Gazete Emek- Saat 20.55'te meydana gelen deprem yerin 7 km derinliğinde oldu.

Deprem; Dersim, Adıyaman, Diyarbakır, Urfa, Mardin, Van, Kayseri, Malatya, Bitlis, Antep, Hatay ve Samsun'da da hissedildi. Ayrıca, Suriye'nin kuzeyindeki Lazkiye, Halep, İdlib illeri de sarsıldı.

AFAD: 14 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 6,8 büyüklüğünde meydana gelen depreme ilişkin yeni açıklamasında, "İlk belirlemelere göre Elazığ'da 8 kişi hayatını kaybetmiş, 12 kişi yaralanmış, Malatya’da 6 kişi hayatını kaybetmiş, 45 kişi yaralanmıştır" dedi.

AFAD'dan yapılan açıklamada, Sivrice ilçesinde 20.55’de 6,8 büyüklüğünde deprem meydana geldiği hatırlatıldı.

Daha sonra bölgede büyüklüğü 4'ün üzerinde 6 artçı sarsıntı meydana geldiği belirtilen açıklamada, "İlk belirlemelere göre 6 kişi hayatını kaybetmiştir" ifadeleri kullanıldı.

İl AFAD ekiplerinin şehir merkezinde yıkılan binalara müdahale ettiği bilgisine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Maden ve Sivrice'de yıkılan binalar olduğu bilgisi alınmıştır. Elazığ ve çevre illerde arama tarama çalışmaları devam etmektedir. Elazığ havaalanı çalışır durumdadır. Tüm çevre iller kara yoluyla bölgeye ulaşım sağlamaktadır. Deprem sonrasında tüm iller ve birlikler teyakkuz haline geçirilmiştir. Genelkurmay Başkanlığı başta olmak üzere tüm afet ve acil durum yönetimi merkezleri (AADYM) aktif hale geçirilmiştir.

AFAD'ın Adana, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Batman, Bayburt, Bingöl, Bursa, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Eskişehir, Antep, Gümüşhane, İstanbul, Maraş, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Mardin, Muş, Sakarya, Samsun, Sivas, Urfa, Şırnak, Tokat ve Van il müdürlükleri, Jandarma Arama Kurtarma, Gümüşhane UMKE ile İstanbul ve Mersin itfaiyelerinden, toplamda 418 arama kurtarma personeli bölgeye sevk edilmiştir. AFAD Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Erzurum, Erzincan, Maraş, Mardin ve Muş lojistik depolarından bölgeye 1689 çadır, 1656 yatak ve 9 bin 200 battaniye sevk edilmiştir."

Elazığ Belediyesi'nden çağrı

Elazığ Belediyesi sosyal medya hesabından hastanede tedavi gören vatandaşlar için kan çağrısında bulundu. Çağrıda, ' vatandaşlarımızın kan vermeleri için hastanelere gitmelerini önemle rica ederiz' denildi.

SOYLU: 4 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Elazığ ve merkez üssü Sivrece'de herhangi bir can kaybı yok. Merkezde de can kaybı yok. 2 kişi yaralı var. Yıkılan birkaç bina var. Malatya Pötürge'de de yıkılan binalar var. Köylerde de yıkılan binalar var. Elazığ ve çevre illerden gelen herhangi bir ölüm haberi yok" dedi. Soylu daha sonra yaptığı açıklamada 4 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, "Şu ana kadar korkulacak bir durum yok" açıklamasında bulundu.

Pötürge Belediye Başkanı Mikail Sülük, deprem sonrası ilk açıklamasında can kaybı olmadığını vurgularken, "100'e yakın yıkılan ev var, insanlar kendilerini dışarıya atmış ama hayvanlar altında kalmış. Can kaybı yok yaralılar var. İnsanları meydanlarda topladık. Kriz masası oluşturduk" dedi.

İmamoğlu: Yardıma hazırız

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, depremle ilgili olarak İBB'nin yardıma hazır olduğunu açıkladı.

İmamoğlu şunları kaydetti:

"Elazığ merkezli gerçekleşen depremin can ve mal kaybına yol açmaması en büyük temennimiz. Tüm bölge halkına geçmiş olsun, gelişmeleri yakından takip ediyoruz. İBB olarak her türlü yardım için hazırız."


'Maden ilçesinde çöken binada 6-7 kişi enkaz altında'

​NTV yayınında konuşan Elazığ İl Genel Meclisi Üyesi Cuma Telçeken, "Maden ilçesinde çöken binada 6-7 kişi halen enkaz altında" dedi.

