Gazete Emek- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları ile CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun milletvekilliklerinin düşürüldükten sonra tutuklanmasına ilişkin basın açıklaması yaptı.

HDP Diyarbakır İl binasını kapatan polis, açıklamaya yasak olduğu gerekçesiyle izin vermedi. İl binasına giriş ve çıkışları da engelledi. Partililerle konuşan emniyet amiri, 'provakatörlük yapıyorsunuz' dedi.

Parti binasını zırhlı araçlarla ablukaya alan polis dışarı çıkılmasına izin vermedi. Polis, pandemiyi gerekçe gösterdi. Milletvekilleri ve polisler arasında uzun süren tartışmalar sonucu, sadece 10 kişi ile açıklama yapılacağı belirtildi. milletvekilleri, HDP, DBP il ve ilçe yöneticileri ve ESP yöneticileri il binası önünde açıklama yaptı. HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık, darbeye ve darbecilere teslim olmayacaklarını ifade ederek, “Bu darbeci zihniyet 26 yıldır TBMM’nin üzerinde kara bir leke olarak varlığını sürdürüyor. 1994 yılında DEP Milletvekillerinin dokunulmazlıkları düşürülerek milletvekillerinin meclisten yaka paça atıldığı günden bugüne demokratik siyaset ısrarında bulunan 27 milletvekilinin vekillikleri düşürüldü. Halk iradesine karşı geliştirilmiş bu rantçı, ahlaksız ve faşist darbeciliği asla ve asla tanımayacağız” dedi.

‘ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISINA YANIT’

Yapılan darbenin HDP’nin birlik ve ortak mücadele çağrısı olan tutum belgesine bir yanıt olduğunu söyleyen Alökmen, “Demokratik siyaset geleneğini sürdüren bir parti olarak, bugüne kadar dokunulmazlıklarla, milletvekilliğiyle değil, kesintisiz ve sistematik saldırılara karşı halkımızın meşru iradesini temsil ederek geldik. Bugün de Saray rejiminin bu saldırısında vermek istediği mesajı aldık. Cevabımız da bir o kadar nettir: Bütün bu saldırılara karşı Türkiye’nin demokratik geleceğini yaratma çabamıza devam edeceğiz. Halkımıza karşı yönelmiş bu saldırganlığı bugün durdurmak, muhalefet olarak hepimizin ortak görevidir ve herkesi bu görevine sahip çıkmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

Uyanık’ın açıklamasının ardından “Berxwedan jîyane” (Direnmek yaşamaktır) sloganı atanlara polis engel olmaya çalıştı. İl binası içine girmeye çalışan polis ile partililer arasında arbede yaşandı. Parti binasına müdahale eden polisler içeridekilerin dışarı çıkmaması için uzun süre kapıda bekledi.

Öte yandan milletvekillerinin tutuklanması, HDP Yenişehir, Sur, Kayapınar ve Bağlar ilçe binalarında da eş zamanlı protesto edildi.

Kaynak: Duvar

Editör: TE Bilişim