Gazete Emek- Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, Belediye başkanlarınının görevden alınmasının hukuka büyük bir darbe olduğunu söyledi. Aydın Gazete Emek'e  özel yaptığı açıklamalarda şunları söyledi:

2016'da yaşadığımız hukuksuzluk bir kez daha tekerrür etti maalesef. Son derece tartışmalı son derece kabul edilemez bir şekilde halkın yarısından fazlasının oyunu almış 3 belediye başkanı görevden alındı. Darbe ürünü olan bir KHK hükmüne dayanarak görevden uzaklaştırıldılar ve yerlerine il valileri atandı. Bu karar hukuken bizim açımızdan yok hükmündedir. Hiçbir şekilde kabul edilemez bir karar. Bu bir idari darbedir. Bir yüksek yargı organı olan YSK'nin kararını tanımama olarak görüyoruz. Dolayısıyla idare eliyle yürütme eliyle bir yargı darbesi bir idari darbe olarak değerlendirmek mümkündür. 

Biz de dahil olacağız

Bundan sonra bizim de dahil olacağımız bir hukuksal mücadele ile geçecek. Öyle planlıyoruz öyle düşünüyoruz. İşlem uzun bir süreç de alabilir çünkü idare mahkemesine iptal için davalar açılacak. 2016 yılındaki süreçte başvurular yapıldı ancak mahkemeler OHAL'i gerekçe göstererek incelemeksizin reddetiler.  Yanılmıyorsam şuanda Anayasa Mahkemesi'nin gündeminde bazı konular var biz de 2016 yılında meclis üyelerinin çağrılmaması nedeniyle bir dava açtık. Sonra Anayasa mahkemesine başvuru yaptık. Anayasa mahkemesi birkaç dosyamızı reddeti. Biz anayasa mahkemesinin reddetiği davalara ilişkin Birleşmiş Milletler Anayasa komitesine başvuru yaptık. Bu başvurularımız da şuanda inceleme aşamasında. 

Türkiye demokrasisi çok ağır bir darbe aldı

Türkiye demokrasisi çok ağır bir darbe aldı bu uygulama ile birlikte. Seçime, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne olan inanç yitirildi. Bu şehirde bu belediye başkanlarına oy veren sayıları bir milyonun üzerinde olan seçmenlerin Türkiye demokrasisine olan inançları büyük ihtimal ile yitirilmiş durumda. Bu umutsuzluk hali toplumlar için derece kötü sonuçlar yaratma potansiyeli de taşıyor. Çünkü demokratik yol ve yöntemleri ortadan kaldırırsanız, insanların da başka yol ve yöntemlere sapma durumu var. Bu nedenle umuyorum ki bu hukuk garabeti biran önce ortadan kaldırılır, belediye başkanları göreve iade edildir en azından toplumsal olarak da biraz rahatlamış oluru.

Editör: TE Bilişim