AFAD: Hasarlı yapılara kesinlikle girilmemeli

AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu ise “Ekiplerimiz saha çalışmalarına başladı, gelişmeler takip ediliyor” açıklamasında bulundu.

Ayrıca AFAD, Twitter üzerinden şu bilgilendirmede bulundu:

“Elazığ, Sivrice’de meydana gelen deprem sonrası bölgedeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir. Yollar, acil yardım araçları için boş bırakılmalıdır.”

Malatya Valisi Aydın Baruş: Malatya'daki depremde şu ana kadar toplam 3 vatandaşımız hayatını kaybetti. Doğanyol, Pütürge ve Kale ilçelerimizde toplam 45 kişi yaralandı

Elazığ Tabip Odası: 27 kişi yaşamını yitirdi

Anka Haber Ajansı’nın aktarımına göre Elazığ Tabip Odası, depremde yaşanan can kayıpları ve yaralı sayısı hakkında açıklama yaptı. Anka’ya göre Tabip Odası, 27 kişinin yaşamını yitirdiğini ve 113 kişinin yaralı olduğunu duyurdu.

Bu sırada AFAD, Elazığ’da meydana gelen depremde ilk belirlemelere göre 6 kişinin hayatını kaybettiği açıkladı.

Kandilli Rasathanesi’nden açıklama

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener Elazığ’da gerçekleşen 6.8’lik deprem sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Haluk Özener’in açıklamasından satır başları şöyle:

“Saat 20,55’te Elazığ Sivrice’de deprem meydana geldi. Bilgiler geldikçe güncelliyoruz. Dünya üzerinde her yerde böyledir, farklı büyüklükler verilebiliyor. Küçük bir ilave yapayım, büyük özveriyle çalışan bölgesel deprem izleme merkezi çalışanlarına teşekkür ediyoruz. 7 gün 24 saat çalışıyorlar.”

“Depremin merkezi Elazığ Sivrice, veriler geldikçe tam lokasyonu değişiyor. Şu anda 6,6 büyüklüğünde deprem oldu. Şiddeti ise 7 şiddetinde bir deprem olarak; çok şiddetli bir deprem olarak algılanıyor. Bölgedeki aslında tarihi depremlere baktığımız zaman çok fazla deprem var. Son 500 yıllık depremlere baktığımız zaman büyüklüğü 7’lere ulaşan depremler var. Bunlar yine doğu anadolu fayı üzerinde mevcut deprem lokasyonuna yakın yerler. Bölge oldukça aktif bir bölge.”

“En son bölgeye çok yakın olan Kovancılar’da depremimiz var 6,1 büyüklüğünde. Artçılara da baktığınız zaman, yaklaşık 75 kilometrelik bir alana yayılıyorlar. Bizim şu anda 30’du ama şuraya gelirken iki üç tane deprem daha oldu. Bu artçı sarsıntılar tabi ki devam edecek. Bu artçıların da devam etmesini beklemek hiç de yanlış olmayacaktır.”

“40 kilometrelik bir hattın kırıldığını düşünüyoruz. Bölge sismik olarak aktif olan bir bölge. Uzun yıllardır eksikliği çekilen bir deprem vardı. Artçı sarsıntıların en büyüğü 4.8 büyüklüğünde. Özellikle hasarlı binalarımız varsa onlara girmekten kaçınmakta fayda var.”

Prof. Dr. Doğan Kalafat ise şu ifadeleri kullandı:

“Artçı depremler, böyle bir depremden sonra yaklaşık 1 hafta daha sürmesini bekliyoruz. Artçı depremler 5.5 / 5.6’ya varan depremler olabilir. Bütün yapılarda eğer hasar gördüyse hasarın artmasına neden olabilir. Bu yüzden vatandaşlarımızın dikkatli davranmalarını tavsiye ediyoruz. Mesela bu gece sıklıkla olacaktır. Ama bunu takip eden günlerde sıklıkları azalarak devam edecektir.”

THY'den Elazığ'a sabit bilet fiyatı açıklaması

THY Basın Müşaviri Yahya Üstün: "Elazığ’da gerçekleşen depremden etkilenen vatandaşlarımıza büyük geçmiş olsun, başımız sağ olsun. Elazığ’a 150 TL sabit fiyat uygulamasıyla ek seferler icra edeceğiz."

 Elazığ merkezde bulunan vatandaşların sığınabilmesi için bazı yerler belirlendi. İşte vatandaşların sabaha kadar sığınabileceği o yerler;

– Yakup Kılıç Spor Salonu
– Ahmet Aytar Spor Salonu
– Mert Döküm Fabrikası
– Nailbey Camii
– Yurtbaşı ilçesindeki Hipodrom

Editör: TE Bilişim