Gazete Emek-  Türkiye'de, Emniyet Genel Müdürlüğü, KADES uygulamasında Rusça, Fransızca, Farsça dahil 6 dilde hizmet vermeye başladı. Diller arasında Kürtçe'nin yer almamasına siyasilerden, sanatçılardan ve değişik kesimlerden tepki geldi.

Emniyet Genel Müdürlüğü, Kadın Acil Destek Uygulaması (KADES) kapsamında Türkçe, İngilizce, Fransızca, Arapça, Farsça ve Rusça olmak üzere 6 dilde hizmet vermeye başladı.

KADES uygulaması hakkında Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Twitter'dan yaptığı paylaşımda Kürtçenin yer almaması tepki çekti.

Aralarında siyasetçi, sanatçı ve yazarların da olduğu binlerce kişi Twitter üzerinden tepkisini dile getirdi.

Bu paylaşımların ardından “Kürtçe” Twitterda trendler arasına girdi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Bu topraklarda şiddete karşı feryatlar ve ağıtlar Kürtçe de yükselir!” dedi.

HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş da, “Türkiye’de en çok konuşulan ikinci dil Kürtçe yok. Ayrıştırma kutuplaştırma dilde başlıyor!  Emniyet Kürt yurttaşlar için hizmete kapalı mı!??” paylaşımında bulundu.

DEVA Partili Mustafa Yeneroğlu, "Emniyet Genel Müdürlüğü'nün şiddet riski altındaki kadınların yardım talebinde bulunduğu telefon programında Kürtçe'ye yer vermemesi, milyonlarca insanı yok sayan ayrımcı bir yaklaşım olduğu kadar kompleksli bir davranıştır. Topluma biraz saygı lütfen. Ayıptır" dedi.

Ünlü sanatçı Ahmet Güneştekin de, tepkisini, “Tabii bu ülkede Kürt kadının adı yok!” sözleriyle dile getirdi.

Güneştekin paylaşımının devamında, milliyetçilerin geçmişte Kürtleri yok saymak için ürettikleri “Kart-kurt teorisi”ni kasten, “Kart kurt, kart kurt, kart kurt...” diye yazdı.

Yazar İlhami Işık da, “Galiba bu ülkede Kürtler yaşamıyor. Ya da bu ülkede Kürt kadını hiç yok” dedi.

Işık, Ağrı’da tecavüze maruz bırakıldıktan sonra eşi tarafından öldürülen Fatma Altınmakas’ın fotoğrafını paylaşarak, “Türkçe bilmiyordu, vahşice öldürüldü” ifadelerini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da, “#KürtçeNedenYok?” hastagı ile,  “Kürtler bu Cumhuriyet'in yurttaşı ve #Kürtçe bu coğrafyanın dili değil mi?” diye sordu.

Kürt siyasetçi Sırrı Sakık, “Türkiye’de kaç milyon Fransız,Rus,İngiliz yaşıyor? Peki kaç milyon Kürt kadın yaşıyor? Kürt dilinde destek sunmayı ihanet mi sayıyorsunuz?” diye sorarak tepki gösterdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun Twitter hesabından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun bir videosunu paylaşarak "İBB Kadın Destek Hattı'mız 444 80 86 üzerinden 7/24 hizmet veriyor. Türkçe, Kürtçe, İngilizce ve Arapça dillerinde hizmet veren hattımızdan şiddet mağduru ya da sosyal desteğe ihtiyaç duyan tüm kadınlar faydalanabiliyor" ifadelerini kullandı.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Türkiye İçişleri Bakanlığı'nda düzenlenen, "Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddet 2020 Yılı Genel Değerlendirme Toplantısı"nda KADES'e ilişkin bilgiler verildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanı Levent Tuncer, 2018'de faaliyete geçen KADES hakkında şunları söyledi:

KADES, bugün itibarıyla yaklaşık rakamlarla 1 milyon 500 bin kadınımız tarafından indirilen bir aplikasyon olmuş ve bu geçen süre içerisinde yaklaşık 92 bin ihbar alınarak değerlendirilmiştir. Bu ihbarlara ulaşma seviyemiz 3 ila 5 dakika arasında olmaktadır. Bununla birlikte bu sene itibarıyla KADES aplikasyon uygulamasının alanda daha faydalı olması, özellikle yabancı şahıslara karşı olabilecek herhangi bir şiddet ve saldırı olayının önüne geçebilmek adına 5 farklı dilde değerlendirilmiş ve aplikasyon sistemi içerisinden uygulamaya konulmuştur.

"HER 3 KADINDAN 1’İ ÖLÜYOR"

Emniyet Genel Müdürlüğü Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Şube Müdürü Dr. Sibel Özdemir, emniyet ve jandarma bünyesindeki büro ve kısım amirliklerinin sayısının arttırılmasıyla şiddet mağduru kadınlara daha kolay ulaşılabildiğini ve hem hukuki hem de psikolojik anlamda daha profesyonel destek verildiğini bildirdi.

Erişebilirliğin artmasıyla 2019'a kıyasla daha fazla müracaat yaşandığını bildiren Özdemir, en fazla şikayete konu suç türlerinin "kasten yaralama", "tehdit" ve "hakaret" olduğunu, bu şiddet türlerinin tüm olayların yaklaşık yüzde 85'ine tekabül ettiğini kaydetti.

Özdemir, "Kasten öldürme suçu bakımından 2020'de 267 kadın uğradığı şiddet neticesi hayatını kaybetti" dedi.

Yaşanan olayların yüzde 50'sinin ateşli silahla, yüzde 33'ünün de kesici aletle uygulandığını dile getiren Özdemir, olayların yaklaşık yüzde 70'inin evlerde gerçekleştiğini söyledi.

Şiddet olaylarının oranlarına göre, "tartışma, kıskançlık, boşanma, ayrılığı kabullenememe ve aldatıldığını düşünme" olarak sıralandığını bildiren Özdemir, hayatını kaybeden her 3 kadından birinin, önceden fail tarafından planlanarak hayattan koparıldığını ifade etti.

Maktullerin yarısından fazlasının evli, yüzde 19'unun boşanmış olduğunu söyleyen Özdemir, şiddet sonucu hayatını kaybeden kadınların yüzde 3'ünün 18 yaş altında olduğunu, yaklaşık yüzde 80'inin ise düzenli bir gelirinin olmadığını aktardı.

Özdemir, kolluk tarafından alınabilecek tedbirler kapsamında 2019 ile 2020 kıyaslaması yapıldığında, 2020'de yüzde 39 oranında artış olduğunu, şüpheliye yönelik önleyici tedbirlerde de yüzde 64 artış gerçekleştiğini belirtti.

Kaynak: Rûdaw

Editör: TE Bilişim