Gazete Emek- Google, Şubat ayında Singapur’da düzenleyeceği zirveye katılması için Halepçeli genç Bokan Hasan’ı resmi bir şekilde davet etti.

Rûdaw Radyo’ya katılan Bokan Hasan, “Kürtçe’nin Sorani lehçesinin Google’a eklenmesi için bir proje hazırlayarak sundum. Google projemi kabul etti. Şu ana kadar Google’a 100 bin cümle ve kelime  gönderdim. Yakın bir zamanda aktifleştireceklerine dair söz verdiler. Ama şu anda daha çok bilgiye ihtiyacımız var. Çalışmaları tek başına yürüttüğüm için işler biraz yavaş yürüyor” dedi.

Hasan, Google’nin resmi davetiyesinin geçen ayın 27’sinde kendisine ulaştığını ve önümüzdeki ay Google’nin merkezinin bulunduğu Singapur’u ziyaret etmek için bütün hazırlıklarını tamamladığını ifade etti.

Google’nin bir dili eklemek istediği zaman sadece gerekli bilgileri toplayarak inceledikten sonra karar verdiğini belirten Hasan, “Google gönderdiğimiz raporu okuyunca Sorani lehçesini bir kaç milyon kişinin konuştuğunu farketti ve Sorani’yi Google’a eklemeyi kabul etti” diye konuştu.

Hasan, “Google Sorani’yi 2015 yılında diller arasına ekledi. Ancak Kürtçe klavyenin olmamasından dolayı Sorani lehçesini aktifleştiremedi. Buna rağmen yaptığımız üç toplantının ardından 31 Mayıs 2019’da Kürtçe’yi Google’nin Aplikasyonu’na eklemeyi başardık” ifadelerini kullandı.

1991 yılında Halepçe’de dünyaya gelen Bokan Hasan, Süleymaniye Üniversitesi İngilizce Bölümü’nden 2014 yılında mezun oldu. Hasan halen Halepçe’de yaşıyor.

Kaynak: Rudaw

Editör: TE Bilişim