Gazete Emek- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Van, Muş, Hakkari, Bitlis il sağlık müdürleri, saha koordinatörleri, kamu hastaneleri başkanları, halk sağlığı başkanları ve hastane başhekimleriyle değerlendirme toplantıları gerçekleştirdi. Koca, toplantıların ardından Van’da basın toplantısı düzenledi.

Koronavirüs (Covid-19) karşı kesin bir tedavi bulunamadığını hatırlatan Fahrettin Koca, salgının başladığı ilk aylardaki sıkı tedbirlerle vaka sayılarının azaldığını dile getirdi.

Haziran ayında geçilen “kontrollü hayat tarzı” ile ağır hasta ve ölümleri asgari sevide tutmayı amaçladıklarını söyleyen Koca, “Alışkanlıklarımız, geleneklerimiz, sosyo-kültürel yapımız bizleri kontrollü olmayan bir sosyal hayatta yüz yüze getirdi. Bunun sonuçlarını gördük” dedi.

‘TÜRKİYE GENELİNDE DOLULUK ORANIMIZ YÜZDE 52’

Van, Muş, Bitlis ve Hakkari’nin tedbirlerin gözardı edildiği bölgeler olarak öne çıktığını belirten Koca, yatak, cihaz, malzeme ve personel takviyesi yaptıklarını aktardı. Koca, “4 ilimizde 65 yaş üstüne baktığımızda Van’da 4 kat, diğer üç ilde 3 kat olduğunu gördük. Büyüklerimizi koruma konusunda çok daha fazla çaba göstermeliyiz” diye konuştu.

Koca, Van’da yatak doluluk yüzde 54, yoğun bakım doluluk oranının da yüzde 74 olduğunu söyledi. Koca, 4 ilde yatak sayısının arttırılacağını da kaydetti.

Koca, “Türkiye genelinde yatak doluluk oranımız şu an yüzde 52, yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 67, solunum cihazı doluluk oranımız ise yüzde 32. Herhangi bir sorunumuzun olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

‘HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPARAK BU MÜCADELEDE YER ALMALI’

AKP Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman, oğlu için düzenlediği 1500 kişilik nikah töreni düzenlemiş ve nikahta korona virüsü yönelik tedbirlerin ihlal edilmişti. Toplantıda Koca’ya bu tören hatırlatılarak “Sizin özellikle bu konuda vatandaşlara uyarınız olacak mı?” sorusu yöneltildi.

Herkesin tedbirlere uyması gerektiğini dile getiren Koca, şu yanıtını verdi:

“Herkes tedbirlere uymak zorunluluğu hissediyor olmalı. Çünkü hiç kimsenin pandemiyle mücadelede dışarıda kalmaya hakkı olamaz. Özellikle sorumluluk sahibi olan kişilerin, bu milletvekili de olabilir, bürokrat da olabilir, yönetici de olabilir, daha ciddi anlamda sorumluluğun gereğini yapıyor olması gerektiğini düşünüyorum. Yani insandan insana geçen, salgını giderek daha da arttırabilecek olan mekanların, ortamların oluşturulmaması, bu noktada sorumluluk sahibi olan kişilerin daha çok örnek olması kanaatindeyim. Dolayısıyla herkesin üzerine düşen sorumluluğun gereğini yaparak bu salgınla mücadelede yer alması gerektiği kanaatindeyim.” 

Kaynak: Duvar

Editör: TE Bilişim