Evrensel'de yer alan habere göre, Erdal Eren ve yoldaşları, 12 Eylül faşist cuntası tarafından idam edildi. İdamının 40. yılında anıldı. Erdal’ın mezarı başında Emek Gençliği adına konuşan Dilan Ortakçı, Erdal Eren’in burjuva siyasi partilerin gençliğin önüne çıkardığı geçici çözümler karşısında; eşit ve özgür bir dünyanın kurulması gerektiğini söyleyerek sosyalizm mücadelesinin bir neferi olduğunu vurguladı.

Ankara’da bulunan Karşıyaka Mezarlığında düzenlenen anma pandemi nedeniyle kısıtlı katılımla yapıldı. Emek Gençliğinin çağrısıyla Karşıyaka Mezarlığı 1 No’lu Kapıda toplanmanın ardından “Yaşasın devrim ve sosyalizm” sloganlarıyla Erdal Eren’in mezarına yürüyüş yapıldı.

‘’BUGÜN DE ÜLKEYİ TEK ADAM REJİMİ İLE YÖNETMEYE ÇALIŞIYORLAR’’

Emek Partisi Ankara İl Başkanı Şükran Doğan, sınıf mücadelesine ve sınıfın partisine bağlılığın müstesna örneğini veren Erdal, Sinan ve Ercan’ın mücadelesinin idealleri gerçekleşinceye kadar süreceğini dile getirdi.

Sınıf hareketinin engellenmesi ve mücadele örgütlerinin kapatılması için yapılan darbedeki planların tutmadığını belirten Doğan, sömüren ve sömürülenler olduğu sürece bu mücadelenin süreceğini vurguladı. Doğan, “40 yıl önce darbe yapan paşalar bu ülkeyi tek elden yönetmek istiyordu. Bugün de ülkeyi tek adam rejimi ile yönetmeye çalışıyorlar. İktidardan yana olmayan herkes baskılardan nasibini alıyor” dedi.

"TÜM DÜNYADA ADI DUYULAN BİR KOMUNİST OLDU’’

Emek Gençliği adına konuşan Dilan Ortakçı da “Aradan geçen 40 yıl boyunca burası yas alanı olmadı. Yoldaşımızı her ziyaret ettiğimizde onun mücadelesini daha iyi kavrayabilmek için buluşuyoruz" dedi.

Erdal Eren’i daha önceki kuşaklarından farklılaştıranın mücadelesini işçi sınıfının partisinde birleştirmek olduğunu belirten Ortakçı, “Tüm dünyayı kucaklayan bir mücadelenin de militanıydı. Tutuklanmasının ardından işletilen o süreçte tüm dünyada adı duyulan bir komünist oldu. Latin Amerika’da doğan çocuklara onun adı konuldu” diye belirtti..

Burjuva siyasi partilerin gençliğin önüne çıkardığı geçici çözümler karşısında Erdal’ın eşit özgür bir dünyanın kurulması gerektiğini söyleyerek sosyalizm mücadelesinin bir neferi olduğunu vurguladı.

Ortakçı, “Bugün liseli, üniversiteli gençler olarak eşit, ulaşılabilir, bilimsel ve ana dilinde bir eğitim istiyoruz. Öte yandan iki kutuplu dünyanın bir yanında işçilerin kazanılmış hakları pandemide gasbedilmeye çalışılıyor. Genç işçiler olarak da eşit işe eşit ücret talebiyle mücadelemizi Erdal’ın mücadelesiyle birleştirip en ileriye taşıyacağımıza söz veriyoruz” diye konuştu.

Ardından Sinan Suner ve Ercan Koca’nın mezarları ziyaret edildi.

‘’ASMAYALIM DABESLEYELİM Mİ’ EMRİYLE İDAM EDİLDİ’’

ODTÜ öğrencisi Sinan Suner, 30 Ocak 1980 akşamı Ankara Yukarı Ayrancı semtinde, duvara yazı yazarken, dönemin MHP’li Bakanı Cengiz Gökçek’in koruması Süleyman Ezendemir tarafından vuruldu. Yaralı haldeki Sinan Suner’i arabasında dolaştırarak işkence eden Ezendemir, kan kaybından öldüğünü anlayınca Sinan’ı bir hastanenin kapısına bırakıp kaçtı.

Cinayetin ardından ODTÜ’lü arkadaşları ve yoldaşları 2 Şubat 1980’de Sinan Suner’in öldürüldüğü Ayrancı Hoşdere Caddesi’nde eylem düzenledi. Yapılan protestoya askerlerin saldırması ile çıkan çatışmada Er Zekeriya Önge yaşamını yitirdi.

Zekeriya Önge’yi Erdal Eren’in vurduğu iddia edildi. Burada alınan Erdal Eren, Mamak Askeri Cezaevine konuldu. Hızla yapılan yargılamanın ardından idama mahkum edilen Erdal Eren’in, dava birkaç kez bozulmasına karşın “yukarıdan gelen emir”lerle idamı onaylandı. Erdal’ın 17 yaşında olduğunun belirtilerek kemik yaşının belirlenmesinin istenmesine ve dosyadaki pek çok eksikliğe rağmen Erdal’ın ne kemik yaşı belirlendi, ne dosyadaki eksiklikler tamamlandı.

İdam kararı kesinleşen Erdal Eren, Darbeci Kenan Evren’in “Asmayalım da besleyelim mi?” emriyle 13 Aralık 1980’de idam edildi. Erdal’ın idam haberini duyan yoldaşlarının düzenlediği protestoda gözaltına alınan yine liseli devrimcilerden Ercan Koca da 16 Aralık’ta polislerin işkencesinde öldürüldü. Üç yoldaş Erdal Eren, Sinan Suner ve Ercan Koca her yıl birlikte anılıyor.

Editör: TE Bilişim