Gazete Emek- 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Diyarbakır İstasyon Meydanı’na binlerce kadın geldi. Kadınlar rengarenk kıyafetleri ile 8 Mart coşkusunu kutladı. 8 Mart mitingine HDP'li milletvekilleri
KESK üyeleri, HDP'nin ittifak kurduğu partilerin yöneticileri ve binlerce kadın katıldı.

Mitingde konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, kadınların gününü kutladı. 8 Mart’ın kadın mücadelesi ile bugünlere ulaştığını ifade eden Taşdemir, “Zindanlardan, sokaklara bütün kadınlara selam olsun. Zulüm ve baskı ne zaman öne çıktıysa bir kadın aydınlık olup, meşalesi ile karanlığa yürür. Rosa Lüksemburg’tan Leyla Qasım’a, Sakinelerden Sêvêlere bu direniş böyle gelmiştir” dedi.

‘LEYLA KADINLARA ÖNCÜLÜK EDİYOR’

DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i selamlayan Taşdemir, “Bugün faşizme, diktatörlüğe karşı bir kadın direnişi ile yarınlarımızı aydınlatıyor. Direnişin adı Leyla’dır, 8 Mart Leyla’ya armağan olsun. Barış, demokrasi ve özgürlük için direniyor. Leyla kadınlara öncülük ediyor. Leyla tecridin anlamını iyi biliyor. Tecrit savaştır, savaş kadınların yaşamını baskı altına alıyor. Tecrit kırılmayana kadar kimse özgür olamaz, kadınlarda özgür olamaz. Tecrit kırılmayana kadar direnişimizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

HDP’nin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Hülya Alökmen Uyanık ise Leyla Güven ve cezaevlerinde açlık grevi eylemini sürdüren kadın tutukluları selamlayarak, “Tecritten en fazla zarar gören kadınlardır. Kayyum politikalarıyla kadınlara ciddi baskılar uygulanmaktadır. Ancak 31 Mart’ta kadınlar kayyumlara gereken cevabı verecektir. Kadınlar olarak tarihi bir sürece tanıklık ediyoruz. Ölümlere, savaşlara rağmen yaşamı yeniden inşa edenlerin zamanında geçiyoruz. Her şeye rağmen biz kadınların susmadığı direndiği bir çağdan geçiyoruz. Zor ama bir o kadar da direnişe tanıklık ediyoruz. Erk zihniyet tarafından cezasızlığın dayatıldığı bir süreçten geçiyoruz. 1980 darbesini nasıl kadınlar dağıttıysa; bugün de bu süreci de kadınların direnişi dağıtacak. Kadınlar olarak grevdeyiz. Bıkmadan usanmadan yaşamı savunuyoruz” dedi.

‘GÜLTAN KIŞANAK GİBİ DİRENECEĞİZ’

“Gültan Kışanak gibi bizler de direneceğiz” diyerek konuşmasına devam eden Uyanık, “Cezaevleriyle, ölümlerle, savaşlarla bu kesintisiz direnişimizi durdurmak istediler. Bin defa daha katletseler de buradayız işte buradayız. Nenelerimiz, analarımız buradaydı, biz buradayız ve yarın çocuklarımız da burada olacak. Binlerce kadın iktidarın politikalarına net cevap veriyorlar. Amed bizim, Kürdistan bizim, şehirler bizim ve gitmiyoruz burada kalacağız. Bu seçim biz kadınlar için çok önemlidir. Çünkü kayyumlar ilk iş olarak kadın çalışmalarına saldırdı. Fakat bizim için her sokak ve her semt kadın mücadelesi alanıdır. Kurumlarımızı kapatsalar da zihnimize kilit vuramadılar. Yine umutta yine şiirde yine direnişteyiz. Size söz olsun daha önemli çalışmalara imza atacağız. Kayyum atayacaklarını söyleyenler unutmasınlar ki biz o koltuğu Gültan Kışanak’tan devralacağız, kayyumlardan değil. Gültan Kışanak gibi bizler de direneceğiz. 1 Nisan’da kadınlarla birlikte belediyeleri açıp gerçek sahiplerine teslim edeceğiz” dedi.

‘KADIN DİRENİŞİNDEN KORKUYORLAR’

KESK Kadın Sözcüsü Gülistan Atasoy da kadınları selamlayarak, şunları söyledi: “8 Mart’ı direnişleriyle yeniden bu ülkede barış iklimi oluşsun diye bedenini açlığa yatıran Leyla Güven ve tüm kadınlara selam olsun. Sevgili kadınlar erkek egemenliğinin hüküm sürdüğü bir dünyada barış olamaz. Bizim örgütlü mücadelemize 8 Mart’ta bile tahammül edemeyen zihniyeti kınıyoruz. Banu arkadaşımız ve onun gibi tüm kadınların yanında olacağız. Bunu neden yaptıklarını çok iyi biliyoruz. Kadınların direnişinden korkuyorlar. Bizlerin kamudan istihdamda yer lamamızı istemiyorlar. Onların istediği şekilde yaşamımızı, gülmemizi, çocuk yapmamızı istiyorlar. Şimdiler de tutturmuşlar susun, korkun, itaat edin diyorlar. Biz bu alanda bize ‘itaat edin’ diyen Bilal Erdoğan başta olmak üzere tüm erk zihniyetlere diyoruz ki; biz sizin gerçek yüzünüzü gördük. Tecavüzü nas

ıl meşrulaştırdıklarını, annelerin çocuklarının bedenlerini nasıl buzdolaplarında sakladıklarını, Kürt sorununa sunduğunuz çözümsüzlüğün katliamlarını gördük. Ancak siz direnen kadınları görmediniz. Onca baskıya rağmen özgürlüğün, barışın bayrağını asla yere indirmeyeceğiz. Sizin bekanız için değil özgür yarınların bekası için direneceğiz. Yaşasın kadınların örgütlü mücadelesi. Vardık varız var olacağız.”

Öykü Arin'in annesinden mitinge mektup

Juvenil Miyelomonositik Lösemi (JMML) teşhisi konulan ve sağlığına kavuşması için ilik nakli olması gereken Öykü Arin için donör olma noktasında annesi Eylem Yazıcı'nın yolladığı mesaj da alanda okundu.

Konuşmaların ardından MKM sanatçısı Nurcan Değirmenci'nin seslendirdiği şarkılar eşliğinde kadınlar halaya durdu. Miting Sur Ritim Grubu ve sanatçı Devrim Demir'in seslendirdiği şarkıların ardından sona erdi.

Editör: TE Bilişim