Gazete Emek- Cumhurbaşkanı Erdoğan G20 zirvesinin ardından basın toplantısı yaptı. Erdoğan, basın toplantısında HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş için "Terörist" kelimesini kullandı. 


G20 zirvesinde Alman polisinin ortaya koyduğu fedakarlığı görmezden gelemeyiz. Alman polisine teşekkür ediyorum.PKK ve kolları her yıl Avrupa'da haraç topluyor. Geçen yıl 15 Temmuz gecesi ülkemizde kanlı bir darbe teşebbüsünde bulunan ve 250 vatandaşımızı hunharca şehit eden, 2 bin 193 vatandaşımızı da yaralayan terör örgütünün militanları, Batı ülkelerini kendilerine güvenli liman olarak görüyorlar. 

Bu tablonun, özellikle 15 Temmuz gecesi demokrasiye canı pahasına sahip çıkan milletimizi rahatsız ettiğini, daha da ötesi rencide ettiğini özellikle belirtmek isterim.Sınırlarımızın hemen yanı başında terör örgütlerinin desteklenmesi, silahlandırılması, bölgede terör adacıkları oluşturulmasına kesinlikle sessiz ve tepkisiz kalmayacağız. 

Ülke güvenliğimizi tehdit eden oluşumlara karşı meşru müdafaa hakkımızı kullanmakta tereddüt göstermeyeceğiz. Terör örgütlerine verilen silahları topraklarımızda yapılan eylemlerde ele geçiriyor olmamız, sorunun şimdiden mevcut sınırlarının dışına taşmaya başladığına işaret etmektedir. Dün bölgede dağıtılan ve bugün namlusu bize yöneltilen silahların yarın dünyanın başka yerindeki eylemlerde kullanılmayacağının garantisi yoktur.

Katar'a yönelik ithamları haksızlık olarak değerlendiriyor, yaptırımları da doğru bulmuyoruz. Dünyadaki her ülke gibi Katar'ın da egemenliğine saygı duyulmalıdır. Daha önce de ifade ettiğim gibi, kardeş kavgasının kazananı olmaz.KKTC ile beraber gerek Annan Planı'nda, gerek mevcut süreçte önde olduk. Ancak tüm çabalara rağmen zirve sonuçsuz kaldı. Sonuçtan büyük üzüntü duyuyoruz. Bu tablo, soruna BM parametreleri çerçevesinde  çözüm olmayacağını gösteriyor. Türkiye, sorunun çözümüne farklı parametrelerle katkı sağlama çabalarını yine sürdürecektir. 


Aynı tutumu ilgili tüm taraflardan bekliyoruz. Olmadığı takdirde şüphesiz ki B planı, C planı, bunlar da düşünülmeye başlanacaktır. Elbette bu konuda gereken değerlendirmeleri yapacak, sonucu kamuoyu ve muhataplarımızla paylaşacağız.


(Türkiye'de tutuklu Alman gazeteci Deniz Yücel'le ilgili soruyu yanıtlarken) 

Ben şiir okuduğum için hapse girmiş biriyim. Siz herhalde bunu bilmiyorsunuz. Bu yargının sorunudur. Yargı bu konuda gerekli kararı vermiştir. Basın mensupları da suç işler.Buradaki vatandaşlarımla salon toplantısı yapmama tahammül edemediler. 

Bunu hangi özgürlük anlayışıyla bağdaştıracağız? Benim siyasi intihar dediğim budur. Bu bumerang döner sahibini de vurur. Ama PKK terör örgütünün dağdaki eşkıyalarına oradan bağlantı kurulmasına izin verdiler.

Sözde adalet yürüyüşü

Şu anda Türkiye'de, işte neredeyse 20 günü aştı, ana muhalefet partisinin düzenlemiş olduğu sözde bir adalet yürüyüşü var. Devam ediyor. Halbuki sözde adalet yürüyüşünü yapanlar partilerinin içinde genel başkanlığa aday olanlara adaylık hakkı vermiyorlar. Bu tür gariplikleri yaşıyoruz fakat bunların hepsini aşacağız.


Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki bağımsızlık referandum


Referandum konusuna ben Irak'ın bütünlüğü açısından doğru bakmıyorum ve bu Irak'ın yarınları açısından sıkıntı verici bir adımdır. Bunun Sayın dostum Barzani'ye haberini Dışişleri Bakanlığı olarak da verdik. Dedik ki 'Bu yanlış bir yoldur. Bundan vazgeçin ve yarın bunun bedelini ödemek de sizin için zor olacaktır.' Şu anda doğrusu hangi konumda olduklarını hala bilmiyorum. Temenni ederim ki referandum yapılmadan vazgeçerler. Ama bundaki direnmeleri onlara ben kaybettirir diye düşünüyorum. Çünkü bizim için Irak'ın birliği, beraberliği, bütünlüğü çok çok önemlidir.Irak'ta bölünme başlarsa bir taraftan Türkmenler başlar. Siz Irak'ın parçalanmasını ister misiniz? Biz istemiyoruz. Bu bölünmeye izin mi verelim. Barzani'ye her zaman en büyük desteği biz verdik hala da veriyoruz. Bölünmeyin diyoruz. Bunu her zaman sayın Barzani'ye de söyledim.


Demirtaş, teröristtir


(Selahattin Demirtaş ve Kürt milletvekilleri ne zaman cezaevinden çıkacak?' sorusu üzerine) 

Teröristleri cezaevlerinden bırakma yetkisi bizim değildir. Türkiye bir hukuk devletidir. Söylediğiniz kişi bir teröristtir. Öyle bir terörist ki büün benim Kürt kardeşlerimi sokağa döküp ondan sonra 53 Kürt kardeşimi yine Kürtlere öldürten bir teröristtir.Bu sadece suçlarından bir tanesidir. Buna benzer daha nice suçları vardır. 'Bizim arkamızda PKK var, PYD var, YPG var' gibi meydan okuyan bir kişidir. Şu anda zaten yargıdadır. Yargı onlarla ilgili ne karar verirse o karar bizim başımız gözümüz üstündedir.Toplantının soru cevap kısmında, Hamburg'daki göstericilerle ilgili olarak ne dediği tam olarak duyulamayan bir gazetecinin sorusuna Erdoğan'ın kızdığı görüldü. Soruyu cevaplayamayan Erdoğan, "Öncelikle dili böyle kullanmamalısın. Böyle bir argo konuşman doğru değil" dedi.

(Büyükada'da gözaltına alınan insan hakları savunucularıyla ilgili Wall Street Journal'dan Emre Peker'in sorusu üzerine) Bunlar, o otelde neden Adeta 15 Temmuz'un devamı niteliğinde bir toplantı… İstihbaratın aldığı bir bilgi üzerine polis teşkilatı harekete geçmiştir. Bu aktivist denilenler kim? Kim o aktivisit? ByLock'çular mı, Eagle'cılar mı, terör örgütlerine silah taşıyanlar mı? Haberi doğru kaynaklardan öğrenmelisiniz. WSJ ağzıyla konuşursanız sizi yanlışa düşürürler.

Kaynak: Sputnik
 

Editör: TE Bilişim