney’de saat 01:31'de, 4.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.
 
Kürdistan Bölgesi Tarım ve Su Kaynakları Bakanı Abdulsetar Mecid yaptığı açıklamada, acil yardım ekiplerinin çalışmalara başladığını belirtti.

Editör: TE Bilişim